Fleet management: 5 grote uitdagingen

Fleet managers van transportbedrijven kampen vandaag met talloze uitdagingen. In deze blog beschrijven we beknopt vijf vaak voorkomende struikelblokken. Ook lees je op welke manier All-Connects een oplossing biedt met een digitaal vlootbeheersysteem.

Rittenregistratie en routeplanning

We zien vaak dat fleet managers kampen met een  tekort aan betrouwbare chauffeurs. Vandaag rijden er veel chauffeurs die hun pensioen naderen en er zijn te weinig jonge, sterke kandidaten beschikbaar om hen te vervangen.

Een sollicitant kan tijdens een aanwervingsgesprek zichzelf de hemel in prijzen, maar je bent pas ècht zeker van de bestuurderscapaciteiten wanneer een aangeworven kandidaat begint te werken. En zelfs dan mis je wellicht de mogelijkheid om een degelijke controle uit te voeren op de dagelijkse prestaties en rijgedrag.

Zo vergeten de chauffeurs (al dan niet opzettelijk) weleens om hun rust- en rijtijden correct door te geven of het juiste traject te rapporteren. Kortom: managers missen controle en overzicht op hun personeel. En chauffeurs die zich al wél bewezen hebben, zijn wellicht niet meer lang beschikbaar.

Een conflict met een klant is onvermijdelijk. Toch is het moeilijk om bij een betwisting te bewijzen dat je chauffeur zich aan de afspraak heeft gehouden. Als de klant beweert dat de chauffeur te laat arriveerde, kan je geen concrete bewijzen op tafel leggen om dit te weerleggen, want hoewel je je medewerker op zijn woord kan geloven, blijft het een heikel punt om tegen je klant te zeggen dat hij ongelijk heeft.

Veilig en verantwoord rijden dankzij rijgedraganalyse

Verkeersongevallen zijn een belangrijke factor waarmee fleet managers rekening dienen te houden. Gewonde chauffeurs zijn mogelijk een tijdje buiten strijd, maar ook het gemis van de beschadigde voertuigen moet een fleet manager weten op te vangen.

Uiteraard kan je bedrijf investeren in trainingen en rijcursussen voor je chauffeurs, maar je hebt geen garantie dat ze daadwerkelijk veilig en verantwoord rijden. Tenzij je naast hen plaatsneemt, maar daar heeft uiteraard geen enkele manager de tijd voor.

Onderhoudsproblemen voorkomen met digitaal onderhoudsbeheer

Niets zo vervelend voor een fleet manager dan een vrachtwagen die in panne staat op de pechstrook van de autosnelweg. Al zeker wanneer nadien blijkt dat de vrachtwagen een  controle gemist heeft en een bandenwisseling of oliecheck nodig had. Zo verlies je onnodig tijd en middelen, wat een impact heeft op je hele fleet.

Brandstofkosten verlagen

Hoe groot of klein je wagenpark ook is,  het drukken van de kosten is geen sinecure. Zo is het haast onmogelijk om op voorhand de brandstofprijzen correct te voorspellen. Hoe houd je het vlootbeheer onder controle?

Ook het onderhoud van de vrachtwagens en de personeelskost wegen zwaar door op het vooropgestelde budget. Een overzicht van de uitgaven is daarom onmisbaar om de werkingskosten te laten dalen.

Een slim vlootbeheersysteem werkt voor jou

Dankzij een gedigitaliseerd vlootbeheer verwerf je terug controle over je wagenpark. All-Connects rust ieder voertuig van je vloot uit met een gps tracker. Zo’n tracker stuurt in realtime rij-informatie naar een online beheersapplicatie, die fleet managers als tool gebruiken op hun PC, tablet of smartphone (naargelang waar ze zich bevinden).

Zo registreert de gps tracker de  rij- en rusttijden van je chauffeurs. Je ziet perfect hoelang ze pauze hebben gehouden, onderweg zijn geweest en welke route ze hebben genomen. Ook kan je hun rijgedrag analyseren. Onbetrouwbare en onveilige chauffeurs pik je er zo uit en kan je tijdig bijsturen.

Ook een geschil met een klant is zo opgelost. Je kan namelijk zwart op wit bewijzen dat je vrachtwagen wél op tijd op de plaats van afspraak was en je chauffeur staat in zijn recht. Het fleet managementsysteem laat immers 'broodkruimels' na, waardoor je kan nagaan waar een voertuig zich op een bepaald tijdstip bevond.

Verder kan je de kans op een panne grotendeels uitsluiten. Het systeem verwittigt jou automatisch wanneer een voertuig nood heeft aan een controle, bandenwissel, oliecheck en meer.

Je krijgt bovendien inzicht in je werkingskosten, want je kan je routes optimaliseren, de productiviteit van je chauffeurs verhogen, de brandstofkosten drukken en de levensduur van je voertuigen verlengen.

Wat kost een fleet managementsysteem?

Je hoeft heus geen groot wagenpark hebben om te profiteren van een digitaal vlootbeheer. All-Connects biedt een prijsbewuste oplossing voor zowel zelfstandige ondernemers, KMO's als grote multinationals. Heb je interesse in een digtaal vlootbeheersysteem voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een gratis en vrijblijvende brainstormsessie. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.