All-Connects

Het uitstel van 5G: de impact


De komst van een nieuw jaar brengt telkens ook een heleboel vernieuwingen met zich mee op vlak van technologie. Hoewel, dit jaar liggen de kaarten nét iets anders door het uitstel van het 5G netwerk in ons land. Met het 5G netwerk werd ons mobiel internet beloofd dat tot 200 keer sneller is dan voorganger 4G, maar nu blijkt dat dit nieuwe netwerk nog niet iets is voor 2019. Welke effecten heeft dit op onze industrie en welke reacties lokt dit uit?

 

Voornamelijk bij bedrijven lokt het uitstel heel wat reacties uit. Mensen zoals jij en ik maken bijna dagelijks gebruik van het mobiele netwerk. Of het nu de gps-app is die je gebruikt in je wagen, of die aflevering van je favoriete serie die je nog snel even meepikt in de wachtkamer bij de tandarts.

Hoewel bedrijven het mobiele netwerk voor andere toepassingen gebruiken dan ‘de gewone mens’, is dit uitstel een grote hap in hun evolutie en hun positie tegenover buitenlandse concurrenten.

Zonder de toegang tot 5G in ons land, kan de industrie geen nieuwe toepassingen testen en optimaliseren voor dit specifieke netwerk. Dat resulteert voor hen in machteloos toekijken hoe de concurrent een steeds grotere voorsprong op hen neemt.


Wat is er anders aan 5G in vergelijking met 4G?


De ‘G’ in 5G staat voor ‘generation’. Met 4G verwelkomden we de 4e generatie, die nu dus plaats moet maken voor een jongere, snellere generatie. En met sneller spreken we over veel sneller: het netwerk zou tot wel 200 keer sneller zijn. Naast veel sneller, is het ook een pak ‘sterker’ dan 4G. Om een duidelijk voorbeeld te geven: voor het downloaden van een film had het vorige netwerk tot wel 10 minuten nodig, om diezelfde film te downloaden heeft het nieuwe netwerk slechts enkele seconden nodig.

Hoewel de snelheid van het netwerk en sterk op zal vooruitgaan, is dit niet de belangrijkste reden waarom de komst van 5G goed nieuws is. Maar wel dat het veel betrouwbaarder is en veel meer data aankan. Dat wil zeggen dat het ook nieuwe deuren opent voor IoT (Internet Of Things) toepassingen.


Waarom is er het uitstel?


Zoals de vorige generaties van het netwerk, werkt ook 5G aan de hand van frequenties. Het grote probleem in ons land: de verschillende overheden raken het voorlopig niet eens over de aanpassing van de telecomwet die de veiling van deze 5G-frequenties toelaat. Zolang dit akkoord er niet is, kan er dus ook niet overgegaan worden tot de veiling.

Pas na de verkiezingen van 26 mei kan er terug sprake zijn van deze veiling. En als de veiling er al komt, zal het nog minstens een jaar duren alvorens de eerste 5G-antennes in ons landschap te zien zijn. Nadat deze antennes er staan, zal er nog eens – optimistisch geschat – twee jaar voorbijgaan om tot het punt te komen dat 95% van de Belgen van dit 5G netwerk kan genieten.


Welke industrieën lijden onder het uitstel?


Er zijn enorm veel industrieën die onder het uitstel zullen lijden en de achterstand van België duidelijk zullen merken.

5G in de medische wereld

Waar nu nog de fysieke aanwezigheid van een chirurg nodig is, zou de komst van dit nieuwe netwerk er voor kunnen zorgen dat operaties vanop afstand een mogelijk worden. Bij operaties kan de kleinste foutieve beweging een grote impact hebben.

Hoewel er momenteel al wel testoperaties worden uitgevoerd op varkens, is de techniek absoluut nog niet zo ver dat deze kan worden uitgevoerd op menselijke patiënten. Er zit namelijk een vertraging tussen het moment dat de chirurg vanop afstand een commando doorgeeft en het moment dat de robotarm reageert. Met het nieuwe 5G netwerk zou die vertraging tot zo’n 0.2 seconden beperkt worden, wat een haalbare vertraging zou zijn.


5G in de bouwsector

In de bouwsector kan 5G dan weer voor diverse vooruitgangen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het traceren van bouwmateriaal – ook wel assetmanagement genoemd. Dat traceren van materiaal en materieel verloopt momenteel nog steeds via een tussenstation dat in verbinding staat met een wifi netwerk. Het nieuwe netwerk zou betekenen dat dat tussenstation overbodig wordt en dat de data rechtstreeks kan binnengehaald worden. Daardoor zou de communicatie enorm versnellen en makkelijker worden.

Ook de vooruitgang van grote infrastructuurwerken / bouwprojecten zou beter opgevolgd kunnen worden. Daar maakt men gebruik van sensoren om in real time de status van een bouwwerk te bekijken. Maar de data die door deze sensoren wordt verzameld is enorm. Om deze grote hoeveelheid data de baas te kunnen, is er een enorm sterk netwerk nodig. Een netwerk zoals 5G.


5G in de VR- en gamingsector

Op vlak van gaming zijn er ook heel wat dingen die ‘on hold’ komen te staan. Zo ontplofte alles met de komst van virtual- en augmented reality bijvoorbeeld in de vorm van de game Pokémon Go.

Het nieuwe en veel snellere netwerk zou een nieuwe generatie van gadgets en mogelijkheden betekenen, aangezien er bij 5G bijna geen sprake meer is van het soort vertraging die we nu bij het 4G netwerk nog wel opmerken. Ook voor liveconcerten die honderden kilometers verder plaatsvinden zou er een nieuwe wereld opengaan. Ze zouden geprojecteerd kunnen worden op een podium in je buurt zonder enige vertraging. Zo is afstand en locatie niet langer een probleem.

Ook voor online gametoernooien betekent het een gigantische groei. Meer spelers kunnen tegelijk connecteren en spelen én worden niet langer beperkt door de vertragingen op het dataverkeer, aangezien deze tot een absoluut minimum worden beperkt.


 
Contacteren

Niet zeker waar te starten?

Vul jouw gegevens in en we contacteren je voor vrijblijvend advies op maat

Naam
E-mail