GPS-tracking optimaliseert logistieke organisatie bedrijfssite

Een complexe logistieke uitdaging

Baltimore Aircoil Company (BAC) produceert koeltorens voor verdampingskoeling en oplossingen voor thermische opslag. De Amerikaanse onderneming maakt deel uit van de groep Amsted Industries. BAC stelt ruim 2.000 mensen tewerk in vestigingen over de hele wereld. Ongeveer 340 werknemers zijn actief in het Belgische filiaal in Heist-op-den-Berg, tevens het Europese hoofdkwartier van BAC.

Omdat er zich regelmatig problemen voordeden met het lokaliseren van de juiste afgewerkte producten op de site keek het bedrijf uit naar een oplossing om die te traceren.

Ward Lemmens (Production Engineer) licht toe:

“Wij produceren (secties van) koeltorens, die ter plaatse gemonteerd worden. Op een doorsnee dag staan er zowat 150 van die secties op onze site, klaar voor transport naar de klant. Vaak is het een hele klus om de juiste elementen terug te vinden. Daarom bekeken we hoe we een beter inzicht konden krijgen op de afgewerkte producten om het zoekwerk sterk te verminderen.”

Ontoereikend of te duur

BAC bedacht een systeem om de opslagplaats onder te verdelen in zones. De locatie van de koeltorens werd genoteerd in een tabel, maar het up-to-date houden verliep niet altijd zoals het hoorde. Bovendien is de beschikbare oppervlakte vrij beperkt en in piekperiodes moest men elementen verplaatsen.

Uit dit experiment bleek dat automatisering zich opdrong. De eerste aangezochte providers stelden voor om de zowat 150 elementen te voorzien van een GPS-tracker. Efficiënt, maar met een (te) hoog prijskaartje.

All-Connects zoekt en vindt oplossing via bluetooth

Toen Baltimore Aircoil Company uiteindelijk All-Connects raadpleegde, lag er al snel een beter alternatief op tafel. Het bijzondere aan deze track & trace-oplossing is dat ze de BAC-site nooit verlaat. Elk element dat van de productieband rolt, krijgt een Bluetooth-tracker. De acht heftrucks worden op hun beurt uitgerust met een GPS-tracker en een Bluetooth-gateway.

“Het systeem is geniaal in zijn eenvoud. Elke beweging van de koeltoren activeert de Bluetooth-tracker en communiceert met de tracker op de heftruck. Zo is de exacte locatie van het element op de site altijd bekend. Bij het laden op de vrachtwagen verwijdert men de tracker om hem opnieuw te gebruiken voor een volgend element,” aldus Ward Lemmens.

Safety first!

Aangezien het om een cloud-based oplossing gaat, voerde BAC een assessment uit van de risico’s inzake databeveiliging. Vervolgens werd het systeem op locatie uitgetest. Er waren een paar aanpassingen nodig, omdat de toepassing enigszins afwijkt van het standaardproduct van All-Connects.

Ward blikt tevreden terug op de samenwerking:

“We beschikken vandaag nog niet over concrete data om de tijd- en efficiëntiewinst te berekenen, maar de betrokken medewerkers merken duidelijk dat alles beter loopt. We zijn ook heel enthousiast over de mogelijkheid om foto’s van op vrachtwagens geladen koeltorens te koppelen aan het systeem. Dat bespaart ons heel wat onnodige discussies achteraf. Kortom, All-Connects heeft onze verwachtingen zeker waargemaakt!”

www.baltimoreaircoil.eu

Deel deze use case:

Meer weten?

Wil je weten hoe het in de praktijk werkt? Boek dan een korte productdemo. Een van onze applicatiespecialisten toont je hoe onze tracking beheersoftware werkt en beantwoordt al je vragen.

Vraag een demo aan