Bewezen: rijgedraganalyse levert op

Wil je weten waarom je chauffeur meer brandstof verbruikt dan 1 van de collega’s? En wil je dat bijsturen? Zoek je een manier om je chauffeurs de snelheidsbeperkingen te laten respecteren? Wil je weten welke chauffeur verantwoordelijk is voor schade aan een van je voertuigen? Dat kan allemaal door je voertuigen uit te rusten met sensoren. In een app hou je zo in het oog wie met welk voertuig onderweg is en hoe je chauffeurs rijden.

Bewezen: rijgedraganalyse levert op

De brandstof-, onderhouds-, herstel- en verzekeringskosten van je wagenpark: wil je die onder controle houden? Dan moet je weten hoe je chauffeurs rijden. Wanneer je hun rijgedrag analyseert en met hen bespreekt, verbruiken ze minder, maken ze minder brokken en hebben je voertuigen minder onderhoud nodig.

Een studie van Hogeschool UC Leuven-Limburg en opleidingscentrum DrivOlution bevestigt dat: analyse en bijsturing van het rijgedrag zorgen voor 19 tot 24% minder ongevallen en doen het brandstofverbruik met 6 tot 8,5% dalen. En dat niet alleen: chauffeurs die hun rijgedrag kennen, gaan ook(milieu)bewuster om met hun wagen.

Maar je kan bestuurders niet zomaar attenderen op hun rijgedrag; je hebt betrouwbare informatie nodig.

Rijgedraganalyse, hoe werkt dat?

·        We plaatsen gps-trackers in je voertuigen ensluiten ze aan op de boordcomputers.

·        Elke tracker registreert wat je bestuurdersdoen.

·        De gegevens worden continu naar de appgestuurd.

·        Je bekijkt al die info in real time op jesmartphone, tablet of pc.

Deze data krijg je door:

·        Wanneer en hoe hard je chauffeurs remmen

·        Hoe vaak en hoe hard ze optrekken

·        Wanneer ze te snel rijden

·        Hoe ze bochten nemen

·        Het aantal toeren dat ze hun motor latenmaken

·        …

Betaal minder onderhouds- en herstelkosten

Denk je dat een of meer van je chauffeurs of werknemers een zware voet hebben, het niet al te nauw neemt met verkeersregels en/of agressief rijden door bijvoorbeeld te bumperkleven of in te halen waar het niet mag? Met de gegevens over hun rijgedrag druk je hen met de neus op de feiten. Zo kan je hun rijstijl bijsturen en verminder je de kans dat ze bij een ongeval betrokken raken. Doe je dat al graag tijdens het rijden? Zodra ze een grens overschrijden, krijgen ze meteen een waarschuwing.

Bespaar op je brandstofkosten

Hoe je rijdt, bepaalt hoeveel brandstof je verbruikt. Rijden in hoge toeren, veel remmen en optrekken, de motor laten draaien aan verkeerslichten: het jaagt het brandstofverbruik de hoogte in. Wanneer je je chauffeurs daar met harde gegevens bewust van maakt, zal je je brandstofkosten zien dalen.

Krijg korting op je verzekeringskosten

Verschillende verzekeraars belonen bedrijven die investeren in veiligheid en ecologie met kortingen op de verzekeringspremie. Een trackingsysteem met rijgedraganalyse en ecodrive is een manier om die korting te krijgen. Je verzekeraar berekent je korting op basis van de gegevens van je systeem.

Weet wie achter het stuur zit

Rijden verschillende chauffeurs en werknemers regelmatig met hetzelfde voertuig? Met de optie bestuurdersidentificatie weet je perfect wie wanneer met welke wagen onderweg is. Bij het starten en stoppen wordt de chauffeur geïdentificeerd. Zo monitor je niet alleen het rijgedrag, maar kan je zonder discussie verkeersboetes of herstellingskosten doen betalen.

Subsidie voor transportbedrijven

Investeer je als transportbedrijf in track & trace om je chauffeurs veiliger en zuiniger te doen rijden? Voor zo’n rijanalysesysteem beloont Vlaanderen je meteen subsidie die kan oplopen tot 80% van het totaalbedrag, met een maximum van 5.000 euro per vrachtwagen en een totaal van 100.000 euro over 3 jaar verspreid. Die subsidie vraag je aan via het Ondernemingsloket.

En nog een extra zetje: als je inzet op veiliger en zuiniger rijden, kan je een gooi doen naar de Truck Safety Award. De jury kijkt onder meer naar de veiligheidsuitrusting van je vrachtwagens en het rijgedrag van je chauffeurs.

Krijg vrijblijvend advies

Wil je weten hoe rijgedragsanalyse en bestuurdersidentificatie precies werken en wat je er allemaal mee kan doen?  In een gratis en vrijblijvend gesprek luisteren we naar wat je wil en stellen we je een systeem voor dat we op je bedrijf afstemmen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.