IoT-aangedreven materiaalbeheer voor industriële bedrijven

Blijf de voorloper met digitale technologie

| januari 2022 |

Asset management van je werktools, materieel en machines is een van de onderscheidende factoren die een productie-afdeling helpen een concurrentievoordeel te behalen. Innovatieve - op IoT gebaseerde - oplossingen die dit mogelijk maken, bieden de mogelijkheid om een kwaliteitsvolle en efficiënte bedrijfswerking te garanderen. Beschikbaarheid, prestaties en kwaliteit zijn dé drie kritische drijfveren voor de algehele effectiviteit van apparatuur (OEE - Overall Equipment Effectiveness) voor een productie-afdeling. IoT-aangedreven oplossingen helpen bij het monitoren, bewaken en detecteren van specifieke problemen, zoals ontbrekende onderdelen, defecte stukken, vergeten onderhoud, en zoekgeraakte werktools. Met deze verbeteringen kan een bedrijf 80% OEE behalen.

Belangrijkste trends in op IoT gebaseerd materiaalbeheer

Op IoT gebaseerd slim asset management gaat verder dan wat de traditionele oplossingen deden. Deze slimme oplossingen van de nieuwe tijd transformeren workflows en processen in een geïntegreerd systeem en bouwen een 'enkelvoudig strategisch systeem'. IoT voegt intelligentie toe met realtime gegevensanalyse, waarschuwingen, dynamische edge-controle van assets, voorspellend onderhoud en realtime zichtbaarheid samen met geautomatiseerde workflows.

Hieronder vermelden we enkele van de belangrijkste trends in op IoT gebaseerd asset management:

• Remote Asset Tracking

IoT maakt gebruik van cloudgebaseerde technologie, waardoor werknemers altijd en overal informatie over de geconnecteerde bedrijfsassets kunnen ophalen.

• Asset Workflow-automatisering

Alledaags en eentonig werk wordt geautomatiseerd om bedrijfsprocessen te versnellen, fouten te verminderen en de teamproductiviteit te verhogen.

• Asset Health/Condition Monitoring

Kostenefficiënte en proactieve methode om de verschillende gezondheidsindicatoren en bijbehorende risico's, gebeurtenissen, de uitvoeringsgeschiedenis van het beleid en aanbevelingen voor een betere gezondheid van bedrijfsassets te evalueren.

• Voorspellend onderhoud van bedrijfsmiddelen

Blijf alert op het stilleggen van je bedrijfsmiddelen en downtime door inzicht te krijgen in de prestatiedrempel, met inplanning van preventieve back-upmaatregelen.

• Asset Lifecycle Management

Uitgebreid overzicht van alle bedrijfsassets die de winst optimaliseert die wordt gegenereerd door de verschillende assets gedurende hun levenscyclus.

Gebruiksscenario's voor IoT-asset management

Traditioneel gedreven door innovatie ondergaat de industriële sector nu de ‘Industry 4.0’-revolutie. Disruptieve technologische groei in de industrie, versterkt door moderne sensoren, robotica, aandrijvingen en actuatoren, heeft een revolutie teweeggebracht in de toeleveringsketen, transport, communicatie, huisvesting, energie, productie en activabeheer. Asset management is een prominent aandachtsgebied dat de algehele workflow en processen beïnvloedt. Laten we in dit licht eens kijken naar enkele gebruiksscenario's waarin IoT-oplossingen helpen bij een beter assetbeheer.

• Verbetering van de algehele effectiviteit van apparatuur (OEE) OEE is een van de essentiële maatstaven om de efficiëntie van een fabriek te meten. Storingen of geplande storingen en onderhoud wegen zwaar op de beschikbaarheid van de apparatuur. Fabrieksonderhoud wordt een prioriteit om de beschikbaarheid en bijna geen uitvaltijd van fabrieken te garanderen. In plaats van gepland en preventief onderhoud, kunnen nu directe gegevensverzameling van de apparatuur, historisch gegevensonderhoud en input van OEM's worden voorspeld met behulp van IoT-compatibele oplossingen. Daarom vermindert voorspellend onderhoud 30% - 35% van de onderhoudskosten voor de productieapparatuur en zorgt het voor een verhoogde beschikbaarheid van die apparatuur.

• Nieuw bedrijfsmodel voorstellen voor servicebedrijven IoT in productie en asset management zal het aandeel van de mix van product- en diensteninkomsten veranderen van de recente 80:20 naar 60:40. Snelle after-sales service en diagnose op afstand tijdens het falen van de apparatuur is absolute noodzaak om snel de inzet van de juiste middelen op het juiste moment te vergemakkelijken. Deze veranderingen zorgen voor minder uitvaltijd en lagere kosten op het gebied van ondersteuning, garantie en mobiliteit.

• Prestatiebeheer van externe bedrijfsmiddelen De operationele kosten van een asset neemt af met de verbetering van de uptime, het gebruik en de beschikbaarheid van het asset. IoT helpt bij het bereiken van een dergelijk raamwerk. IoT-oplossingen zijn effectief bij het traceren en volgen van bedrijfsassets. Het helpt bij het verzamelen van gegevens over operationele en gezondheidsparameters van verschillende subsystemen die binnen of rond het asset werken. Met deze aanvullende gegevens die beschikbaar zijn, kan men een hoger rendement van assets bereiken door middel van voorspellend onderhoud en gebruik. Bovendien helpen externe parameters bij de diepgaande analyse van de gebruikspatronen die leiden tot strategische beslissingen, zoals het kopen en huren van deze assets. Dit zou meer kansen kunnen bieden voor de leverancier van apparatuur.

Voordelen van op IoT gebaseerd materiaalbeheer

Toepassingen voor voorspellende analyse, 5G-connectiviteit, kunstmatige intelligentie, machine learning en edge computing zijn waardevolle troeven voor fabrikanten. Voor veel productiebedrijven is technologieselectie echter het gemakkelijkste onderdeel, terwijl het vastleggen van waarde, identificatie van use-cases en schaalbaarheid de belangrijkste uitdagende gebieden zijn. De implementatie van IoT kan helpen het hele proces voor aset management te stroomlijnen en bedrijven te helpen concurrerend te blijven. Hier zijn enkele voordelen voor op IoT gebaseerd activabeheer:

• Proactieve maatregelen nemen

In plaats van te wachten op plotselinge uitval gevolgd door chaos, konden fabrikanten en lijnmanagers probleemgebieden identificeren met behulp van voorspellende onderhoudsoplossingen.

• Agile oplossingen die de productiviteit verhogen

Op IoT gebaseerde assetbewaking biedt realtime inzicht in het gebruik van bedrijfsassets, en inzicht in belastingverdeling en operationele cyclustijden die de productiviteit kunnen verhogen.

• Verbeter energie en kostenefficiëntie

Door het asset van inkoop tot operationele inzet en onderhoud op de werkvloer te monitoren, zorg je voor een verbeterde efficiêntie in de hele workflow.

Conclusie: investeren in IoT asset tracking is een slimme zet

Op IoT gebaseerde asset tracking maakt effectief en efficiënt materiaalbeheer mogelijk, wat de operationele efficiëntie van de organisatie verbetert. Het maakt ook de innovatie van bedrijfsmodellen mogelijk voor het volgen van assetprestaties gedurende de gehele levenscyclus van bedrijfsmiddelen. Het helpt organisaties verder bij het identificeren van verbeterpunten voor kostenoptimalisatie.

Vraag vrijblijvend advies van IOT expert

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de IoT asset management technologie? Ben je niet zeker welke toepassingen interessant kunnen zijn om het management van je bedrijfsassets te optimaliseren? Bel ons even op 03 289 55 35, of stuur ons hieronder je gegevens door. We helpen je graag en maken volledig vrijblijvend een offerte voor je op.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.