Mobiliteitsvergoedingen en verplaatsingvergoedingen. Een overzicht.

| Oktober 2023 | bron: www.accg.be

Op welk soort vergoedingen heb ik als bouwvakker recht?

Als bouwvakker kan je in aanmerking komen voor 2 soorten vergoedingen:

  1. Mobiliteitsvergoedingen Het betreft de verplaatsingen die je doet tussen je woonplaats en de plaats van tewerkstelling, als die minstens 10 kilometer bedraagt. Dit geldt zowel voor de heen- als voor de terugreis.
  2. Verplaatsingsvergoedingen: Dit gaat over de verplaatsingen die je doet tussen je woonplaats en de sociale zetel

1 | Je bent bestuurder, en je rijdt met passagiers

Gebruik je je eigen wagen? Dan heb je recht op een verplaatsingsvergoeding én een mobiliteitsvergoeding voor de volledige afgelegde afstand. Gebruik je enkel de wagen van je werkgever, dan heb je enkel recht op een mobiliteitsvergoeding.

  • Verplaatsingsvergoeding: voor je kilometers die je aflegt met je eigen wagen heb je recht op een verplaatsingsvergoeding “Barema B”. Rijd je met de wagen van je werkgever, dan krijg je geen verplaatsingsvergoeding.
  • Mobiliteitsvergoedingen: Per kilometer, ook voor die die je alleen aflegt (op een traject waar je daarna of ervoor ook anderen meeneemt), heb je recht op de vergoeding van € 0,1579 per km.

Opgepast: Voor een rit van meer dan 2 uur, moeten 2 werknemers als chauffeur betaald worden.

2 | Je bent bestuurder van een bedrijfswagen, en rijdt zonder passagiers

Gebruik je enkel de wagen van je werkgever, dan heb je enkel recht op een mobiliteitsvergoeding.

  • Mobiliteitsvergoedingen: Je hebt recht op de vergoedingen volgens "Barema B".

3 | Je bent bestuurder met eigen wagen, en rijdt zonder passagiers

Gebruik je je eigen wagen? Dan heb je recht op een verplaatsingsvergoeding én een mobiliteitsvergoeding voor de volledige afgelegde afstand.

  • Verplaatsingsvergoeding: voor je kilometers die je aflegt met je eigen wagen heb je recht op een verplaatsingsvergoeding “barema B”.
  • Mobiliteitsvergoedingen: Je hebt recht op de mobiliteitsvergoedingen volgens "Barema B".

4 | Je bent passagier

Ook als passagier heb je een vergoeding voor de tijd die je onderweg doorbrengt. Je hebt recht op de vergoedingen volgens "Barema B".

5 | Treinreiziger of andere gemeenschappelijk openbaar vervoer

Ga je met de trein naar het werk? De terugbetaling hangt af van de trajecten die je doet.  Je hebt in principe recht op "Barema A".

6 | Fietser

Ga je met de fiets naar het werk? Dan is het eenvoudig: voor de verplaatsingen per fiets krijg je 0,24 euro per gereden kilometer. Verplaats je je daarna nog met de auto, dan gelden de andere vergoedingen.

7 | Jonge bouwvakkers

Werknemers in een stelsel van duaal leren hebben ook recht op dezelfde mobiliteitsvergoeding als de gewone werknemers.

8 | Extra verlof

Krijg je een mobiliteitsvergoeding voor meer dan 30.000 kilometer per jaar? Dan heb je vanaf recht op een extra dag verlof, betaald zoals een feestdag.

Je kan deze opnemen tot 31 maart van het jaar na dat je deze 30.000 km gereden hebt.

Digitalisering mobiliteits- en verplaatsingsvergoedingen verlicht administratief werk

Als werkgever in de bouwsector (paritair comité 124) moet je maandelijks de mobiliteitsvergoeding doorgeven die je aan je arbeiders toekent. Voor een accurate registratie en berekening van deze vergoedingen gebruik je best een geïntegreerd digitaal systeem, zodat menselijke fouten uitgesloten worden en de maandelijkse administratie tot een minimum herleid wordt.

All-Connects kan jouw bedrijf hierbij helpen met de juiste digitale ondersteuning. Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier om meer info te vragen of een adviesgesprek in te boeken.

Deel deze All-Connects blog:

Lees ook onze andere blogs over de bouwsector:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.