Telematica. Interessant of noodzakelijk voor de toekomst van de landbouw?

De digitale uitdaging voor de landbouwer

| oktober 2021 |

De wereldbevolking groeit nog steeds met ongeveer 83 miljoen mensen per jaar. Om je de omvang voor te stellen: we zijn geëvolueerd van 1 miljard inwoners in 1800 tot 7,8 miljard in 2020. De landbouwsector die ons allen voedt, is essentieel voor ons bestaan maar ze staan nu voor de moeilijke opgave om op de best mogelijke manier voor deze massa te produceren met de minste verspilling van tijd en moeite.

Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de landbouw, zoals het grillige weer veroorzaakt door klimaatveranderingen, economische, ecologische, politieke factoren, vraag- en aanbodkwesties, ... Een van de grootste uitdagingen is het opvolgen en het beheren van de landbouwmachines, werktuigen of hulpmiddelen die voor een bepaald doel worden gebruikt. Traditionele handgeschreven aantekeningen en/of gedrukte invulkaarten die sinds mensenheugenis gebruikt werden, zijn helaas vandaag de dag niet meer praktisch en voldoen niet aan de huidige landbouwvereisten en -praktijken.

Bovendien, als boeren een slechte oogst met aanzienlijke financiële verliezen meemaken, treft dit meestal veel mensen in dezelfde regio, en dat effect kan jaren aanhouden. Wist je trouwens dat, volgens het rapport van de State of Food and Agriculture (SOFA) het voedselverlies en -verspilling in 2019 meer dan 15% bedroeg in Noord-Amerika en Europa, en meer dan 20% in Centraal- en Zuid-Azië? De vraag is hoe de zaakvoerders van moderne landbouwbedrijven deze uitdagingen voor eens en voor altijd oplossen met een minimale inspanning en maximale resultaat?

Hoe je het ook bekijkt, digitalisering is de weg vooruit

Dankzij de IoT-technologie die zich in een razend tempo verder ontwikkelt, kan men landbouwspecifieke apparatuur, landbouwwerktuigen en/of accessoires lokaliseren, tracken en beheren. Dit gebeurt door middel van GPS-toestellen met CAN Bus-gegevensadapters en ID-bakens (BLE Bluetooth Low Energy 4.X). De beste keuze voor de landbouwsector is ongetwijfeld de AC.PRO tracker van All-Connects, met ingebouwde CAN-functie voor het uitlezen van voertuig- of chauffeursgegevens, en een geïntegreerde softwareversie die voertuigen van het landbouwtype ondersteunt (ook bekend als ALL-CAN300-optie).

Deze BLE ID-bakens zijn kleine radiozenders die hun unieke identificatiesignaal uitzenden met behulp van draadloze Bluetooth-connectiviteit, wat zorgt voor bewezen lage kosten, energie-efficiëntie, een hoge nauwkeurigheid en lage interferentie. De ID-bakens zijn eenvoudig te installeren en te integreren in bestaande systemen. Ze kunnen snel vervangen worden als ze kapot of gestolen zijn. Een extra voordeel is dat de BLE radiozenders geconfigureerd kunnen worden volgens de exacte behoeften van de klant, naargelang de benodigde signaalsterkte, de gegevensoverdrachtsintervallen en omvang van het wagen- of machinepark. All-Connects GPS-trackers ondersteunen tot 100 ID-bakens tegelijk die, afhankelijk van het model, ongeveer 5 tot 20 jaar op een enkele batterij werken met een signaal dat uitzendt tot 500 m bereik.

Registratie voertuigdata via ACPRO, doorsturen voor verwerking en upload naar beheerplatform

Zo werkt de IoT technologie met BLE ID bakens

Hier is hoe het werkt: BLE ID-bakens worden bevestigd (getagd) aan de gewenste niet-gemotoriseerde landbouwwerktuigen, landbouwmachines, aanbouwdelen en accessoires. Dankzij het principe van draadloze communicatie is het installatieproces moeiteloos, snel en goedkoop.

Tegelijkertijd worden de AC-PRO trackers gemonteerd op de gewenste gemotoriseerde landbouwvoertuigen zoals tractoren, oogstmachines, laders, rondebalenpersen, landbouwmachines en terreinvoertuigen, enz. Elk ID-baken zendt een uniek signaal uit en de AC-PRO tracker leest en identificeert dit signaal. Daarna stuurt de AC-PRO deze data, gecombineerd met de eigen GNSS-locatiegegevens, naar het online beheerplatform.

Gespecialiseerde software bepaalt de locatie van alle bakens (dus de getagde landbouwactiva) op basis van de nabijheid van de dichtstbijzijnde AC-PRO tracker die op een landbouwvoertuig is gemonteerd. Handig is dat je zelf niets hoeft te doen: je hoeft niet in te loggen, of acties op te starten: alle trackingregistraties worden automatisch volgens de vooraf bepaalde parameters in realtime gemaakt en zijn 24/7 toegankelijk via elke PC, smartphone of tablet met internettoegang.

Hierdoor weet de landbouwer precies welke werken op welke locaties zijn uitgevoerd en kan op basis van de verkregen gegevens verdere acties ingepland worden, een absoluut voordeel dat kostbare tijdwinst oplevert. Nooit meer de ouderwetse 'pen en papier'-methoden die bekend staan als onhandig, onpraktisch en foutgevoelig. Een toegevoegde waarde voor grote landbouwbedrijven is dat de BLE ID-bakens ook nuttig indoor ingezet kunnen worden in magazijnen, landbouwhuizen, schuren, fabrieken, melkveegebouwen, enz.

De AC-PRO tracker biedt, net als elk GPS-volgapparaat van All-Connects trouwens, de mogelijkheid om uit te breiden met extra functionaliteiten, zoals het in real-time volgen van je voertuigen, ‘groen’ rijden, storingsdetectie, detectie overmatig stationair draaien, startonderbreker, detectie loskoppelen, slaapdetectie, crashdetectie, rittenhistoriek, automatische/handmatige geofence zones.

Geofences zijn virtuele grenzen die een boer kan tekenen op een digitale landkaart, met gekoppelde alarmen die een automatische melding versturen wanneer een landbouwvoertuig of aanbouwdeel dit vooraf bepaald gebied binnenkomt of verlaat. Zo kan het heel handig zijn qua time management om zones te tekenen rond landbouwvelden, magazijnen, verschillende belangrijke plaatsen, beveiligde gebieden, enz. zodat je personeel niet onnodig lang moet staan wachten op binnenkomende voertuigen, en je ook direct een melding krijgt als een voertuig deze zone verlaat (diefstalbeveiliging).

Een bijkomende handigheid is dat ID-bakens ook gebruikt kunnen worden bij het identificeren van een bestuurder. Als de identificatie mislukt, blijft de startmotor van het voertuig losgekoppeld en kan het voertuig niet wegrijden. Al met al zorgt de vermelde functionaliteiten van onze AC-PRO tracker voor een transparant overzicht van de actuele locatie en status van je wagen- en machinepark.

De werking van telematica voor landbouwvoertuigen en chaufeurs

Krijg controle over je brandstofverbruik

Een extra optie bij de AC-PRO tracker is de draadloze externe brandstof-/vloeistofniveausensor (ook bekend als FLS of LLS) gebruikt om het huidige brandstofvolume en de veranderingen in een brandstoftank te meten. De sensor levert nauwkeurige data voor het meten van de resterende vloeistof, het vullen van de brandstoftank en het aftappen van volumes. Het helpt de chauffeurs om verantwoordelijk en zuinig te blijven, én het helpt bij het voorkomen van brandstofdiefstal uit tanks van gemotoriseerde landbouwmachines. Draadloze communicatie elimineert het risico van kabelvandalisme en vereenvoudigt het installatieproces aanzienlijk.

Beveilig je duur landbouwmaterieel

Dankzij de combinatie van storings- ontkoppeling- en slaapdetectie plus startonderbreking zijn je landbouwvoertuigen stevig beveiligd. Bovendien kunnen met behulp van 1-Wire technologie bestuurders automatisch geïdentificeerd, en hun werkuren geregistreerd worden.

De ingebouwde CAN-bus-data adapter leest meer dan 100 parameters uit en stuurt deze data door naar de online beheerssoftware zodat het onderhoud en service van het wagenpark optimaal kan opgevolgd worden. Bovendien kan je als zaakvoerder dankzij de autmatisch gegenereerde rapporten de juiste analyses maken om brandstof en tijd te besparen, uitvaltijd te verminderen, en hogere overheadkosten te voorkomen. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel waar elke boer naar streeft: de groei van productiviteit, met een minimale inspanning van tijd én geld.

Voordelen van telematica voor een landbouwbedrijf

• Slimme landbouw en uitstekende efficiëntie

100 procent verantwoordelijkheid voor alles wat belangrijk is voor het landbouwbedrijf: landbouwmachines, waardevolle werktools, werkprocedures- en patronen worden opgevolgd, gecontroleerd en geoptimaliseerd. Een maximaal resultaat met een minimale inspanning zonder rommelige papieren notities of geprinte kaarten.

• Lage-kost Bluetooth ID-bakens instellen

Het toevoegen van draadloze identificatie aan landbouwmachines is een eenvoudige en snelle procedure voor de huidige gebruikers van onze telematicaoplossingen. Als sensors kapot of gestolen zijn, kunnen ze snel worden vervangen.

• Aanpasbare oplossingen voor elke zakelijke behoeften

Om er de maximale waarde uit te halen, kunnen ID-bakens qua signaalsterkte en interval van dataverzending geconfigureerd worden volgens exacte behoeften, waardoor ze ingezet kunen worden in landbouwvelden en -locaties van elke vorm en grootte.

• Efficiënt wagenparkonderhoud, veiligheid en tijdige service

Landbouwers kunnen er zeker van zijn dat landbouwvoertuigen in perfecte staat, veilig en volledig operationeel worden gehouden. Het bijhouden van de onderhoudsplanning van voertuigen wordt een probleemloos geautomatiseerd proces dat kostbare tijd en middelen bespaart.

• Uitgebreide AC-PRO functionaliteit om aan de landbouwbehoeften te voldoen

De ingebouwde CAN-bus-functie voor het lezen van gegevens, een flexibele configuratie, meerdere gebruiksscenario's en tal van voordelen om het vlootbeheer te optimaliseren, de bedrijfskosten te verlagen en de ROI te verbeteren.

Vraag advies aan een All-Connects expert

Om ervoor te zorgen dat je 100% kan vertrouwen op je track and tracesysteem is het noodzakelijk een erkende en ervaren installateur te nemen. Vele track & trace systemen werken namelijk niet goed door het feit dat ze slecht geïnstalleerd zijn. Daarnaast worden ook goedkopere voertuig volgsystemen aangeboden die je nooit dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid aan data kunnen geven. Ook op vlak van abonnementen zit er dikwijls heel wat verschil tussen de diverse leveranciers dus de boodschap is om je goed te informeren: bel ons op 03 289 55 35 voor gratis advies of vul het onderstaand formulier in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.