Aan de slag met slimme technologie tijdens de COVID19 epidemie

We kunnen zonder enige twijfel wel zeggen dat 2020 tot nu toe in de verste verte niet is wat we er van verwachtten. Het coronavirus gooide voor heel wat mensen en bedrijven roet in het eten. Als gevolg van de recente handels- en reisbeperkingen is de transport- en logistieke sector zeer zwaar getroffen en moeten tientallen bedrijven oplossingen vinden om de dienstverlening aan klanten toch te kunnen verder zetten.

Hoe kunnen moderne telematica-oplossingen in deze onzekere tijden voordelig zijn?

Telematica-oplossingen zijn in de eerste plaats bedoeld om bedrijven te helpen processen te automatiseren, maar ook hun efficiëntie te verhogen en op lange termijn kosten te besparen. Daar werd ons LIVE.connects platform dan ook voor ontworpen. Dit veelzijdige platform helpt bedrijven hun transportactiviteiten in realtime te beheren.

Samen met de optimalisatie van het bedrijf is het voorkomen van onnodig extern contact noodzakelijk in het licht van de COVID-19 epidemie, en dit is wat het platform helpt te bereiken. Hoe? Terwijl fleetmanagers hun voertuigen volledig kunnen volgen en de prestaties van chauffeurs volledig op afstand kunnen volgen, krijgen chauffeurs alle middelen om hun cabine zo min mogelijk te verlaten.

Temperatuurmonitoring

Bepaalde goederen moeten onder bepaalde omstandigheden of temperaturen vervoerd worden. Maar hoe pak je zoiets best aan? Met temperatuursensoren die in de koelaanhangwagen zijn geïnstalleerd, monitor je de ladingtemperatuur en ontvang je rapporten van de mogelijke temperatuurveranderingen. Wanneer de temperatuur van de lading verandert, wordt er een melding naar de verantwoordelijke gestuurd. Op die manier kunnen er maatregelen getroffen worden en gaat er geen kostbare lading verloren door een gebrek aan de juiste temperatuur.

Monitoring deurstatus

Informatie over wanneer de deuren van een aanhangwagen open en gesloten zijn kan erg nuttig zijn, zeker in de situatie van vandaag waarin iedereen preventief maatregelen probeert te treffen. Met deursensoren kan zowel de bestuurder als de eigenaar van het wagenpark weten wanneer en waar de deur van de trailer open en dicht was, zonder er fysiek aanwezig te moeten zijn.

Ook wanneer de chauffeur zich nog in het voertuig bevindt, hoeft hij de cabine niet te verlaten om de deurstatus te controleren en moet ook de manager vanop afstand de chauffeur niet storen tijdens het transport. Ook kan er eventueel een melding worden ingesteld bij bepaalde gebeurtenissen, zoals het openen van een bepaalde deur op een specifiek tijdstip of locatie. Dit draagt daarnaast ook bij tot een nóg nauwkeurigere realtime locatiebepaling van de lading.

Brandstofverbruik

Hoewel automatisatie en optimalisatie hoog op onze importance list staan, is het verlagen van kosten tijdens deze uitdagende tijden ook cruciaal. Brandstofkosten kunnen al snel oplopen tot een derde van alle kosten van het wagenpark, en daarom kan een nauwkeurig brandstofcontrolesysteem wel eens heel goed van pas komen. Hiermee kan je de bedrijfskosten sterk verlagen én de efficiëntie verhogen.

Hoe werkt het? Het systeem meet op regelmatige basis op een discrete manier het brandstofpeil in de bedrijfsvoertuigen. Daarnaast meet het ook de exacte kilometerstand van elk individueel voertuig, wat weer erg handig is bij de onderhoudsplanning of andere noodzakelijke diensten. Op deze manier kan er een analyse gemaakt worden, waarmee beoordeeld kan worden waar eventueel ruimte is voor verbetering én besparing.

Ecodrive

Verdergaand op verbetering en besparing is de Eco Drive-oplossing. Hiermee wordt het rijgedrag geanalyseerd en aan de hand van rapporten krijgt men een inzicht in de rijvaardigheden en de eventuele werkpunten hierin. Deze oplossing helpt je begrijpen hoe de rijstijl van een werknemer moet veranderen om zuiniger te rijden en mogelijk ook brandstofverspilling te minimaliseren. Dit wordt bepaald op basis van rem- en optrekgedrag, toerental, gebruik van cruise-control etc.

Kostenbesparing is dan wel aantrekkelijk voor je bedrijf, maar het kan ook een extra motivatie zijn voor je werknemers wanneer je er een motivatie- of beloningssysteem aan vasthangt voor je bestuurders. Zo kunnen chauffeurs die veilig rijden worden beloond, en vormt het een extra stimulans voor zij die in tijden van deze COVID-19 epidemie toch zich op de baan begeven.

Connect met ons!

Ben je zelf op zoek naar hét track & trace systeem op jouw maat? Twijfel dan zeker niet om ons vrijblijvend via deze link te contacteren. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, om samen de mogelijkheden te bespreken.

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.