Hoe voorkom je diefstal uit caravan, camper of mobilhome?

De zwakke punten van mobiele slaapplekken

| juli 2022 |

Aangezien het toerisme de laatste jaren niet verloopt zoals normaal, zoeken en vinden veel mensen een alternatief en vertrekken ze op reis met een kampeerwagen, caravan of mobilhome. Maar let op, er wordt in deze kwetsbare voertuigen veel ingebroken.

Een woning kan je efficiënt tegen inbraak beschermen, maar caravans, campers en mobilhomes blijven van nature kwetsbaar. Bovendien zijn we meer relaxed en dus minder waakzaam als we in een welverdiende vakantiemodus zijn. Caravans en mobilhomes zijn nu eenmaal niet gebouwd om bestand te zijn tegen inbraak. Het is vrij eenvoudig om de ramen, deuren of sloten te forceren. De dunne wanden bieden doorgaans ook niet veel weerstand.

Wie op reis is met een kampeerwagen kent de parkeerplaatsen niet altijd. Meestal weet je niet of er een hoog risico op inbraken of vandalisme is op een bepaalde parkeerplaats. De dieven gaan er ook van uit dat hun slachtoffer niet veel tijd in het onderzoek zal willen steken, laat staan klacht indienen.

Nadat de kampeerwagen is geparkeerd, worden er vaak verschillende voorwerpen buiten het voertuig geplaatst, zoals bv. een generator, barbecue, stoelen en fietsen. Zo staat het binnenin de mobilhome niet te vol. Het zijn allemaal voorwerpen waarmee dieven gemakkelijk aan de haal kunnen gaan, net zoals de voorwerpen onder de luifels en in de tenten.

Voor je met de mobilhome vertrekt

Eerst en vooral moet je de potentiële buit klein houden door waardevolle voorwerpen zo veel mogelijk thuis te laten. Wat je toch moet meenemen kan je markeren en er zelfs foto’s van maken. Dankzij deze snelle inventaris heb je een correcte beschrijving van de voorwerpen bij de hand in geval van diefstal. Vergeet de generator, het merk en het model van de banden, inclusief reservewiel en de voorwerpen op het dak niet. Probeer bij de voorbereiding van je traject de parkeerplaatsen te kiezen en een minimum aan informatie in te winnen over de risico’s, rekening houdende met de locatie, de regio of het land.

Vanuit een technisch-preventief oogpunt kan het ook handig zijn om de sloten met een stevig hangslot te versterken. Je kan ook kiezen voor een kluis met een mechanisch slot en deze goed aan het voertuig bevestigen, zodat ze niet gemakkelijk kan worden losgemaakt of loskomen bij een schok.

Tot slot moet je zeker ook informatie inwinnen over de dekking die de verzekering biedt en of de voorwerpen die erin liggen al dan niet mee gedekt zijn. Informeer ook bij de (vaak beperkte) verzekering van je plaats van bestemming als het bv. een camping is.

Geparkeerd met de mobilhome

Kies indien mogelijk een goed zichtbare en drukke parkeerplaats, zowel voor je bestemming als bij haltes onderweg. Die zichtbaarheid neemt de discretie weg die nodig is voor diefstal. Bewaakte of omheinde parkeerplaatsen zijn natuurlijk de beste oplossing.

Vermijd parkeerplaatsen langs autosnelwegen die zich lenen tot diefstal of die afgelegen liggen. Laat de camper ook niet alleen op grote parkeerterreinen van supermarkten. Aarzel niet om de parkeerplaats te verlaten als je oordeelt dat ze onveilig is: afval, sporen van glasbreuk, ongemanierdheid of mensen die ongewild binnen komen. Net zoals in de cabine van je voertuig laat je best geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen: sluit bijvoorbeeld je gordijnen of rolgordijnen. Als je de parkeerplaats verlaat, moet je altijd je ramen, dakluiken en deuren sluiten en je boorddocumenten meenemen. Wanneer je toch waardevolle voorwerpen of cash moet achterlaten zoek je best onlogische en moeilijk toegankelijke verstopplaatsen.

Tot slot mag je niet vergeten om je fietsen te beveiligen. De nieuwste, vaak dure modellen (bv. elektrische fietsen) zijn bijzonder gegeerd. Bedek ze en laat ze vastgemaakt op de fietsdrager met een ketting. Fixeer de zadels met een korte ijzeren ketting aan het kader van de fietsen. Zadels en wielen worden vaak gestolen als ze niet zijn beveiligd.

Installeer een inbraak- en diefstalalarm

Dankzij goedkope en verstandige voorzorgsmaatregelen kan je de risico’s al verminderen, maar je kan niet altijd voorkomen dat je mobilhome het doelwit is van inbraak- of diefstalpogingen. Wil je toch die extra zekerheid en een veilig gevoel? Opteer dan voor een inbraakalarm. All-Connects heeft een inbraakalarmsysteem specifiek ontwikkeld voor de beveiliging van campers en mobilhomes: AC.PROTECT. Dit alarmsysteem maakt gebruik van een draadloze technologie die per type camper/mobilhome geconfigureerd wordt en waarbij kwetsbare meubelelementen niet gedemonteerd moeten worden.

De heldere en luide sirene wordt direct geactiveerd als er een beweging wordt gedetecteerd door bijvoorbeeld een opening van deur of raam, of bij verplaatsing van het voertuig zelf, en blijft actief zelfs bij sabotage (doorknippen). Ben je niet aanwezig en wordt je mobilhome meegenomen? Dan kan je er op vertrouwen dat je voertuig dankzij de ingebouwde track & tracefunctie snel terug gevonden wordt! Goedgekeurd door de  verzekeraars is dit alarm vandaag zonder twijfel de beste keuze op de markt voor mobilhomebeveiliging.

Krijg vrijblijvend advies

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord over beveiliging van mobilhomes, en wil je meer weten over ons inbraakalarm voor mobilhomes? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of ga naar onze productsite, waar je meer informatie en kostprijs vindt van het AC.PROTECT inbraakalarmsysteem.

Deel deze All-Connects blog:


Bronmateriaal: artikel www.secunews.be

 

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.