Narrowband IoT oftewel NB-IoT trackers: een nieuwe IoT modeterm?

Wat maakt Narrowband IoT dan wel interessant?

| oktober 2021 |

NB-IoT is een Low Power Wide Area (LPWA)-technologie die is ontworpen voor apparaten die kleine hoeveelheden data gedurende lange perioden en op moeilijk bereikbare plaatsen registreren. Het is een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om apparaten aan te sluiten via bestaande GSM- en LTE-spectrumnetwerken, om kleine hoeveelheden tweerichtingsgegevens te verwerken. Met een laag stroomverbruik, goede dekking en lage onderdelenkosten, is het een goede zaak voor gebruik in slimme asset management, zowel voor overheden als bedrijven.

Mogelijke toepassingen voor NB-IoT trackers

1. Slimme gas- en watermeters

Commerciële en residentiële meters kunnen op allerlei plaatsen worden geïnstalleerd. De dekkings- en penetratie-eigenschappen van NB-IoT kunnen dit effectief facliteren.

2. Gemeentelijke infrastructuur

Hier variëren de mogelijke toepassingen van het bewaken van parkeerplaatsen, afvalbakken en omgevingscondities tot het regelen van straatverlichting of zelfs uitkijken voor kuilen!

3. Veiligheid

Nb-IoT trackers aansluiten op een hoofdbewakingssysteem met behulp van NB-IoT trackers via een LPWA-netwerk (Low Power wide-area) is mogelijk moeilijker voor indringers om uit te schakelen.

4. Onderhoud van gebouwen

Slimme NB-IoT sensoren kunnen statuswaarschuwingen verzenden voor onderhoudsproblemen, samen met het uitvoeren van geautomatiseerde taken, b.v. verwarming en lichtregeling.

5. Gezondheid

Een belangrijk voordeel dat deze nieuwe technologie met NB-IoT trackers kan bieden buiten het huidige aanbod, is de mogelijkheid om apparaten over een veel groter bereik te bewaken, wat zou kunnen leiden tot flexibelere regelingen voor patiëntbewaking

6. Tracking

Nogmaals, het grotere bereik van NB-IoT trackers kan zorgen voor betere trackingopties, waarbij het volgen van kuddes en dieren in de landbouw een duidelijk voordeel biedt.

Het valt nog te bezien hoe deze nieuwe tak van Internet of Things zich zal manifesteren, maar het is gemakkelijk om de potentiële voordelen te zien die het met zich meebrengt, terwijl het meerijdt op de connectiviteitsachtbaan.

NB-IoT: een voordelige oplossing voor het tracken van materialen en machines

NB-IoT verbreedt de acceptatie van oplossingen voor het volgen van materiaal en machines. De toestellen zelf worden goedkoper, terwijl de netwerktoegang verbetert, aangezien telecombedrijven toegang tot hun NB-spectrum mogelijk maken met verwaarloosbare extra infrastructuur - de meeste mobiele basisstations hebben alleen een firmware-upgrade nodig om NB-IoT te ondersteunen.

Het volgen van materieel en machines via een NB-IoT tracker zorgt ervoor dat de kosten onder controle worden gehouden. Deze toepassing onderscheidt zich van traditionele benaderingen van asset management op verschillende vlakken:

  • Inzetten van goedkope sensoren met een krachtige batterij (- ongeveer 1/3 van de kost van traditionele trackers), waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van de lage stroomcapaciteit van het NB-IoT-netwerk als de automatische optimalisatie van de levensduur van de batterij.
  • De lage instapkosten voor een asset management systeem met NB-IoT trackers zijn gemakkelijker te verantwoorden aan de financiële afdeling en sneller te implementeren.
  • Elimineren van constant onderhoud, aangezien NB-IoT-trackers jarenlang geen batterijwissel nodig hebben. Er is ook weinig behoefte aan preventief onderhoud; de toestellen zelf vertellen je wanneer er iets mis is, je hoeft alleen een veldteam (van één technieker) in te zetten wanneer er iets misgaat.
  • Dezelfde NB-IoT sensor gebruiken om de locatie van assets te bewaken, zowel indoor als outdoor op verschillende locaties. Bovendien volgt het niet alleen de locatie van de assets, maar ook de status.

NB-IoT asset-tracking voor herbruikbare assets

Het feit dat het volgen van materialen en machines via NB-IoT-trackers geen infrastructuur vergt, maakt het de beste keuze voor toepassingen zoals het volgen van herbruikbare assets.

Dit geldt zelfs voor zeer grote ondernemingen, met honderden of duizenden leveranciers, die anders meerdere bezoeken ter plaatse nodig zouden hebben voor het installeren en testen van apparatuur. De afwezigheid van een infrastructuurconfiguratie maakt het een zeer onderhoudsarme oplossing. De NB-IoT tracking sensor heeft een oplaadbare batterij die veel langer meegaat dan die van een mobiel volgapparaat.

Er staat geen maat op wat je allemaal kan tracken met de juiste NB-IoT asset tracking oplossing:

  • Voertuig tracking: persoonswagens, bedrijfsvoertuigen, of zelfs fietsen en moto’s.
  • Supply Chain asset tracking: paletten, herbruikbare verpakking, veldapparatuur, bevestigde apparaten op verschillende locaties, ...
  • Zwaar materieel: hoogwaardige apparatuur zoals bouwmachines, graafmachines, industriële voertuigen en duur gereedschap zoals diamantboren.
  • Medische apparatuur: medische apparaten, ziekenhuisapparatuur, gecontroleerde farmaceutische producten, medische stalen en zelfs patiënten.
  • Landbouwmachines: tractoren, aanhangwagens, gereedschappen, verpakte producten rechtstreeks van de boerderij, zelfs vee.

Als je nog niet overtuigd bent van de voordelen, overweeg dan dit: een NB-IoT-oplossing voor het volgen van je assets is ook vrij eenvoudig te beheren. All-Connects heeft een eenvoudig te gebruiken beheersapplicatie ontwikkeld, waar alle kostbare knowhow over je gelinkte bedrijfsassets overzichtelijk weergegeven wordt en zo gemakkelijk opgevolgd en geanalyseerd kan worden. Het biedt zonder twijfel de juiste voedingsbodem voor proceshervormingen en meetbare prestatieverbeteringen, en leidt tot een dagelijkse optimalisatie van bedrijfsactiviteiten - en is de weg vooruit zowel kleine als grote ondernemingen.

Vraag vrijblijvend advies van een IoT expert

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de NB-IoT tracker technologie? Ben je niet zeker welke toepassingen interessant kunnen zijn om het management van je bedrijfsassets management te optimaliseren? Bel ons even op 03 289 55 35, of stuur ons hieronder je gegevens door. We helpen je graag en maken volledig vrijblijvend een offerte voor je op.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.