All-Connects

Slimme locatiegegevens dankzij geofence


Klinkt de term ‘geofence’ je bekend in de oren? Het is iets waar je vaker – al dan niet bewust – mee in contact komt dan je zou denken. In deze blog leggen we je onder meer uit wat geofence precies is en voor welke toepassingen het gebruikt wordt.


 

Wat is geofence?

Geofence is een geolocatie-techniek waarbij er aan de hand van gps-gegevens een ‘virtuele afbakening’ rondom een bepaald gebied op de kaart wordt gezet. Die 'afbakening' kan je vrij letterlijk opvatten; deze kan een rechte lijn zijn tussen twee punten, of eender welke andere vorm.

Het overschrijden van de grenslijnzal een reactie uitlokken. Dit kan gaan van een hoorbaar alarm in het voertuig tot een simpele melding op de smartphone, tablet of desktop van de verantwoordelijke.

Zijn er bepaalde zones waar een snelheidsbeperking geldt? Je stelt makkelijk een maximale toegelaten snelheid in die aan de geofence gelinkt is. Wordt deze snelheid overschreden? Dan ontvangt de verantwoordelijke een melding en/of worden er andere reacties getriggerd, zoals een hoorbaar alarm in het rijdende voertuig.

 

Wie maakt gebruik van geofence?

We kennen het allemaal; de Heb je er al eens bij stilgestaan hoe dat mogelijk is? dat je weet dat de koerier binnen exact een half uur voor je deur staat met je pakketje? Geofence is een techniek die vaak schuilt achter dingen waar je het niet zou verwachten. Die automatische e-mail kan alleen maar verzonden worden nadat de koerier een bepaalde zone is doorgereden. Die zone wordt natuurlijk door geofence bepaald. 

 

 

Ook één van de meest gebruikte apps in het verkeer, Waze, maakt gebruik van geofence. Zoals je al dan niet weet, werkt de applicatie Waze volgens ‘communitynavigatie’. Concreet wil dit zeggen dat de community die gebruik maakt van de app er voor zorgt dat deze steeds actueel is en kan blijven bestaan.

Sta je in de file? Door gebruik te maken van de snelknoppen om dit in de app te melden, krijgen andere gebruikers jouw melding te zien. Die informatie wordt accurater en meer betrouwbaar wanneer meerdere gebruikers dit aangeven.

Wat gek is, we stellen ons geen vragen meer bij de melding die we ontvangen alvorens we aan de slag kunnen gaan met de app. Je hebt misschien zelfs op ‘toestaan’ geklikt zonder er zelfs echt bij na te denken? De applicatie vraagt je om je geolocatie vrij te geven, en dat doen we zonder enige twijfeling. Ergens logisch ook dat de app je dit vraagt vrij te geven, hoe zou je anders kunnen doorgeven waar een stilstaand voertuig aan de zijkant van de weg geparkeerd staat, als je je locatie niet vrijgeeft? Met die enkele klik leggen we een klein, kwetsbaar stukje van onszelf zomaar met het volste vertrouwen in de handen van... een applicatie. Maar wees eerlijk, Waze is makkelijk om in je achterzak te hebben zitten. Letterlijk en figuurlijk. 

                                                    


Geofence in de marketing

We gaan nog een stapje verder; geofence wordt ook gebruikt in de marketing, en wat heeft dat een effect! Om het nog even terug over Waze te hebben, heb je de advertentiesal opgemerkt die op je scherm verschijnen wanneer je stilstaat aan de verkeerslichten? Afhankelijk van de locatie waar je stilstaat, adverteren bedrijven uit de buurt op je applicatie om je naar zich toe te lokken.

En dat is slim gezien! Stel: je zit rond de middag in je auto en hebt een stevige honger en ontvangt dan een advertentie van de broodjeszaak achter de hoek. Je denkt toch twee keer na bij het zien van die advertentie, niet?

Enkele toepassingen

Wat je hierboven las over de advertenties op Waze is een geval waarbij er actiefgebruik gemaakt wordt van de geofence-methode. Daarbij worden er location-based notificaties verzonden wanneer een persoon een bepaalde site betreedt. Het verzamelen van gegevens om kennis mee op te bouwen en nadien toe te passen is dan weer de passieve manier om met geofence om te springen.

Tijdig in of uit de geofence rijden

Zoals je ongetwijfeld wel kan afleiden, zijn er heel wat mogelijkheden met geofence. Moeten alle bedrijfsvoertuigen elke dag op hetzelfde uur terug aan het hoofdgebouw staan? Je gebruikt geofence om snel te controleren of je voertuigen op hun bestemming zijn aangekomen binnen het afgesproken uur. Start de werkdag voor je volledige team ten laatste om 10:00u? Je stelt makkelijk een melding in wanneer een voertuig de zone nog niet heeft verlaten voor een bepaald tijdstip.

Gebiedsgrenzen instellen

Mogen je voertuigen enkel binnen de gemeentegrenzen rijden? Door een geofence rondom de gemeente in te stellen, blijf je exact op de hoogte wanneer een voertuig deze grenzen overschrijdt. Dit kan je ook op grotere schaal bekijken voor wanneer de zones van een groter gebied gerespecteerd moeten worden. Mogen je bedrijfsvoertuigen absoluut niet buiten de grenzen van Europa rijden? Dit controleer je met een geofence rondom het gehele gebied.

De vaste route respecteren - routefencing

In sommige gevallen is het belangrijk dat een bepaalde route van punt A naar punt B gerespecteerd wordt. In zo’n geval maken we gebruik van routefencing, waarbij we de geofence over deze route afbakenen. Je bepaalt dan zelf de hoeveelheid speelruimte (hoeveel km rondom de vastgelegde route) je chauffeurs hebben om af te wijken van deze vastgelegde route.

Snelheidsbeperkingen

Tot slot misschien nog één van de belangrijkste mogelijkheden: het instellen van snelheidsbeperkingen. Mag er in bepaalde zones op je site maar een beperkte snelheid gehaald worden voor veiligheidsreden? Je kan deze regel dan wel opleggen, maar we weten allemaal dat er personen deze regel aan hun laars lappen. Om er voor te zorgen dat dergelijke regels wel worden nageleefd, is een snelheidsbeperking binnen de geofence een mooie oplossing.

Je stelt de gewenste snelheid in en linkt deze aan de geofence. Wordt de snelheid overschreden, dan gaat een alarm af in het voertuig zelf en zal er ook een melding verschijnen bij de verantwoordelijke. Zo kan je ook snel optreden en gevaarlijke situaties vermijden.


Connect met ons!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van geofences voor jouw bedrijf en ontvang je graag bijkomende informatie? Laat dan via deze link je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


 
Contacteren

Niet zeker waar te starten?

Vul jouw gegevens in en we contacteren je voor vrijblijvend advies op maat

Naam
E-mail