Slimme locatiegegevens dankzij geofence!

Klinkt de term ‘geofence of geo tracking’ je bekend in de oren? Het is iets waar je vaker – al dan niet bewust – mee in contact komt dan je zou denken. In deze blog leggen we je onder meer uit wat geofence precies is en voor welke toepassingen het gebruikt wordt.

 

Wat betekenen de termen geofence, geo tracking, tracker geolocalisatie?

Geofence tracking is een geolocatie-techniek waarbij er aan de hand van gps-gegevens een ‘virtuele afbakening’ rondom een bepaald gebied op de kaart wordt gezet. Die 'afbakening' kan letterlijk elke vorm aannemen; van een rechte lijn tussen twee punten of eender welke andere vorm.

Het overschrijden van de grenslijn zal een systeemreactie uitlokken. Die reactie kan gaan van een simpele melding op de smartphone, tablet of desktop van de verantwoordelijke tot zelfs een hoorbaar alarm in het voertuig zelf.

Zijn er bepaalde zones waar een snelheidsbeperking geldt? Je stelt makkelijk een maximale toegelaten snelheid in die aan de geofence zone gelinkt is. Wordt deze snelheid overschreden? Dan ontvangt de verantwoordelijke een melding en/of worden er andere reacties getriggerd, zoals het afgaan van een hoorbaar alarm in het rijdende voertuig.

Wie maakt gebruik van geo tracking?

Geofence tracking is een techniek die vaak schuilt achter dingen waar je het niet meteen verwacht. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe het mogelijk is dat je een exact tijdstip ontvangt wanneer de koerier voor je deur zal staan met je pakje? Die e-mail wordt automatisch verzonden nadat de koerier een bepaalde geografische zone is binnengekomen, en die zone is op voorhand vastgelegd met systeemmeldingen en/of alarmen gekoppeld. 

 

 

Één van de meest gebruikte apps in het verkeer, Waze, maakt gebruik van geofence. De applicatie werkt volgens ‘community navigatie’. Concreet wil dit zeggen dat de app dankzij de community die er gebruik van maakt, kan blijven bestaan en actueel blijft op elk moment van de dag.

Sta je in de file? Dan maak je hier aan de hand van de snelknoppen een melding van in de app. Andere gebruikers krijgen dan jouw meldingen te zien op hun route. Hoe meer mensen een melding maken, hoe meer accuraat en betrouwbaar de informatie.

Alvorens je aan de slag kan gaan met de app, moet je eerst enkele machtigingen toestaan. We stellen ons hier geen vragen meer bij en klikken vaak zelfs op ‘toestaan’ zonder écht te lezen waarvoor we eigenlijk precies toestemming geven. Een van die machtigingen gaat over het vrijgeven van je geolocatie. Uiteraard is het ergens logisch ook dat de app je dit vraagt vrij te geven, hoe zou je anders kunnen doorgeven waar een stilstaand voertuig aan de zijkant van de weg geparkeerd staat, als je je locatie niet vrijgeeft? Met die enkele klik leggen we een klein, kwetsbaar stukje van onszelf zomaar met het volste vertrouwen in de handen van... een applicatie. Maar wees eerlijk, Waze is makkelijk om in je achterzak te hebben zitten. Letterlijk en figuurlijk. 

                                                    


Geofence tracking in de marketing

We gaan nog een stapje verder; geofence wordt ook gebruikt in de marketing, en wat heeft dat een effect! Om het nog even terug over Waze te hebben, heb je de advertenties al opgemerkt die op je scherm verschijnen wanneer je stilstaat aan de verkeerslichten? Afhankelijk van de locatie waar je stilstaat, adverteren bedrijven uit de buurt op je applicatie om je naar zich toe te lokken.

En dat is slim gezien! Stel: je zit rond de middag in je auto en hebt een stevige honger en ontvangt dan een advertentie van de broodjeszaak achter de hoek. De verleiding is dan groot om langs te gaan, toch?

Enkele toepassingen van geo tracking

Wat je hierboven las over de advertenties op Waze is een geval waarbij er actief gebruik gemaakt wordt van de geotracking-methode. Daarbij worden er location-based notificaties verzonden wanneer een persoon een bepaalde site betreedt. Het verzamelen van gegevens om kennis mee op te bouwen en nadien toe te passen is dan weer de passieve manier om met geofence tracking om te springen.

Tijdig in of uit de geofence zone rijden

Zoals je ongetwijfeld wel kan afleiden, zijn er heel wat mogelijkheden met geofence. Moeten alle bedrijfsvoertuigen elke dag op hetzelfde uur terug aan het hoofdgebouw staan? Je gebruikt de tracker geolocalisatie om snel te controleren of je voertuigen op hun bestemming zijn aangekomen binnen het afgesproken uur. Start de werkdag voor je volledige team ten laatste om 10:00u? Je stelt makkelijk een melding in wanneer een voertuig de geofencezone nog niet heeft verlaten voor een bepaald tijdstip.

Gebiedsgrenzen instellen voor geolocalisatie

Mogen je voertuigen enkel binnen de gemeentegrenzen rijden? Door een geofencezone rondom de gemeente in te stellen, blijf je exact op de hoogte wanneer een voertuig over een grenzen rijdt. Het kan ook op een grotere geografische schaal: mogen je bedrijfsvoertuigen absoluut niet buiten de grenzen van Europa rijden? Dit controleer je met een geofence rondom het gehele gebied.

De vaste route respecteren - routefencing

In sommige gevallen is het belangrijk dat een bepaalde route van punt A naar punt B gerespecteerd wordt. In zo’n geval maken we gebruik van routefencing, waarbij we de geofencezone rondom deze route afbakenen. Je bepaalt dan zelf de hoeveelheid speelruimte (hoeveel km rondom de vastgelegde route) je chauffeurs hebben om af te wijken van deze vastgelegde route.

Snelheidsbeperkingen

Tot slot misschien nog één van de belangrijkste mogelijkheden: het instellen van snelheidsbeperkingen. Mag er in bepaalde zones op je site maar een beperkte snelheid gereden worden voor veiligheidsreden? Je kan deze regel dan wel opleggen, maar we weten allemaal dat er altijd wel enkele medewerkers zullen zijn die deze regel aan hun laars lappen. Om er voor te zorgen dat jouw beleid wel wordt nageleefd, is een snelheidsbeperking binnen de geofencezone een mooie oplossing.

Je stelt de gewenste snelheid in en linkt deze aan de geotracker. Wordt de snelheid overschreden, dan gaat een alarm af in het voertuig zelf en zal er ook een melding verschijnen bij de verantwoordelijke. Zo kan je ook snel optreden en gevaarlijke situaties vermijden.

Connect met ons!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van geofences voor jouw bedrijf en ontvang je graag bijkomende informatie? Laat dan via deze link je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.