Helft bouwbedrijven getroffen door werfdiefstal, meldt koepelorganisatie Embuild

| maart 2024 |

Recent onderzoek van Embuild onthult een zorgwekkende trend: 52% van de bouw- en installatiebedrijven werd in het afgelopen jaar geconfronteerd met werfdiefstal. Volgens de federale politie registreerde 2022 een stijging van 17% in werfdiefstallen, met 2777 gerapporteerde gevallen, tegenover 2369 in 2021.

Uit een enquête onder 205 bouwbedrijven blijkt dat niet alleen 52% slachtoffer werd van diefstal, maar dat ook 39% meerdere malen getroffen werd. De diefstallen betroffen voornamelijk klein gereedschap en kleine machines (44%), gevolgd door bouwmaterialen (30%) en groter gereedschap en machines (10%). Werftuigen en voertuigen werden het minst gestolen.

Veel meer werfdiefstallen dan gedacht

Embuild benadrukt dat het daadwerkelijke aantal diefstallen waarschijnlijk hoger ligt dan de officiële cijfers suggereren. Veel gestolen goederen worden namelijk niet aangegeven; 34% van de bouwmaterialen en 29% van het klein gereedschap en de kleine machines worden niet gerapporteerd. Toch merkt ongeveer een derde van de ondervraagde bedrijven op dat zij werfdiefstal nu vaker aangeven dan vijf jaar geleden, ongeacht het type gestolen item.

Niko Demeester, CEO van Embuild, moedigt deze trend aan: “Dit is de juiste aanpak. Alleen door alle incidenten te melden, krijgen we een volledig beeld van het probleem en kan de politie werfdiefstal effectief aanpakken.”

Oproep om werfmaterieel te markeren

Om werfdiefstal te verminderen, suggereert Embuild preventieve maatregelen zoals het markeren van apparatuur met een trackingsysteem - zoals dat van AllConnects. Hoewel tracking technologie al wle bij voertuigen wordt gebruikt(58%), wordt het veel minder toegepast op werftuigen (43%), grote machines (36%) en kleine machines (26%), terwijl bekend is dat dergelijke tracking potentiële dieven afschrikt.

Met de juiste expertise en geavanceerde oplossingen staat AllConnects klaar om uw bouwbedrijf te ondersteunen in het veiliger maken van uw werf. Neem het heft in eigen handen en contacteer ons vandaag nog voor een persoonlijk adviesgesprek – een slimme zet voor elke ondernemer die vooruit wil.

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord, en wil je meer weten over de kostprijs of met ons sparren over de juiste toepassing voor jouw bedrijf? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier om meer info te vragen of een adviesgesprek in te boeken.

Deel deze All-Connects blog:

Lees ook onze andere blogs over de bouwsector:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.