Wat onderscheidt asset tracking van voorraad tracking?

Asset tracking & voorraadtracking zijn niet hetzelfde

| maart 2022 |

Het is voor een bedrijf essentieel om een overzicht te behouden van waar alle werkmiddelen zich bevinden, met het oog op inzetbaarheid in de werkplanning, maar zeker ook om de operationele status te monitoren. En hoewel ze hetzelfde klinken, zijn asset-tracking en voorraad-tracking heel verschillend. Asset tracking omvat het proces van het bewaken van de waarde van fysieke werkmiddelen die eigendom zijn van een bedrijf, met cruciale details over elke asset, zoals de locatie, eigenaar/gebruiker, onderhoudsschema, keuringen, etc. Voorraadtracering daarentegen wordt geassocieerd met het nauwkeurig bijhouden van artikelen die in voorraad worden gehouden voor verkoop aan klanten.

Beide categorieën hebben unieke voordelen en uitdagingen als het gaat om hun beheer. Hieronder is een grafiek die de belangrijkste verschillen tussen deze twee systemen schetst...

Het onderscheid tussen asset tracking en voorraadtracking

Hoe worden assets en voorraad getrackt?

Voordat de verschillende soorten software en technologie werden ontwikkeld om activa te beheren, was er maar één manier om roerende activa bij te houden: pen en papier! Ja het is waar… Bedrijven gebruikten pen en papier als een vroeg systeem voor het volgen van activa door logboeken van hun activa bij te houden. Ze hielden bij wanneer iets was afgemeld, aan wie het was vrijgegeven of wanneer het kon worden geretourneerd, en meer. Dit systeem behoorde snel tot het verleden toen de uitvinding van computers de wereld overspoelde. Vanaf hier werden het volgen en beheren van activa eenvoudiger dankzij spreadsheets en databases die het traditionele papieren volgsysteem vervangen. Dat gezegd hebbende, hoewel computers zeker hielpen bij het beheer, moesten mensen nog steeds vertrouwen op het tellen van activa en het zelf invoeren van informatie in het systeem.

Tegenwoordig is ERP-software nog steeds een veelvoorkomende optie als hulpmiddel voor activabeheer. Meer dan 80% van de bedrijven implementeert er momenteel een. Hoewel het veel wordt gebruikt, heeft ERP-software het nadeel dat het niet erg efficiënt is in het volgen van individuele artikelen, maar in plaats daarvan beter geschikt is voor het volgen van een groot aantal goederen (d.w.z. winkelvoorraad die bedoeld is om te worden verkocht).

Met de implementatie van mobiel computergebruik zorgde de industrie opnieuw voor een revolutie, omdat deze apparaten nu gemakkelijk naar de activa konden reizen, wat het proces drastisch verbeterde. Deze robuuste handheld-apparaten - geïntegreerde computers met een aangesloten laserscanner – werken zonder internetverbinding en kunnen snel afzonderlijke items volgen.

De smartphones van vandaag spelen ook een rol in het veranderen van de industrie dankzij hun camera's met hoge resolutie en de mogelijkheid voor werknemers om een app op hun smartphone te gebruiken om te scannen en bij te dragen aan het volgsysteem.

Pen en papier

Zoals we eerder aanhaalden, was de pen-en-papiermethode de eerste methode die werd gebruikt voor het volgen van bedrijfsassets toen er geen andere technologieën beschikbaar waren. Hoewel dit de meest basale methode van allemaal is, vertrouwen sommige organisaties er nog steeds op. Hoewel het relatief eenvoudig is om werkmiddelen te volgen met deze methode, heeft het meer nadelen dan voordelen, omdat werknemers veel tijd moeten besteden aan het zoeken naar informatie over activa, wat gevolgen heeft voor de productiviteit.

Spreadsheet

Hoewel het bijna net zo eenvoudig is als de pen-en-papiermethode heeft het gebruik van de spreadsheet-aanpak enkele voordelen, zoals dat het gemakkelijk toegankelijk is voor meerdere werknemers en veel sneller kan worden doorzocht. Hoewel het een handige functie is om veel werknemers toegang te geven tot de spreadsheet, kan het mogelijk ook problemen veroorzaken, zoals het invoeren van onjuiste gegevens over een asset doordat te veel werknemers de spreadsheet invullen.

Barcode

Dit soort technologie was een enorme vooruitgang omdat het zeer betrouwbaar en effectief was voor het volgen van draagbare werkmiddelen. Het bijhouden van barcodes werd voor het eerst commercieel gebruikt in de jaren 70, maar het is vandaag de dag nog steeds een zeer veelzijdig hulpmiddel. Barcodes hebben de voorkeur omdat ze goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk en nauwkeurig zijn en door meerdere soorten technologie kunnen worden gelezen. Een belangrijk nadeel is dat je ze moet zien om ze te kunnen scannen, wat moeilijk kan zijn als de barcode niet gemakkelijk toegankelijk is.

Radiofrequentie-identificatie (RFID)

RFID is gebaseerd op radiofrequentiechips of -tags die, eenmaal gescand, de details van de asset naar de scanner verzenden. Hoewel de technologie lijkt op een barcode, is RFID een aanzienlijk geavanceerdere optie die enkele voordelen biedt die barcodes niet bieden. Scannen op afstand, flexibiliteit en de mogelijkheid om meerdere objecten te scannen zijn enkele belangrijke voordelen van deze methode in vergelijking met de barcodemethode. RFID is duurder in vergelijking met barcodes, het maakt gebruik van een beperkt aantal scanapparaten en het heeft ook een grotere kans op gebruikersfouten als gevolg van een gemiste scan of het scannen van een onjuist asset.

Near-Field Communicatie (NFC)

NFC- en RFID-technologie lijken erg op elkaar; NFC vertrouwt echter niet op specifieke scanapparatuur om de klus te klaren. In plaats daarvan kunnen werknemers gewoon hun smartphone gebruiken om activa en inventaris bij te houden. Gemak, gebruiksgemak en efficiëntie zijn de belangrijkste voordelen van deze methode. Een nadeel dat moet worden opgemerkt, is echter dat het scanbereik voor deze methode minimaal is (slechts enkele centimeters), dus het kan niet vanaf een afstand worden gebruikt zoals sommige van de andere reeds genoemde methoden.

Bluetooth lage energie (BLE)

Deze methode is een geweldige oplossing voor situaties op korte afstand waarin het beoogde actief in beweging binnen het bereik van apparaten blijft die zijn signalen kunnen ontvangen. BLE-tags zijn goedkoop en kunnen een batterijlevensduur tot 10 jaar bieden, wat ze een aantrekkelijke optie maakt als je een groot aantal bedrijfsassets moet volgen die zich binnen een strak raster van infrastructuur bevinden.

Wereldwijd positioneringssysteem (GPS)

GPS-technologie maakt het volgen van activa eenvoudig dankzij satellietsystemen die triangulatie van de positie van een apparaat op het aardoppervlak mogelijk maken. Elk toestel ontvangt signalen van de satellieten, die de precieze locatie van een asset bepalen, net als positioneringstechnologie voor mobiele telefoons. Een groot nadeel van GPS is dat het onbetrouwbaar kan zijn in verschillende omgevingen waar geen duidelijk signaal naar meerdere satellieten beschikbaar is.

Laag stroomverbruik, Wide Area Network (LPWAN)

Opties voor dit soort technologie zorgen voor een lange levensduur van de batterij en betrouwbare connectiviteit over lange afstanden voor asset trackers. Verschillende soorten technologieën omvatten smalband IoT (NB-IoT), LTE-M, Sigfox en LoRa [bron].

De tags voor LPWAN zijn duurder dan BLE-tags, maar ze kunnen werken zonder bijna net zoveel infrastructuur. NB-IoT-tags maken bijvoorbeeld rechtstreeks verbinding met het mobiele netwerk in plaats van een gateway nodig te hebben. Deze technologie is geweldig voor periodieke check-ins; het is echter niet handig voor continue connectiviteit voor realtime tracking.

Voordelen IoT materiaalbeheer

Krijg vrijblijvend advies

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord en ben je klaar voor om met ons te praten over een asset-trackingoplossing voor jouw bedrijf? Bel ons voor een verkennend gesprek: 03 289 55 35, of neem hieronder online contact met ons op. We leggen je uit hoe tracking technologie voor jou kan werken, beantwoorden je vragen en sturen je vrijblijvend een voorstel uit dat 100% op je noden is afgestemd.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.