5 tips om veilig de winter door te rijden

Je hoort het wel vaker: ‘winter is de meest gezellige tijd van het jaar’. Maar voor automobilisten zijn de wintermaanden niet altijd een fijne tijd om op de baan te zijn. Je ogen worden verblind door de felle winterzon en je moet je met volle concentratie een weg banen door de vieze sneeuwsmurrie die oneffenheden in het wegdek verbergt. Tijdens de winter kan autorijden een hele uitdaging zijn. Lees hieronder 5 nuttige tips die jou zeker helpen veiliger te rijden in het winterse weer.
 

1. Volg het spoor van je voorganger

Kom je op je route een set bandensporen tegen van een voorganger? Volg hetzelfde spoor! In een dikke laag sneeuw is het vaak erg moeilijk te manoeuvreren. Dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken, als het ook gemakkelijker kan? Hoewel de platgereden sneeuw onschuldig lijkt, is deze vaak gladder dan je denkt. Pas dus zeker je snelheid aan en bespaar jezelf de stress door iets vroeger te vertrekken dan je gepland had.

 

2. Achterwielaandrijving? Leg extra gewicht in je wagen voor meer grip!

Rij je met een voertuig met achterwielaandrijving? Dan weet je vast hoe moeilijk het is om in sneeuw te rijden, vooral op hellingen en bruggen. Je kan echter de grip van je banden versterken. Dit doe je door extra gewicht achteraan in je wagen te leggen. Dankzij dit extra gewicht  op de as die je voertuig van kracht voorziet, zal je auto al iets makkelijker grip vinden op het gladde wegdek. Gebruik hiervoor iets wat je ter beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan zandzakken, dozen of waarom geen zak kattenbakvulling?

 

3. Koop sneeuwkettingen en gebruik ze!

In gladde weersomstandigheden zijn sneeuwkettingen je rechterhand. Ze zorgen voor een betere tractie waardoor je meer controle hebt achter het stuur. Bij het aankopen van sneeuwkettingen let je best op enkele zaken:

 

Koop ze in de speciaalzaak:

Vandaag de dag kan je bijna alles online terugvinden en aankopen. Hoewel je daar ongetwijfeld een paar geschikte sneeuwkettingen zal kunnen kopen, raden we je aan om toch naar een fysieke winkel te gaan waar je de nodige uitleg en tips  krijgt. Sneeuwkettingen moeten – net zoals een paar schoenen – als gegoten zitten. Op die manier ben je 100% zeker dat je de juiste set hebt aangekocht en vermijd je een miskoop

Kies voor kwaliteit:

In hevige sneeuw is een sterk paar sneeuwkettingen absoluut geen overbodige luxe. Hoewel je al sneeuwkettingen kan vinden vanaf €30, kies je best voor een set waarop je kan vertrouwen. Ga dus op zoek naar een mooie verhouding tussen prijs/kwaliteit en vraag zeker hulp aan de verkoper in de winkel. Deze kan je de beste opties tonen op maat van jouw wagen.

Koop de juiste maat:

Over ‘op maat’ gesproken; niet elke autoband is hetzelfde. De ene band heeft een dieper profiel dan een andere en de breedte kan per band ook verschillen. Ga er dus niet van uit dat je oude sneeuwkettingen ook zullen passen op je nieuwe wagen. Sets die specifiek voor een merk en model werden ontworpen, durven vaak al iets duurder uitkomen. Wil je gaan voor kwaliteit, maar ook op je budget letten? Kies dan voor een universele set.

Oefen op voorhand:

Niets is zo frustrerend als met ijskoude handen de sneeuwkettingen rond je banden proberen te leggen terwijl je stilaan wordt ingesneeuwd. Oefen daarom op het plaatsen van de sneeuwkettingen vóór je ze echt nodig hebt. Op die manier vermijd je frustraties en maak je je auto winter-proof in een mum van tijd!

 

4. Winterbanden zijn je beste vriend!

Wisselen tussen winter- en zomerbanden maakt een wereld van verschil, maar waarom precies? Wel, ze worden beiden uit een ander soort rubber  gemaakt. Naargelang de temperatuur buiten steeds verder daalt, zal het rubber van de zomerband harder  worden.

Dat heeft als effect dat wanneer je remt, je band veel minder grip heeft en zo kan je wel eens beginnen slippen. Een winterband daarentegen is van een zachter rubber gemaakt, waardoor de auto veel makkelijker zal kunnen remmen bij lage temperaturen. Ook de groeven – ook wel het ‘profiel’ – van een winterband zijn anders, waardoor deze ook meer grip heeft.

Ook voor zij die zich liever niet druk maken om banden wisselen is er een gulden middenweg: all-season of 4-seizoenenbanden. Deze banden presteren iets beter in de winter dan zomerbanden (maar echte winterbanden presteren beter) en iets beter in de zomer dan wanneer je met winterbanden rijdt (maar ook hier zullen zomerbanden het beter doen).

Extra tip: Weet je niet goed op welk moment je best kan omschakelen naar winterbanden? Zodra de temperatuur onder +7°C zakt, is het aangeraden om je zomerbanden om te wisselen met winterbanden.

 

5. Just in case: volg een slipcursus!

Het is algemeen geweten dat bruusk remmen op een glad wegdek geen goed idee is. Toch heb je in praktijk vaak nog de reflex om te remmen, waardoor je al snel even de controle over je wagen verliest. Je banden hebben geen grip op een glad wegdek en reageren niet zoals je wil. Dat kan al snel uitdraaien op gevaarlijke situaties voor jou én voor anderen.

Wil je juist kunnen reageren op onverwachte situaties? Dan is een slipcursus zeker iets voor jou! In een slipcursus leer je welke handelingen je wel en niet mag doen bij verschillende weersomstandigheden. Op die manier ben je voorbereid en rijd je weeral een stukje veiliger in het winterse verkeer.


Connect met ons

Wil je naast je veilig in het winterverkeer begeven ook je voertuig tracken? Bij All-Connects werken we steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een gratis en vrijblijvende brainstormsessie. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.