CO₂-bijdrage van voertuigen: Visualisatie en analyse voor vlootbeheer

| juli 2024 |

Bron:  EuroFleet Consult TCO-handboek - Deel 6: Solidariteitsbijdrage / CO₂-bijdrage

De CO₂-bijdrage voor voertuigen: Visualiseren en analyseren helpt in beslissingsproces bij vlootbeheer.

Iedereen beseft ondertussen wel dat duurzaam en milieubewust leven een basisvereiste is geworden. Voor bedrijven is het daarom cruciaal om niet alleen aan wettelijke verplichtingen te voldoen, maar ook inzicht te krijgen in de werkelijke CO₂-uitstoot van hun voertuigen. Overheden leggen steeds vaker de verplichting op om reële voertuigdata te registreren en door te geven. Er is vaak een groot verschil tussen het theoretisch voorgeschreven verbruik en het daadwerkelijke verbruik op de weg, en dit verschil kan een grote impact hebben op je bedrijfsbeslissingen. All-Connects helpt je dit verschil te visualiseren en te begrijpen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen om je kosten te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien voldoe je dan ook aan de huidige en toekomstige regelgeving.

Wat is de CO₂-bijdrage?

De CO₂-bijdrage, ook wel bekend als de solidariteitsbijdrage, is een verplichte bijdrage die werkgevers moeten betalen voor bedrijfswagens die ook voor privédoeleinden worden gebruikt. Deze bijdrage wordt berekend op basis van de CO₂-uitstoot van het voertuig en verschilt per brandstoftype (benzine, diesel, LPG, elektrische en waterstofvoertuigen). De berekening wordt jaarlijks aangepast aan de hand van de gezondheidsindex.

De meerwaarde van All-Connects telematica

Bij All-Connects begrijpen we dat het niet alleen gaat om het voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om inzicht en optimalisatie. Onze oplossing biedt uitgebreide mogelijkheden om je CO₂-voetafdruk te visualiseren en te analyseren.

Dankzij de integratie van voertuigdata via CANBUS, kun je direct in ons dashboard het verschil zien tussen het theoretisch voorgeschreven verbruik van het voertuig en het werkelijke verbruik. Deze real-time gegevens helpen je om bewuster te rijden en je brandstofefficiëntie te verbeteren.  

Door data direct uit de ECU (Engine Control Unit) te halen, kunnen het fleet management systeem van AllConnects nauwkeurige gegevens verzamelen over brandstofverbruik, snelheid, rijgedrag en andere belangrijke parameters. Dit helpt om de discrepantie tussen het door de fabrikant opgegeven verbruik en het werkelijke verbruik te identificeren en te analyseren. Hierdoor kunnen bedrijven niet alleen hun operationele kosten verlagen, maar ook hun ecologische voetafdruk verminderen door efficiënter gebruik van brandstof en optimalisatie van rijroutes en -gedrag.

Hoe werkt de CANBUS uitlezing van voertuigdata?

Onze Fleet & Asset Management-oplossing leest de voertuigdata uit en presenteert deze op een overzichtelijke manier. Je ziet niet alleen de CO₂-uitstoot per gereden rit, maar ook gedetailleerde informatie over het brandstofverbruik. Dit stelt je in staat om patronen te herkennen en gericht maatregelen te nemen om je uitstoot te verminderen.

Bovendien helpen wij je bij het monitoren van de naleving van de wetgeving en zorgen wij ervoor dat je altijd up-to-date bent met de laatste wijzigingen en berekeningsmethodes. Hierdoor kun je gerust zijn dat je bedrijf voldoet aan alle regels en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Lees hier meer over het CANBUS systeem

Praktijk voertuigverbruik

Stel, je hebt een bedrijfswagenpark met zowel diesel- als benzinevoertuigen. Met de data van All-Connects kun je zien dat een van je dieselwagens een hogere CO₂-uitstoot heeft dan verwacht. Door de ritgegevens te analyseren, ontdek je dat deze auto vaak in de stad wordt gebruikt, waar het verbruik hoger is. Met deze inzichten kun je overwegen om dit voertuig te vervangen door een efficiënter model of het gebruik ervan te optimaliseren.

Renault Kangoo: verbruik in theorie/praktijk

Theoretisch verbruik: 5,8l/100 km versus reëel verbruik: 7.6l/100km

Conclusie

De CO₂-bijdrage is een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsvoering voor bedrijven met een wagenpark. Het helpt om de milieubelasting te verminderen en stimuleert bewuster rijgedrag. Met de oplossingen van All-Connects krijg je niet alleen inzicht in je CO₂-voetafdruk, maar kun je ook actief werken aan het verbeteren van je brandstofefficiëntie en het verminderen van je uitstoot.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen groeien in een verbonden wereld.

Vraag deskundige hulp

Wil je meer weten over onze industry-leading oplossingen voor dataregistratie of wil je snel een vrijblijvende offerte ontvangen? Contacteer ons via telefoon of email: +32 3 289 55 35 | service@all-connects.be of klik HIER voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Lees ook onze andere blogs over dit onderwerp:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.