API: wat zijn ze en waartoe dienen ze?

API is de afkorting van Application Programming Interface. Goed, dat wist je misschien al wel. Wat je misschien niet wist, is dat je er dagelijks mee in contact komt. Meer nog, we durven er voor te wedden dat je er meer mee in contact komt dan je zelf denkt. Ben je benieuwd waar deze API’s zich schuilhouden en wat ze precies doen? Lees dan vooral verder en ontdek het in deze blog! 

Je las in de inleiding al dat je dagelijks in contact komt met API’s – als je toch gebruik maakt van apparaten zoals een smartphone, tablet of pc. Denk je nu bij jezelf ‘ik niet hoor, anders had ik het wel gemerkt’? Toch wel hoor. Vaak schuilen ze achter handelingen die je uit gewoonte – zonder echt na te denken – doet. Maar ze zijn er dus wel.

 

Dagelijkse dingen waar je met API's in contact komt

Als deze zogenaamde API’s dan écht zo aan ons voorbij kunnen gaan zonder dat we ze opmerken, waar verschuilen ze zich dan precies? We bekijken enkele concrete voorbeelden waarbij jij waar ze een belangrijke rol spelen in jouw zoek- en gebruikerservaring.

1. Een hotel zoeken

Binnenkort heb je enkele dagen vrij, hoog tijd om er nog eens even tussenuit te knijpen dus. Citytrip naar Barcelona, klinkt goed! Je wil ’s avonds graag vlakbij je hotel nog een hapje kunnen eten en dus beslis je op zoek te gaan naar een hotel in de buurt van het centrum. Google is je beste vriend. Je opent je browser en typt een zoekopdracht in die er waarschijnlijk ongeveer zo uitziet: ‘hotel centrum Barcelona’.

De zoektocht is nog maar net begonnen en geloof het of niet, daar zijn de API’s al. Op dat moment stel je Google de vraag om een lijst te maken van de hotels die nabij het centrum van Barcelona gelegen zijn. – Uiteraard maak je hier je zoektopdracht al zo nauwkeurig als je zelf wil door meer zoekwoorden toe te voegen aan je opdracht, maar het principe blijft hetzelfde. –

Om alle gegevens zo snel mogelijk te verzamelen, heeft Google een beetje hulp nodig. Daar maakt je browser dus gebruik van API’s, die het hele net afsnorren naar informatie die aan jouw criteria voldoet.

Schema API 3

Visuele voorstelling van de werking van API's. Voorbeeld: Je 'stelt een vraag' aan Google. Je browser (A) gaat als reactie je vraag vertalen en via een hele reeks API's de nodige informatie verzamelen. Op die manier krijg je een aantal zoekresultaten (B, C, D) te zien waarmee jij verder aan de slag kan gaan. Informatie gevonden? Super!

 

Alle nuttige informatie voor jouw zoekopdracht verschijnt op je scherm. De eerste reeks – al dan niet gesponsorde – resultaten zijn hoogstwaarschijnlijk websites die hotels vergelijken op vlak van prijs, ligging, voorzieningen, … Denk bijvoorbeeld aan één van meest bekende websites uit die reeks: Trivago. Om jouw de beste deals van dat moment te tonen, maakt Trivago ook gebruik van een hulpmiddel. Hallo daar tweede reeks API’s!

2. Het weer van je bestemming raadplegen

Enkele dagen voor je op reis vertrekt, controleer je uiteraard wel even wat voor weer je mag verwachten op je vakantiebestemming. Hoe weet je anders wat je zeker wel en niet moet inpakken? Je opent je browser en typt iets in als 'weerbericht Barcelona'. Meteen verschijnt er op je scherm een overzicht van het weer voor de komende week. Voorlopig heeft Google nog geen eigen 'weerservice', maar zoekt het de weersvoorspellingen op andere websites en bronnen op het internet via een API. Zo krijg jij snel het correcte weerbericht te zien binnen enkele seconden. 

Weerbericht Barcelona

 

3. Je aanmelden met een social media account

Op eender welke website of webshop moet je tegenwoordig een account aanmaken. Dan kies je er ofwel voor om je e-mailadres en een wachtwoord achter te laten, of je gebruikt één van je social media accounts om je aan te melden. Websites zoals Spotify en Netflix maken gebruik van deze functie. Ooit al bij stilgestaan hoe het komt dat je deze kan gebruiken om je aan te melden? Dankzij API's natuurlijk! De API vormt een deur tussen de website waarop je een account wil maken en bijvoorbeeld je Facebook-account.

Spotify

Zo kunnen we nog wel even blijven doorgaan. De mogelijkheden met API's zijn oneindig en blijven ook steeds verder en verder ontwikkelen. 

Connect met ons!

Heb je vragen over checkin@work, aanwezigheidsregistratie of één van onze andere oplossingen? Wil je samen bekijken welke eerste stappen naar digitalisatie de juiste zijn voor jouw bedrijf? Twijfel dan zeker niet om ons vrijblijvend via deze link te contacteren. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, om samen de mogelijkheden te bespreken.

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.