All-Connects

Simpelweg een voertuig tracken is niet meer voldoende

Simpelweg een voertuig tracken is niet meer voldoende - het belang van bestuurdersidentificatie


Als een organisatie tot de vaststelling komt dat sommigen van hun chauffeurs gevaarlijk rijden of veel meer brandstof lijken te verbruiken dan hun collega’s, welke stappen kan jij dan ondernemen als werkgever? Dit gedrag kan leiden tot verhoogde verzekeringspremies, dure reparaties of te frequente onderhoudsbeurten. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de acties van je werknemers wanneer ze met een bedrijfsvoertuig rijden, waardoor jij aansprakelijk gesteld kan worden. Bedrijven zijn het meest kwetsbaar als ze deze chauffeurs niet kunnen identificeren en proactief actie ondernemen.

Realtime data: een belangrijke eerste stap

Gezien de potentiële uitval van chauffeurs en voertuigen is het essentieel dat fleet managers een compleet overzicht hebben over het rijgedrag en de prestaties van hun chauffeurs als ze met bedrijfsvoertuigen rijden. Hierdoor kunnen ze inefficiënt werk en risicovolle acties identificeren, zoals:

 • Bruusk remmen
 • Agressief versnellen
 • Te snel door de bochten gaan
 • Te lange periodes dat het voertuig stil staat
 • Het voertuig gebruiken voor persoonlijke redenen

Een mobiel fleet management systeem biedt je fleetmanager(s) transparante realtime gegevens zodat ze meteen actie kunnen ondernemen om de betrokken chauffeur(s) op hun rijgedrag aan te spreken en hen te coachen om zo het risico op ongevallen drastisch te verlagen.

Een chauffeur tracken is essentieel

Het is belangrijk om je te realiseren dat niet alle mobiele Track & Trace oplossingen in staat zijn om het gedrag van individuele chauffeurs te monitoren. Sommige systemen registreren enkel de activiteit van de voertuigen en dus niet de chauffeurs.

Wanneer meerdere chauffeurs met hetzelfde voertuig rijden, vormt dat een probleem. Het is onmogelijk voor fleetmanagers om met zulk systeem inzichten te verwerven over het rijgedrag van een chauffeur. De volgende situatieschets geeft meer verduidelijking:

De fleetmanager van een service & hersteldienst voor huishoudapparatuur heeft een vloot met 12 bestelwagens en 15 chauffeurs. Hij merkte op dat de banden en remblokken van twee wagens dubbel zo snel vervangen moeten worden ten opzichte van de andere voertuigen. Het bedrijf registreert wel wie met welke bestelwagen rijdt, maar het komt geregeld voor dat de chauffeurs onderling van shift wisselen zonder dit door te geven. Hierdoor is het onmogelijk vast te stellen welke chauffeur verantwoordelijk is voor de snelle slijtage.

Het probleem werd zelfs nog erger. Het bedrijf ontving een klacht van een mevrouw die stelde dat een van de chauffeurs haar had gehinderd op de weg – eerst door vlak achter haar te rijden, vervolgens door haar rechts te passeren en dan plotseling vlak voor haar op het rijvak te slingeren, waardoor ze bijna tegen hem aangereden was. De fleetmanager sprak de chauffeur aan, maar die ontkende de feiten en zei dat hij op dat moment niet had gereden.

De fleetmanager kon niet 100% zeker bewijzen wie de agressieve chauffeur was, of welke bestuurders verantwoordelijk waren voor de grote slijtage van de twee bestelwagens.

Systemen voor bestuurdersidentificatie
geven een positief resultaat

De oplossing voor de situatie waarmee deze fleetmanager geconfronteerd werd? Een fleetmanagementoplossing met een ‘driver-ID’ applicatie die je chauffeurs volgt van voertuig tot voertuig.

Met dit systeem wordt de individuele chauffeurhistoriek geïntegreerd met het onderhoudslogboek. Hierdoor kunnen fleet managers feilloos en snel controleren welke chauffeurs onverantwoord rijgedrag vertonen. In geval van verkeersagressie of een ongeval kan dit systeem als bewijslast dienen voor het al dan niet agressief rijgedrag van de betrokken chauffeur.

Hoe werkt deze applicatie voor bestuurdersidentificatie?

 • Met een deur of sleutelslot wordt de chauffeur bij ontgrendeling/vergrendeling automatisch geregistreerd
 • De app registreert bovendien het exacte tijdstip waarop chauffeurs in- of uitstappen.
 • De app geeft de chauffeur tijdens het rijden realtime alerts bij vooraf ingestelde parameters zoals bijvoorbeeld bruusk remmen, té hevig versnellen, scherpe bochten te snel nemen, ...
 • Het moedigt chauffeurs hierdoor aan om zichzelf te corrigeren en hun negatief rijgedrag om te buigen naar een positieve, veilige en zuinige rijstijl.
 • De chauffeur zelf is, dankzij de alerts, te allen tijde geïnformeerd over zijn rijstijl. Dit maakt dat de fleet manager op een transparante positieve manier kan communiceren hierover.
 • De app helpt om niet verkwistend om te springen met voertuig/brandstof en het verlaagt het risico op ongevallen dankzij de realtime automatische alerts.

Bent u klaar om oplossingen voor uw onderneming te evalueren? Vraag dan All-Connects om advies zodat het juiste systeem snel kan geïnstalleerd worden.


 
Contacteren

Niet zeker waar te starten?

Vul jouw gegevens in en we contacteren je voor vrijblijvend advies op maat

Naam
E-mail