De voordelen van track & trace voor de operationele efficiëntie van machines

| Februari 2024 |

Hoe de downtime van je machines verminderen en de logistieke werking verbeteren?

In het huidige digitale tijdperk is het optimaliseren van de operationele efficiëntie cruciaal voor bedrijven die een machinevloot hebben. Track & trace-technologieën spelen hierin een sleutelrol, door een reeks voordelen te bieden die de manier waarop bedrijven met materiaal op verschillende jobsites opereren, totaal veranderen. In deze blog overlopen we de uiteenlopende voordelen van het gebruik van track & trace voor het lokaliseren en opvolgen van machines.

1. Realtime locatiedata

Met track & trace ken je de exacte locatie van je machines en kan je ze indien gewenst in realtime volgen. Dit helpt bij het optimaliseren van de routeplanning en het minimaliseren van onnodige kilometers. Je kan zo ook snel reageren op noodgevallen of vertragingen.

2. Diefstalpreventie

Door machines te voorzien van GPS-tracking kan je diefstal voorkomen of de kans op recuperatie van de gestolen asset vergroten. Als een machine wordt gestolen, kan je deze gemakkelijk lokaliseren en de autoriteiten op de hoogte stellen.

3. Onderhoudsplanning

Track & trace-systemen kunnen je helpen bij het plannen van onderhoud op basis van werkelijke gebruiksuren. Vanop afstand worden de machine-draaiuren automatische gedownload en zijn ze beschikbaar in de online beheersapplicatie. Dit helpt de fleetverantwoordelijke een realistisch beeld te hebben van de actuele status van elke verhuurde machine. Hij kan zo zeer efficiënt voor elke machine een preventief onderhoudsplan opstellen, geplande stilstand verminderen en de beschikbaarheid van je machines om te verhuren maximaliseren.

4. Klantenservice

Je kan je klanten nauwkeurige informatie geven over de verwachte aankomsttijd van de machine. Door middel van live tracking en inet instellen van geofence zones kan je de klant perfect op de hoogte houden. Dit verbetert de klanttevredenheid en versterkt je zakelijke relaties.

5. Gegevensanalyse

Door de gegevens van track & trace te analyseren kan je trends identificeren, zoals inefficiënte routes of overmatig brandstofverbruik. Dit stelt je in staat om proactieve maatregelen te nemen om de efficiëntie te verbeteren.

Naast de eerder genoemde voordelen zijn er nog andere manieren waarop track & trace-systemen de maximale inzet van dure machines kunnen verbeteren:

1. Brandstofbesparing

Door nauwkeurige locatiegegevens te volgen, kan je inefficiënte routes vermijden en het brandstofverbruik optimaliseren. Dit leidt tot kostenbesparingen en een kleinere ecologische voetafdruk.

2. Verhoogde veiligheid

Track & trace helpt bij het monitoren van de veiligheid van je machines. Je kan snel reageren op ongevallen, noodsituaties of verdachte activiteiten.

3. Contractnaleving

Met track & trace kan je de naleving van contractuele afspraken controleren. Bijvoorbeeld: het bijhouden van de verhuurperiode, het voorkomen van overmatig gebruik, en het tijdig retourneren van machines.

4. Optimalisatie van onderhoud

Door gegevens over gebruik en slijtage te verzamelen, kan je onderhoudsbehoeften voorspellen en preventief onderhoud plannen. Dit minimaliseert ongeplande stilstand en verlengt de levensduur van je machines.

5. Verbeterde rapportage

Track & trace-systemen genereren gedetailleerde rapporten over machinegebruik, onderhoud en prestaties. Dit helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen.

Kortom, het implementeren van een track & trace-systeem voor het beheer van je machines en materieel, omdat je de locatie, de status en de prestaties van de machines die je verhuurt kan volgen en analyseren. Door het gebruik van track & trace kan je downtime van machines vermijden door:

• Diefstal, verlies en ongeautoriseerd gebruik van de machines te voorkomen of op te sporen.

• Defecten en schade aan de machines vroegtijdig te detecteren en te verhelpen.

• De efficiëntie en de beschikbaarheid van de machines te optimaliseren door data-gedreven beslissingen te nemen.

• De klanten beter te informeren over de locatie, de status en de verwachte levertijd van de machines.

Track & trace kan je dus helpen om je inkomsten, klanttevredenheid en reputatie te verhogen door het verminderen van downtime.

Meer info over het gebruik van tracking technologie voor je vloot- en machinebeheer?

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord, en wil je meer weten over de kostprijs of met ons sparren over de juiste toepassing voor jouw bedrijf? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier om meer info te vragen of een adviesgesprek in te boeken.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.