GPS tracking van voertuigen en machines

Wat doet een GPS tracker precies?

| augustus 2022 |

Voor GPS-tracking moet een volgapparaat in een voertuig, op een ander bedrijfsmiddel worden. Deze GPS-tracker gebruikt telematics (telecommunicatie + informatics) technologie om toezicht te houden op een voertuig. Een GPS-volgapparaat kan door wagenpark- en materieelbeheerders worden gebruikt om te lokaliseren waar een vrachtwagen of werkmiddel zich bevindt, om te rapporteren over de verkeersomstandigheden en om te monitoren hoe lang elk voertuig of materieel onderweg is, of op een jobsite doorbrengt. Het is ook mogelijk om de live locatiegegevens op te vragen. Dit heet real-time tracking. Bij real-time tracking zie je direct via bijvoorbeeld een (mobiele) beheersapplicatie waar de GPS tracker (en het voertuig, voorwerp of persoon) zich op dat moment bevindt.

Operationele status van voertuigen en machines met GPS-trackers

Naast de basisgegevens van auto's en machines, kan je ook de actuele operationele status direct in de beheersapplicatie bekijken. De data geeft weer of een motor aan of uit heeft staan, en hoe lang het voertuig of machine op een bepaalde locatie heeft gestaan. Je kunt ook zien met welke snelheid een voertuig rijdt en in welke richting het rijdt. Deze functies zijn effectief wanneer een klant moet worden geïnformeerd over wanneer bijvoorbeeld een levering gebeurt, of een servicewagen zal arriveren. Dit betekent dat je meer klantenservice kan bieden zonder de chauffeur te storen.

Automatische tijdregistratie

Een zeer effectieve functie van GPS-tracking is de mogelijkheid om de tijd te registreren die voor een machine of voertuig binnen een vooraf bepaald geografisch gebied – geofencezone genoemd - wordt doorgebracht. Zodra een getrackt bedrijfsmiddel een geofence-gebied in- of gaat, wordt dit geregistreerd en doorgestuurd naar de beheersapplicatie. Een geofencezone is eenvoudig in te stellen op een kaart met behulp van een cirkel, vierkant of asymmetrisch gebied dat met de muis wordt getekend.

Nauwkeurig logboek van routegeschiedenis

Elke individuele GPS-tracker die op een voertuig of materieel bevestigd is, kan worden ingesteld om een positie te verzenden volgens een vooraf bepaalde tijdsinterval. Voor bedrijfswagens, bestelwagens en vrachtwagens is het zeer nuttig dat je elke seconde of om de paar minuten een live update krijgt. De GPS tracker hardware hiervoor is meestal bedraad gemonteerd, of geconnecteerd via de OBDII poort in het voertuig. Voor containers, trailers en andere niet-gemotoriseerde bedrijfsmiddelen die van plaats naar plaats worden verplaatst, volstaat een langere tijdsinterval. Je gebruikt dan een GPS tracker met een grote interne batterij. Hiermee kan je precies zien waar de apparatuur zich bevindt en hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van batterijen, aangezien deze meerdere jaren meegaan.

Ongeacht het type bedrijfsmiddel of geplaatste hardware, worden de locatiegegevens geregistreerd in een gedetailleerd logboek met historiek die een jaar bewaard wordt. Zo heb je de nodige bewijslast die je helpt in mogelijke betwistingen door klanten. Je kunt de geschiedenis als een lijst bekijken, of de activiteit visueel op de kaart bekijken.

Houd je wagenpark in de gaten, houd de kosten onder controle

Bespaar tot 40% op de bedrijfskosten van elk voertuig. Bewaar je papierwerk digitaal. Alle voertuigdocumenten snel raadpleegbaar. Hoogwaardige GPS-trackers. Krachtige servers. Nauwkeurige kaartgegevens. Het All-Connects platform voor het volgen van je wagenpark heeft alles wat nodig is om je te helpen je voertuigen efficiënt te beheren.  Weet altijd waar je voertuigen zijn, monitor en controleer het brandstofverbruik, ken de rijstijl van je chauffeurs en stuur bij waar nodig. En dat allemaal in realtime.

Houd je voertuigen in de gaten

• Huidige positie op een dynamische kaart

• Rittenhistoriek van de voertuigen

• Beschikbare en veilig opgeslagen gegevens

• Overzichtelijk dasbboard en duidelijke statistieken

• Overal raadpleegbaar dankzij mobiele applicatie

Eliminieer verkeerd en onverantwoord voertuiggebruik

• Overzicht rijgedrag per voertuig/bestuurder met waarschuwingen voor te snel rijden, bruusk remmen, hard acceleren

• Stel geofencezones en werk-privémodus in

• Meldingen en waarschuwingen voor afwijkingen in de werking van de auto

Brandstofverbruik bijhouden

• Automatische controle van brandstofverbruik en tankbeurten

• Waarschuwingen voor afwijkingen zoals bijvoorbeeld brandstofdiefstal

• Uploaden van brandstofrekeningen, analyse en vergelijking brandstofverbruik

Voertuigbeveiliging

• Volg de positie van een gestolen auto

• Beheer vooraf bepaald geofence zones

• Optionele connectie met Securitas meldkamer

• Bestuurdersidentificatie voor het starten

• Mogelijkheid om de auto vanop afstand te verhinderen te herstarten

Wanneer staan jouw machines stil en wanneer werken ze echt?

Blijf op de hoogte van het locatiegebruik en activiteiten van je machines en materieel. Hun actuele positie, bijhouden van brandstofverbruik, bijhouden van wachttijden en betere werkplanning. Weet hoeveel werkuren een bedrijfsmiddel werd ingezet en gebruik deze informatie om de operationele inzetbaarheid te verhogen.

Beheer je machinepark

Met de All-Connects oplossing kunnen de positie en machine-uren van machines, en ander materieel (vorkheftrucks, graafmachines, compressoren enz.) worden opgevolgd. Dit geeft je een veelzijdig hulpmiddel om de efficiëntie in uw bedrijf te vergroten.

Inzetbaarheid werkuren machine

• Machine-draaiuren bijhouden

• Gedetailleerde historiek per machine

• Kalender en reserveringstool om de inzetbaarheid van machines te maximaliseren

Alles is zichtbaar in het online trackingplatform, waar interactieve kaart- of innovatieve kalenderweergave een goed inzicht geeft in je machinepark. Je mist niets, en kan beter beslissingen nemen dankzijk begrijpelijke rapportage.

Machinebeveiliging

• Volg de positie van gestolen machines

• Weet wanneer machines in- en uit een geofencegebied gebracht worden

Dankzij de betrouwbare GPS-trackers weet je de exacte positie van elke machine. Bij diefstal heb je een veel grotere kans om de verloren apparatuur terug te vinden. Zelfs als dieven het volgapparaat ontmantelen, heb je informatie over de laatst doorgegeven locatie.

Brandstofverbruik

• Systematische controle van het brandstofverbruik

• Tankbeurten volgen

• Geautomatiseerde waarschuwingen voor verschillen in brandstofverbruik

Brandstof moet efficiënt worden gebruikt. All-Connects helpt je om een lagere brandstofrekening te realiseren. Het kan het brandstofverbruik controleren en tankgegevens bijhouden. Als er iets niet klopt, krijg je automatisch een melding. Je identificeert snel niet alleen een inefficiënte machinewerking, maar ook brandstofdiefstal.

Connect met ons!

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog over gps tracking voor je wagen- en machinepark, of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden en kostprijzen? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.