Zet GPS tracking in als jouw ogen op de baan voor een rendabel vlootbeheer

In onze moderne tijd is de technologie ver gevorderd in het gebruik van satellieten voor GPS-tracking, die de tijd en afstand tussen punten op de grond meet en de snelheid berekent die nodig is om van punt A naar punt B te gaan.

Een vlootbeheersysteem zorgt voor een meer accurate snelheidscontrole

Het echte voordeel van de voertuigsnelheid die door een GPS tracker wordt gecontroleerd, is het vergaren van data over niet-bewegende auto-onderdelen die kunnen verslijten, zoals banden, kabels en bandenspanning. Een snelheidsbeheersysteem houdt daarbij rekening met het voertuigtype, functie, locatie, wegomstandigheden,weer, omgeving en meer.

Dit maakt de GPS-tracker nauwkeuriger dan de OEM-snelheidsmeter die standaard wordt aangetroffen in de meeste voertuigen. De snelheidsmeter van je auto is met opzet weinig nauwkeurig. Autofabrikanten willen niet het verwijt krijgen dat ze je te hard laten rijden, dus ze geven snelheidsmeters vaak een afwijking naar boven van tussen de vijf en twaalf procent mee. Daardoor denk je bijvoorbeeld 120 te rijden, terwijl je maar 108 gaat. Deze voorzichtigheid lijkt de laatste jaren alleen maar toegenomen, begrijpen we van autokenners. GPS is voor militairedoeleinden ontwikkeld en is daarom erg nauwkeurig. Door de afstand tussen je GPS-ontvanger en de satellieten te meten, is tot op 1 kilometer per uur nauwkeurig vast te stellen hoe hard je gaat.

Een groter probleem is dat de kilometerteller in veel auto’s ook niet helemaal goed werkt en te veel kilometers klokt. Nissan en Honda hebben hierover reeds ingewikkelde rechtszaken gevoerd, die hebben geleid tot het uitbetalen van behoorlijke schadevergoedingen aan eigenaren van zulke auto’s.

Hard optrekken en bruusk remmen is niet goed voor een voertuig

Zowel accelereren als remmen moet op een veilige manier gebeuren. Te snel accelereren kan gevaarlijk zijn voor zowel de chauffeur zelf als voor de andere chauffeurs om hen heen. Te hard remmen is ook een onveilig rijgedrag. Naast de potentiële gevaren van hard accelereren en remmen, veroorzaken deze gedragingen vervroegde slijtage aan remblokken en andere voertuigcomponenten, waardoor je onderhoudskosten onnodig stijgen. Met GPS-voertuigtracking kan je chauffeurs identificeren die dit soort rijgedrag vertonen, de situatie aanpakken, en je vloot in optimale staat brengen.

Spreek chauffeurs aan op aggresief rijden

Bij agressief rijden gaat het om rijpatronen die verder gaan dan hard accelereren en remmen. Bestuurders die onnodige risico's nemen, vertonen vaak enkele of alle van de volgende rijgedragingen:

·        te hardrijden

·        Hardremmen

·        Snelleacceleratie

·        bumperkleven

·        Uitwijken in en uit rijstroken

·        En meer

Grotere voertuigen hebben grotere dode hoeken, hebben meer tijd nodig om af te remmen en hebben meer ruimte nodig bij het wisselen van rijstrook. Zorg ervoor dat de chauffeur die met een voertuig uit je wagenpark rijden geen agressief rijgedrag vertonen door een gps track en trace systeem te gebruiken.

Real-TimeAlerts

Wellicht een van de beste eigenschappen van een track en tracesysteem voor vlootbeheer is misschien wel de mogelijkheid om realtime waarschuwingen naar je chauffeurs te sturen op het moment dat onveilig rijgedrag opgemerkt wordt. Naast het waarschuwen van de chauffeur dat hij een onveilige actie heeft ondernomen, kan deze info ook helpen te identificeren of het om een eenmalige gebeurtenis ging, of het een symptoom is van een onveilige rijstijl die moeten worden aangepakt. Als fleet manager kan je deze inzichten gebruiken om individuele chauffeurs beter te trainen en om duidelijke verwachtingen te stellen met betrekking tot het gebruik van het wagenpark.

Bij All-Connects weten we dat je voor jouw bedrijf ernaar streeft je voertuigen zo optimaal mogelijk te beheren, met zo weinig mogelijk onderhoudskosten én met verantwoordelijke chauffeurs die het imago van je bedrijf op de baan niet ondermijnen. Contacteer ons vandaag en we vertellen je graag over de verschillende mogelijke GPS-trackingoplossingen die je hierbij kunnen helpen. We zijn reeds sinds 2002 actief in telematica en trackingtechnologie, dus wie beter om advies te vragen dan een 'oude rot in het vak'?

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.