Maximaliseer productiviteit op bouwwerven met QR codes

QR code technologie vereenvoudigt het werk op bouwwerven

| april 2023 |

Bouwwerven vereisen doorgaans intensieve handmatig acties. Dit omvat het meenemen van blauwdrukken, het controleren van de voortgang en aanwezigheid van werknemers, of het volgen van bedrijfsmiddelen en bouwmaterialen. Deze factoren kunnen de voortgang van een project vertragen.

De bouwsector genereert enorme hoeveelheden gegevens over de werknemers en logistiek van meerdere projecten. Nog veel bouwondernemers werken met een handmatige gegevensverzameling. Dit leidt tot onnauwkeurige, onvoldoende gegevens. Het is moeilijk om hierop te vertrouwen voor nood-/veiligheidsproblemen.

Net als in elke andere sector kan de bouwsector er baat bij hebben om deze handmatige taken om te zetten in digitale taken.

In een 'one glove fits all'-oplossing zijn QR-codes in de bouw misschien wel het juiste antwoord. QR Code-technologie heeft het potentieel om dagelijkse routines te vergemakkelijken, ongelukken te voorkomen en omslachtige documentatie tot het verleden te laten behoren.

Lees verder om te zien hoe QR-codes in de bouw wegversperringen in de bouw kunnen wegnemen, en hoe ze op bouwplaatsen kunnen worden gebruikt!

3 manieren waarop QR-codes in de bouw kunnen worden gebruikt om de efficiëntie te maximaliseren

QR-codes in de bouw kunnen helpen bij het aanpakken van problemen zoals het bijhouden van de prestatiegegevens van werknemers, het volgen van de aanwezigheid van werknemers, materialen en het naleven van veiligheidsprotocollen. Hier zijn 3 populaire manieren waarop u QR-codes in de bouw kunt gebruiken.

1. Vereenvoudig operationele werkprocedures

Typisch zijn standaard operationele procedures (Operational Safety Plans) een must-have op bouwplaatsen. Maar ze zijn meestal omvangrijk, handmatig intensief om te dragen (vooral als er meerdere taalversies nodig zijn) en in een formaat dat verwarrend is voor werknemers. Bij verlies of misplaatsing kunnen deze documenten ook niet opnieuw worden afgedrukt.

De oplossing is simpel: Plaats een QR-code op relevante locaties op je bouwwerf. Wanneer een werknemer of aannemer de QR-code scant, wordt hij doorgestuurd naar een pdf van de werkprocedures. Op deze manier wordt informatie op een systematische, gemakkelijke manier gestructureerd en doorgegeven zonder gedoe of ontbrekende documenten.

2. QR-codes voor het delen van blauwdrukken, handleidingen en keuringsdocumenten

Een bouwplan of blauwdruk is de sleutel voor bouwers en deze zijn vaak verschillend voor elk onderdeel van een project. Zo kan de blauwdruk van de eerste verdieping van een gebouw verschillen van die van de tweede verdieping. Ook kunnen tijdens de bouw wijzigingen in het ontwerp optreden. Dus hoe houd je iedereen op de hoogte?

Het gebruik van dynamische QR-codes op bouwplaatsen helpt. Plaats QR-codes op bouwplaatsen of on-site kantoren voor werknemers of aannemers om toegang te krijgen, en deel blauwdrukken met een scan. Een dynamische QR-code kan altijd en overal worden bewerkt, zonder telkens een geheel nieuwe QR-code te hoeven maken.

Op een bouwwerf wordt vaak specifiek materieel gebruikt voor verschillende toepassingen. Verwijzen naar een geschreven of gedrukte handleiding kan voldoende zijn, maar het kan tijdrovend en verwarrend zijn voor de werknemers, vooral als je met een internationaal team werkt. In het tijdperk van interactieve inhoud helpt het gebruik van digitale, meertalige handleidingen. Gebruik QR-codes op verpakking en/of apparatuur om het team te helpen je kostbaar materieel op de correcte wijze te gebruiken.

Tip: gebruik in het geval van gevoelige documenten met een wachtwoord beveiligde QR-codes. Dit leidt ertoe dat de gebruiker een wachtwoord invoert of een formulier invult voordat het document wordt bekeken.

3. Eenvoudig meldingen doorgeven via het scannen van een QR-code

Het kan gebeuren dat een machine defect is, of dat er een onveilige situatie ergens op de werf ontstaat. Via een QR code kan iedereen – eigen werknemers, maar ook onderaannemers, architecten en andere bezoekers van de werf – simpel en snel een melding doorgeven van het probleem.

Hebben bouwwerven QR-codes nodig?

Absoluut! QR-codes kunnen helpen de productiviteit, veiligheid en efficiëntie op werven te verhogen. QR-codes op worktools kunnen worden gebruikt om bedrijfsassets te volgen en te beheren. Apparatuur kan gescand en gemonitord worden via het asset tracking dashboard op desktop, tablet of smartphone. Dynamische QR-codes kunnen worden gebruikt om informatie regelmatig bij te werken en bij te houden.

Connect met ons!

Heb je na het lezen van deze blog vragen over het gebruik van QR codes op bouwwerven? Wil je samen bekijken welke eerste stappen naar digitalisatie de juiste zijn voor jouw bedrijf? Twijfel dan zeker niet om ons vrijblijvend via deze link te contacteren. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, om samen de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze blog:

 

Lees verder over digitale toepassingen voor de bouwsector:

Slim werken dankzijk digitale apps voor de bouwsector

Voorbeelden van bouwbedrijven die digitale tools gebruiken

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.