AGR-GPS: de meest gestelde vragen

Bij het transport van mest hoort ieder vervoermiddel voortaan over een AGR GPS systeem te beschikken. Toch merken we dat vele bedrijven nog vragen hebben over deze relatief nieuwe wetgeving. Hier geeft All-Connects je graag wat meer informatie.

Wat houdt de AGR-GPS-verplichting precies in?

Al jouw transportmiddelen voor het vervoer van dierlijke mest of andere meststoffen horen sinds 1 januari 2012 te beschikken over een AGR-GPS-tracker. Deze tracker moet deel uitmaken van een overkoepelend AGR-GPS-systeem. De opgevangen signalen worden zo in realtime naar de Mestbank gestuurd.

Ook je erkende opleggers of aanhangwagens moeten voorzien zijn van een sensor, die aangeeft met welke laadruimte het mesttransport plaatsvindt.

Hoe werkt het AGR-GPS-systeem?

Ieder transport gebeurt met een mestafzetdocument (MAD-document)of een EVOA-document. Bij de start van het transport moet de chauffeur via een tablet het nummer van het MAD- of EVOA-document invoeren in het AGR-GPS-systeem.

Zodra de chauffeur stilstaat op de exacte laadplaats en nog voor de lading plaatsvindt, hoort hij in het AGR-GPS-systeem een laadbericht in te geven. Staat hij stil op de losplaats? Dan moet hij nog voor de lossing een losberichtingeven.

Zijn er meerdere loslocaties? Dan dient de chauffeur op iedere locatie een losbericht door te geven aan het systeem. Wanneer de lading volledig gelost is, moet de chauffeur een definitief losbericht sturen nog voor het vertrek op de laatste losplaats.

De AGR-GPS-tracker geeft tijdens het transport bovendien om de 15 kilometer een automatisch bericht door over de tussentijdse locatie van het transportmiddel. 

Wat met internationale transporten?

Vertrek vanuit België

Net zoals bij een nationaal transport, moet de chauffeur op de exacte laadplaats en nog voor de lading plaatsvindt op de tablet een laadbericht ingeven. Opgelet: wanneer de chauffeur de grens bereikt, hoort hij al een losbericht te verzenden. Zo eindigt de communicatie van het transport.

Vertrek vanuit het buitenland

Ten laatste bij het binnenrijden van ons land mag de chauffeur het laadbericht versturen. Met dat databericht start de communicatie van het mesttransport. Het losbericht dient de chauffeur te versturen op de exacte losplaats, nog voor de lossing plaatsvindt. En uiteraard stuurt hij het definitieve losbericht pas op de laatste loslocatie. 

Wat met transporten met overnachting?

Zoals eerder besproken gebeurt ieder mesttransport met een MAD-document, dat slechts voor één datum – tussen 00.00 en 24.00 uur – geldig is. Als het transport over meerdere data plaatsvindt, moet je op voorhand twee MAD’s aanvragen op het Mesttransport-internetloket (MTIL).

De chauffeur hoort hier het laadbericht te versturen op de laadplaats en het definitieve losbericht op de overnachtingsplaats. De volgende dag dient hij op de overnachtingslocatie opnieuw een laadbericht in te geven en op de eindbestemming tenslotte het definitieve losbericht. 

Is een uitbreiding naar een vlootbeheersysteem mogelijk?

Die uitbreiding is bij All-Connects perfect mogelijk tegen een meerprijs van slechts 48 euro per jaar. 

Hoe vaak moeten de batterijen van de trailersensoren vervangen worden?

Jaarlijks. En we raden aan om de vervanging in het begin van het jaar te laten plaatsvinden, nog voor de start van het hoofdseizoen. Die informatie vind je bovendien steeds op iedere factuur.

Hoe hoort de plaatsing van de AGR-GPS-apparatuur te gebeuren?

Enkel een erkend AGR-GPS-dienstverlener zoals All-Connects mag een AGR-GPS-systeem plaatsen, vervangen of overplaatsen. Als mestvoerder hoor je de gegevens van het AGR-GPS-apparaat of de sensor te overhandigen aan de Mestbank in de vorm van het formulier ‘Melding van AGR-GPS-gegevens’.

De Mestbank maakt vervolgens een AGR-nummer aan. Zodra jij het document ‘Overzicht AGR-nummers’ van de Mestbank hebt ontvangen, bezorg je het AGR-nummer aan All-Connects. Wij programmeren het nummer tenslotte in het AGR-GPS-apparaat. De installatie is in orde na het succesvol versturen van een testbericht.

Twee vliegen in één klap

We kunnen een LIVE-uitbreiding met Track & Trace-functionaliteit als optie aan je AGR-GPS-abonnement koppelen. De applicatie geeft je zo direct betrouwbare informatie over bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers. Ook verwittigt het automatisch wanneer voertuigen op onderhoud of controle moeten.

Connect met ons

Heb je interesse in een AGR-GPS-systeem en/of Track & Trace voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag samen met jou - gratis en vrijblijvend - al je noden en wensen. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.