| juni 2024 |
Bron: [www.fleet.be](https://www.fleet.be)
In 2021 werden 685.000 verkeersboetes voor bedrijfswagens niet gekoppeld aan specifieke bestuurders. Sinds vorig jaar treedt de FOD Justitie strenger op tegen bedrijven die hun bestuurders niet identificeren. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om binnen 15 dagen na ontvangst van een boete de identiteit van de bestuurder door te geven aan het Openbaar Ministerie. Bij niet-naleving kunnen bedrijven strafrechtelijk worden vervolgd.
Sharon Beavis, woordvoerster van de FOD Justitie, benadrukt het belang van digitalisering voor efficiënter opsporen en vervolgen van nalatige bedrijven. Ze wijst op de noodzaak van een uniforme en systematische aanpak om de verkeersveiligheid te verbeteren en recidivisten aan te pakken. Dankzij de digitalisering van het gerechtelijk apparaat kunnen nalatige bedrijven sneller worden opgespoord en vervolgd.
In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen om bedrijven te ondersteunen bij het naleven van hun verplichtingen. De website voor verkeersboetes werd in maart 2020, met aanpassingen die het gebruikersgemak verhogen, zoals een functie waarmee aangewezen werknemers alle boetes voor een bedrijf kunnen beheren en een overzicht van de overtredingen van de afgelopen 36 maanden.Voor grote bedrijven met uitgebreide wagenparken is er sinds 2019 een volledig geautomatiseerde oplossing ontwikkeld in samenwerking met de federatie Renta. Deze oplossing vergemakkelijkt de identificatie van bestuurders. AllConnects biedt een oplossing met bestuurdersidentificatie in het voertuig voor elk bedrijf die werkt met poolwagens, of voertuigen die door meerdere bestuurders gebruikt worden.
Klik HIER voor meer informatie.
Ondanks deze verbeteringen blijven veel bedrijven in gebreke bij het identificeren van hun bestuurders. Uit de eerste cijfers van sommige proefprojecten blijkt echter dat het identificatiepercentage sterk stijgt en dat er een mentaliteitsverandering optreedt bij de betrokken bedrijven. Dankzij de extra hulplijnen en de vereenvoudigde procedures komt 3 van de 4 bedrijven hun identificatieplicht nu na bij een nieuwe verkeersboete, in tegenstelling tot 1 op 3 eerder.
Als bedrijven blijven nalaten hun bestuurders te identificeren, zullen ze systematisch worden vervolgd. Bedrijven die herhaaldelijk in gebreke blijven, krijgen meestal een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie. Hiermee krijgen ze de kans om voor de overige overtredingen orde op zaken te stellen. Indien bedrijven volharden in het niet identificeren van de bestuurder, zullen ze uiteindelijk systematisch worden vervolgd per bedrijfsnummer. Dit strenge optreden is noodzakelijk om de verkeersveiligheid te waarborgen en het aantal verkeersdoden te verminderen.
De maatregelen moeten bijdragen aan een betere verkeersveiligheid door recidivisten effectiever aan te pakken. Sharon Beavis benadrukt dat er momenteel meer verkeersdoden vallen in ons land dan in de buurlanden, met 56 verkeersdoden per miljoen inwoners. Strengere vervolging van verkeersovertredingen door bedrijfswagens is daarom essentieel om deze cijfers te verbeteren.
Wie rijdt er? Worden rijtijden en werkplanning gerespecteerd? Rijden je chauffeurs allemaal even verantwoord? Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de acties van je medewerkers als ze op de baan zijn. Met de track & tracemodule bestuurdersidentificatie van AllConnects kan je direct de correcte info over een bestuurder bekijken op het moment dat het nodig is:
Wil je meer weten over onze oplossing voor bestuurdersidentificatie of wil je snel een vrijblijvende offerte ontvangen? Contacteer ons via telefoon of email: +32 3 289 55 35 | service@all-connects.be of klik HIER voor meer informatie.
Lees ook onze andere blogs over dit onderwerp:
Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.