Sta jij voor 1 van deze 4 uitdagingen op gebied van asset-tracking?

4 veel voorkomende uitdagingen voor bedrijven met betrekking tot asset tracking

| maart 2022 |

Als je merkt dat een van de onderstaande problemen met betrekking tot je bedrijfsmiddelen je operationele werking vertraagt of leidt tot inkomstenderving, lees dan verder om te leren hoe je deze tekortkomingen kunt verhelpen met een digitaal beheersysteem dat het beste bij jouw behoeften past.

1. Frequente uitval van apparatuur of onderhoudsproblemen

Volgens een recent onderzoek zijn verouderde apparatuur en gebrek aan tijd om onderhoud uit te voeren de belangrijkste oorzaken van ongeplande uitvaltijd in een onderneming. Bedrijven die worstelen met apparatuurstoringen moeten hun serviceprogramma's upgraden door een rigoureus onderhoudsschema te implementeren. Preventief onderhoud is cruciaal omdat het ongewenste uitvaltijd elimineert door:

• Verbetering van de efficiëntie en productiviteit van tools

• Onderhoudskosten verlagen

• Verhoging van de uptime en levensduur van activa

• Arbeidsonderbreking verminderen

2. Verlies van bedrijfsmiddelen door misplaatsing, verlies of diefstal

Rapporten tonen aan dat dit geen geringe zaak is: bedrijven kunnen zeer veel aan inkomsten mislopen als gevolg van slechte beveiliging. Diefstal of verlies van bedrijfsassets is een veelvoorkomend verschijnsel waar elke branche mee worstelt en er kan veel geld worden bespaard als assetbeheer goed wordt uitgevoerd.

Met een slimme oplossing voor het volgen van bedrijfsmaterieel kunnen managers bijvoorbeeld alle gereedschappen en apparatuur ‘taggen’ met de juiste sensors en kunnen ze een uniek serienummer toewijzen aan elk van de objecten. Hierdoor kan gemakkelijk het eigendom gelokaliseerd en opgevolgd worden in geval van ongeoorloofd gebruik of verloren assets.

Diefstal van apparatuur heeft een negatieve invloed op elk bedrijf omdat wanneer apparatuur verloren gaat of wordt gestolen, de operationele werking beïnvloed wordt en de projectdeadlines worden verlengd. Bovendien hebben verliezen ook directe gevolgen voor het bedrijfsresultaat en de productiviteit van een bedrijf.

4. Menselijke fout

Helaas is dit probleem onvermijdelijk omdat we fouten maken, zelfs als we het niet proberen of willen. Dit is waar meer traditionele methoden voor het volgen van bedrijfsassets de kans op dit probleem kunnen vergroten en op de lange termijn veel meer werkuren vereisen. De methode voor het bijhouden van spreadsheets is dan wel kostenefficiënt en relatief eenvoudig te implementeren, maar is enorm gevoelig voor fouten doordat veel werknemers gegevens tegelijk handmatig invoeren. Als gevolg hiervan kan de algehele productiviteit beïnvloed worden.

5. Verspilling van hulpbronnen

Misplaatste bedrijfsmiddelen en apparatuur kunnen een bedrijf en haar activiteiten nadelig beïnvloeden door verloren arbeidsuren, werkonderbrekingen, vertraagde projectresultaten en meer. Als een vereist object niet wordt gevonden, kunnen de activiteiten worden vertraagd of inefficiënt worden, omdat werknemers moeten wachten tot een vervangende tool beschikbaar is.

Het ontbreken van een goede workflow-structuur kan leiden tot stopzetting van routinehandelingen en werkorders die niet op tijd worden voltooid.

Voordelen voor het tracken van je bedrijfsassets die je zeker moet weten

Het lokaliseren en beheren van je bedrijfsassets heeft tal van voordelen en ze dragen bijna allemaal bij aan het verbeteren van het bedrijfsresultaat van een onderneming, op voorwaarde dat het proces voor activabeheer goed wordt geïmplementeerd.

Dit zijn enkele van de voordelen waarvan bedrijven kunnen profiteren door een digitaal beheersysteem voor materieelbeheer te implementeren.

1. Verscheidenheid aan opties

Misschien wel het meest voor de hand liggende voordeel van asset tracking is de verscheidenheid aan technologie die kan worden geïmplementeerd op basis van de geografische behoeften en omvang van een organisatie. RFID-tags, GPS en QR codes zijn bijvoorbeeld slechts enkele van de vele technologische opties die beschikbaar zijn voor het passief of actief tracken van assets.

2. Monitoring van verplaatsingen

Beheerders van bedrijven die asset tracking gebruiken, kunnen profiteren van de mogelijkheid om te monitoren op welke exacte locaties hun materieel en machines zich bevinden en wat de operationele status is. Bovendien kunnen gebruikers van een asset via het scannen van een QR-code bijvoorbeeld een handleiding downloaden, of een melding van storing of defect doorgeven. Toegang tot de locatie van een asset en vanop afstand acties kunnen ondernemen die de continuïteit van werking verzekert, zorgt niet alleen voor gemoedsrust, maar het stelt werknemers ook in staat om mogelijke fouten in de toekomst te corrigeren.

3. Organisatie en efficiëntie

Aangezien asset tracking alle benodigde informatie voor gebruikers verzamelt, wordt de organisatie van je vloot, je machinepark en opslagruimten veel eenvoudiger en sneller. “Gebruikers kunnen niet alleen volgen welke bedrijfsassets gegroepeerd zijn om een efficiëntere organisatie te creëren, maar kunnen ook vooral werktijd die nodig is om bedrijfsmiddelen te lokaliseren verminderen.

4. Andere voordelen van materieelbeheer die het vermelden waard zijn, zijn o.a.:

  • Door asset tracking heb je minder middelen nodig
  • Je administratieve kosten zijn veel lager, omdat beheerders de bedrijfsmiddelen niet meer handmatig hoeven te lokaliseren of te beheren.
  • Minder verlies, storingen en pannes, zodat je bedrijfsassets efficiënter en veel langer ingezet kunnen worden
  • Je materieelbeheersysteem moet gezien worden als terugverdienmodel en groeit mee op maat van je bedrijf
  • Verbeter de klantenservice door verbeterde praktijken voor het volgen en beheren van activa
  • Zorg voor verantwoording en nauwkeurigheid bij verlies en beheer van activa

Krijg vrijblijvend advies

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord en ben je klaar voor om met ons te praten over een asset-trackingoplossing voor jouw bedrijf? Bel ons voor een verkennend gesprek: 03 289 55 35, of neem hieronder online contact met ons op. We leggen je uit hoe tracking technologie voor jou kan werken, beantwoorden je vragen en sturen je vrijblijvend een voorstel uit dat 100% op je noden is afgestemd.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.