Fleet management: 5 grote uitdagingen

Fleet managers van transportbedrijven kampen vandaag met talloze uitdagingen. In deze blog beschrijven we beknopt vijf vaak voorkomende struikelblokken. Ook lees je op welke manier All-Connects een oplossing biedt.

Personeel

We zien vaak dat fleet managers kampen met een  tekort aan betrouwbare chauffeurs. Vandaag rijden er veel chauffeurs die hun pensioen naderen en er zijn te weinig jonge, sterke kandidaten beschikbaar om hen te vervangen.

Een sollicitant kan tijdens een aanwervingsgesprek zichzelf de hemel in prijzen, maar je bent pas ècht zeker van de chauffeurscapaciteiten wanneer een aangeworven kandidaat begint te werken. En zelfs dan mis je wellicht de mogelijkheid om een degelijke controle uit te voeren op de dagelijkse prestaties en rijgedrag.

Zo vergeten de chauffeurs (al dan niet opzettelijk) weleens hun rust- en rijtijden correct door te geven of het juiste traject te rapporteren. Kortom: managers missen controle en overzicht op hun personeel. En chauffeurs die zich al wél bewezen hebben, zijn wellicht niet meer lang beschikbaar.

 

Klanten

Een conflict met een klant is onvermijdelijk. Toch is het moeilijk om bij een  betwisting te bewijzen dat je bedrijf zich aan de afspraak heeft gehouden. Als de klant beweert dat je vrachtwagen laattijdig arriveerde, kan je dat vaak moeilijk weerleggen.

 

Veiligheid

Verkeersongevallen zijn een belangrijke factor waarmee fleet managers rekening dienen te houden. Gewonde chauffeurs zijn mogelijk een tijdje buiten strijd, maar ook het gemis van de beschadigde voertuigen moet een fleet manager weten op te vangen.

Uiteraard kan je bedrijf investeren in trainingen en rijcursussen voor je chauffeurs, maar je hebt geen garantie dat ze daadwerkelijk  veilig en verantwoord rijden. Tenzij je naast hen plaatsneemt, maar daar heeft uiteraard geen enkele manager de tijd voor.

 

Onderhoud

Niets zo vervelend voor een fleet manager dan een vrachtwagen die in panne staat op de pechstrook van de autosnelweg. Al zeker wanneer nadien blijkt dat de vrachtwagen een  controle gemistheeft en een bandenwisseling of oliecheck nodig had. Zo verlies je onnodig tijd en middelen, wat een impact heeft op je hele fleet.

 

Werkingskosten

Hoe groot of klein je wagenpark ook is,  het drukken van de kosten is geen sinecure. Zo is het haast onmogelijk om op voorhand de brandstofprijzen correct te voorspellen.

Ook het onderhoud van de vrachtwagens en de personeelskost wegen zwaar door op het vooropgestelde budget. Een overzicht van de uitgaven is daarom onmisbaar om de werkingskosten te laten dalen.

 

Hoe helpt All-Connects?

Met de  fleet management-oplossing van All-Connects rusten we ieder voertuig van je vloot uit met een tracker. Zo’n tracker stuurt in realtime rij-informatie naar een online-applicatie, die fleet managers eenvoudig kunnen bekijken.

Zo registreert de tracker de  rij- en rusttijden van je chauffeurs. Je ziet perfect hoelang ze pauze hebben gehouden, onderweg zijn geweest en welke route ze hebben genomen. Ook kan je hun rijgedrag analyseren. Onbetrouwbare en onveilige chauffeurs pik je er zo uit en kan je tijdig bijsturen.

Ook een  geschil met een klant is zo opgelost. Je kan namelijk zwart op wit bewijzen dat je vrachtwagen wél op tijd op de plaats van afspraak was. Het fleet management-systeem laat immers 'broodkruimels' na, waardoor je kan nagaan waar een voertuig zich op een bepaald tijdstip bevond.

Verder kan je de  kans op een panne grotendeels uitsluiten. Het systeem verwittigt jou automatisch wanneer een voertuig nood heeft aan een controle, bandenwissel, oliecheck en meer.

Je krijgt bovendien  inzicht in je werkingskosten, want je kan je routes optimaliseren, de productiviteit van je chauffeurs verhogen, de brandstofkosten drukken en de levensduurte van je voertuigen verlengen.

 

Connect met ons

Heb je interesse in een fleet management-oplossing voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een  gratis en vrijblijvende brainstormsessie. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

bochure
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.