3 manieren om telematica te gebruiken voor loonberekening

3 manieren om je loonberekening te vergemakkelijken dankzij telematica

| maart 2022 |

1. Digitale tachografen – werkuren

De meeste transport- en logistieke bedrijven in Europa gebruiken dagelijks digitale tachografen. Dit komt voornamelijk door EU-wetten over rij- en rusttijden en een zeer strikt boetebeleid voor degenen die zich niet aan deze regels houden. Digitale tachografen zijn daarom standaard gemaakt om gegevens over tijden, datums en reisperiodes voor elke rit nauwkeurig te registreren, wat allemaal nuttig kan zijn bij het berekenen van lonen.

Digitale tachograaf analysetools kunnen helpen bij het ordenen en gemakkelijk begrijpen van alle verzamelde gegevens. Bovendien biedt de software een rapport met een samenvatting van de werkuren van elke chauffeur dat is ontworpen om precies te laten zien wanneer ze zijn begonnen met werken, hoe lang ze onderweg waren, de effectieve rijtijd, de genomen pauzes en meer!

Werktijd rapport

Afhankelijk van het loonbeleid van een bedrijf kan al deze informatie worden gebruikt om het exacte loon van elke chauffeur op elk moment te berekenen. Selecteer gewoon de benodigde tijdsperiode en je bent helemaal klaar!

Bovendien kunt je automatische e-mails instellen voor de boekhouding om deze informatie direct naar hun mailbox te verzenden of, als je een stap verder wilt gaan, biedt het de mogelijkheid van API-oplossingen voor een snelle informatiestroom naar jouw boekhoudsysteem. Op deze manier wordt alle informatie met één druk op de knop overgedragen, waardoor de maandelijkse uitbetaling veel sneller en veel gemakkelijker wordt!

2. Digitale tachografen en GPS data – uitbetaling van minimumloon

Een recent rapport van de Europese Commissie laat een loonkloof van 179% zien tussen West- en Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Dit verklaart waarom bepaalde westerse landen, zoals Noorwegen en Denemarken, minimumloon limieten hebben ingesteld voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die in hun land werken.

Zowel digitale tachograaf gegevens als reisgegevens die door telematica apparatuur worden geregistreerd, worden door de autoriteiten in Europa over het algemeen als zeer betrouwbaar beschouwd. En dat geldt niet alleen voor occasionele controles door de nationale wegpolitie, maar ook voor de lokale belastingdienst. Aangezien de bovengenoemde regels inzake minimumloon limieten strikt worden nageleefd, kan het zeer nuttig zijn dat je nauwkeurige gegevens kan tonen over hoe lang je chauffeur in een land heeft doorgebracht, het toegepaste loontarief en de opeenvolgende uitbetalingen. Zeker als je internationaal opereert.

3. Andere telematica oplossingen

Houd er rekening mee dat niet alle werknemers digitale tachografen gebruiken, bijvoorbeeld iemand die bv. in de landbouw of de bouwsector werkt, of misschien omdat sommige bedrijven verschillende loonberekeningsmechanismen hebben. Er zijn ook andere telematica oplossingen die je kunnen helpen bij het berekenen van lonen.

Alle leveranciers van telematica oplossingen, waaronder All-Connects, bieden GPS-tracking aan, waardoor het mogelijk is om de afstand die elk voertuig heeft afgelegd te bepalen. Als jouw team afstand gebruikt in plaats van werkuren als basis voor loonberekeningen, is een rapport dat samenvat welke werknemer een bepaalde afstand heeft afgelegd met een specifiek voertuig, misschien net wat jeu nodig heeft!

Rapport afstandtotalen in Fleet.connects

Als je werknemers zich naar een werf begeven, om bv. een tractor of een kraan te bedienen, dan kan je ook een All-Connects oplossing voor bestuurdersidentificatie gebruiken om de aankomsttijd en de eindtijd van de shiften te registeren.

Ten slotte bieden telematica oplossingen je ook de mogelijkheid om correct en eerlijk bonussen uit te delen voor de kwaliteit van het werk van je medewerkers. De module ‘rijgedraganalyse’ in Fleet.connects geeft bijvoorbeeld een prestatiebeoordeling voor elk van je bestuurders. Door je chauffeurs de juiste stimulans te geven en je managers de nodige tools, kan je de veiligheid voor je chauffeurs en voertuigen aanzienlijk verbeteren en zo de ongevalsgerelateerde kosten verlagen.

Alle gegevens die zijn verzameld door telematica oplossingen die in dit artikel worden genoemd, zijn beschikbaar op het FLEET.connect beheerplatform. Er zijn meer dan 50 verschillende rapporten met gegevens die je kunnen helpen je wagenpark efficiënter te maken en, natuurlijk, de maandelijkse loonberekeningen nauwkeuriger en gemakkelijker te maken! Als jouw team baat zou kunnen hebben bij het verbeteren van interne bedrijfsprocessen, neem dan contact met ons op en onze klantadviseurs helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossingen op maat van jouw bedrijf.

Krijg vrijblijvend advies

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord en ben je klaar voor om met ons te praten over telematica voor je loonberekening? Bel ons voor een verkennend gesprek: 03 289 55 35, of neem hieronder online contact met ons op. We leggen je uit hoe telematica tracking voor jou kan werken, beantwoorden je vragen en sturen je vrijblijvend een voorstel uit dat 100% op je noden is afgestemd.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.