Het uitstel van 5G: de impact

De komst van een nieuw jaar brengt telkens ook een heleboel vernieuwingen met zich mee op vlak van technologie. Hoewel, dit jaar liggen de kaarten nét iets anders door het uitstel van het 5G netwerk in ons land. Met het 5G netwerk werd ons mobiel internet beloofd dat tot 200 keer sneller is dan voorganger 4G, maar nu blijkt dat dit nieuwe netwerk nog niet iets is voor 2019. Welke effecten heeft dit op onze industrie en welke reacties lokt dit uit?

Voornamelijk bij bedrijven lokt het uitstel heel wat reacties uit. Mensen zoals jij en ik maken bijna dagelijks gebruik van het mobiele netwerk. Of het nu de gps-app is die je gebruikt in je wagen, of een aflevering van je favoriete serie die je nog snel even meepikt in de wachtkamer bij de tandarts.

Hoewel bedrijven het mobiele netwerk voor andere toepassingen gebruiken dan ‘de gewone mens’, betekent dit uitstel een grote hindernis in hun technologische groei en hun positie ten opzichte van buitenlandse concurrenten.

Zonder de toegang tot 5G in ons land kan de industrie geen nieuwe toepassingen testen en optimaliseren voor dit specifieke netwerk. Dat resulteert voor hen in machteloos toekijken hoe andere spelers in de markt een steeds grotere voorsprong op hen nemen.


Wat is er anders aan 5G in vergelijking met 4G?


De ‘G’ in 5G staat voor ‘generation’. Met 4G verwelkomden we de 4e generatie, die nu dus ruimte moet maken voor een jongere, snellere generatie. En met sneller spreken we over veel sneller: het netwerk zou tot wel 200 keer sneller zijn. Naast veel sneller, is het ook een pak ‘sterker’ dan 4G. Om een duidelijk voorbeeld te geven: voor het downloaden van een film heeft 4G tot wel 10 minuten nodig, terwijl het met 5G slechts enkele seconden duurt om diezelfde film te downloaden.

Hoewel de snelheid van het netwerk er sterk op zal vooruitgaan, is dit niet de belangrijkste reden waarom de komst van 5G goed nieuws is. Het nieuwe netwerk is vooral veel meer betrouwbaar en kan veel meer data probleemloos verwerken. Dat wil zeggen dat het ook nieuwe deuren opent voor IoT (Internet Of Things) toepassingen.


Waarom is er het uitstel?

Zoals de vorige generaties werkt ook 5G aan de hand van frequenties. Je kan het vergelijken met radiozenders, elke zender heeft een eigen frequentie. Om te beslissen wie welk plekje net krijgt, wordt er een veiling van de frequenties georganiseerd. Het grote probleem in ons land: de verschillende overheden raken het voorlopig niet eens over de aanpassing van de telecomwet die de veiling van deze 5G-frequenties toelaat. Zolang dit akkoord er niet is, kan er dus ook niet overgegaan worden tot de veiling.

Pas na de federale verkiezingen van 26 mei kan het gespreksonderwerp van de veilig terug op de agenda worden gezet. Bij een positief besluit, zal het nog minstens een jaar duren alvorens de eerste 5G-antennes in ons landschap te zien zijn. Eenmaal geplaatst zal er nog eens – optimistisch geschat – twee jaar voorbijgaan vooraleer 95% van de Belgen van dit 5G netwerk kan genieten.

Welke industrieën lijden onder het uitstel?

Er zijn enorm veel industrieën die onder het uitstel zullen lijden en de achterstand van België op technologisch vlak duidelijk zullen merken.

5G in de medische wereld

Waar nu nog de fysieke aanwezigheid van een chirurg nodig is, zou de komst van dit nieuwe netwerk er voor kunnen zorgen dat operaties vanop afstand mogelijk worden.

Bij operaties kan de kleinste foutieve beweging een grote impact hebben. Hoewel er momenteel al wel testoperaties waarbij de chirurg niet fysiek in de OK aanwezig is, worden uitgevoerd op varkens, is de techniek absoluut nog niet zo ver voor gebruik bij mensen. Er zit namelijk een vertraging tussen het moment dat de chirurg vanop afstand een commando doorgeeft en het moment dat de robotarm reageert. Met het nieuwe 5G netwerk zou die vertraging tot zo’n 0.2 seconden beperkt worden, wat een haalbare vertraging zou zijn.


5G in de bouwsector

In de bouwsector kan 5G eveneens voor diverse vooruitgangen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het traceren van bouwmateriaal – ook wel assetmanagement genoemd. Dat traceren van materiaal en materieel verloopt momenteel nog steeds via een tussenstation dat in verbinding staat met een wifi netwerk. Het nieuwe netwerk zou betekenen dat dat tussenstation overbodig wordt en dat de data rechtstreeks kan binnengehaald worden. Daardoor zou de communicatie enorm versnellen en makkelijker worden.

Ook de vooruitgang van grote infrastructuurwerken / bouwprojecten zou beter opgevolgd kunnen worden. Daar maakt men gebruik van sensoren om in real time de status van een bouwwerk te bekijken. Maar de data die door deze sensoren wordt verzameld is enorm. Om deze grote hoeveelheid data de baas te kunnen, is er een enorm sterk netwerk nodig. Een netwerk zoals 5G.


5G in de VR- en gamingsector

Op vlak van gaming zijn er ook heel wat dingen die ‘on hold’ komen te staan zonder 5G. De gamingwereld stond volledig op z'n kopt met de komst van virtual- en augmented reality, denk daar bijvoorbeeld aan de befaamde game Pokémon Go.

Het nieuwe en veel snellere netwerk zou een de deur openen voor een nieuwe generatie van gadgets en mogelijkheden, aangezien er bij 5G bijna geen sprake meer is van het soort vertraging die we nu bij het 4G netwerk nog wel opmerken. Ook voor liveconcerten die honderden kilometers verder plaatsvinden, zou er een nieuwe wereld opengaan. Ze zouden geprojecteerd kunnen worden op een podium in je buurt zonder enige vertraging. Zo is afstand en locatie niet langer een probleem.

Ook voor online gametoernooien betekent het een gigantische voordeel. Meer spelers kunnen tegelijk connecteren en spelen, én worden niet langer beperkt door de vertragingen op het dataverkeer, aangezien deze tot een absoluut minimum worden beperkt.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.