Enkele weetjes over track & trace systemen in bedrijfswagens

Een bedrijfswagen heeft zowel voor de werkgever als de werknemer voordelen. Zo is een bedrijfswagen onder andere fiscaal aftrekbaar, wat een voordeel is voor de werkgever. En de werknemer heeft dan weer als voordeel dat de kosten voor de aankoop en onderhoud van een eigen wagen wegvallen. De werkgever kan om verschillende redenen besluiten om een track & tracesysteem in te bouwen in de bedrijfswagens. We verzamelden de meest gestelde vragen en geven je meteen een duidelijk antwoord.

Wat meet het systeem precies?

Afhankelijk van het track & trace systeem en het abonnement waarvoor je kiest, krijg je toegang tot meer of minder informatie. Bepaalde oplossingen geven je basisinformatie over locatie, rittenhistoriek en brandstofverbruik, terwijl andere systemen je toelaten om bijvoorbeeld het rijgedrag (link naar blog over rijstijlanalyse) van je personeel te analyseren en automatische meldingen voor jaarlijks onderhoud of autokeuring te ontvangen.

Waar wordt het systeem geplaatst?

Om zowel mogelijke hinder tijdens het rijden te voorkomen, maar ook om te vermijden dat – moest je wagen gestolen worden – dieven eventueel het systeem er makkelijk zouden kunnen uithalen, wordt de Track & trace unit, afhankelijk van merk en model van de wagen, onzichtbaar weggewerkt en verbonden met de reeds aanwezige software.

In het weekend mag ik mijn medewerkers niet ‘traceren’ hoe kan ik het systeem dan uitschakelen?

Het is niet de bedoeling dat een werkgever zijn medewerkers in het weekend volgt via de track & trace in hun bedrijfswagen. Privacy is een belangrijk goed, dus ze moeten erop kunnen vertrouwen dat dit correct geregeld wordt en ze – indien ze dit verkiezen - ‘onzichtbaar’ kunnen zijn buiten de werkuren, ’s avonds en/of tijdens het weekend.

Gelukkig valt dat op te lossen dankzij de installatie van een privéknop. Het woord zegt het eigenlijk zelf al. Je werknemer kan deze knop gewoon indrukken op het moment dat hij/zij stopt met werken. Het systeem schakelt dan over naar de ‘privémodus’ waardoor de locatie van het voertuig niet meer zichtbaar is. Het voertuig wordt nog wel getraceerd, maar op die manier is de locatie van het voertuig niet zichtbaar, en kan de wagen zowel tijdens als buiten de uren gebruikt worden.

Bekijk ook in deze blog nog meer informatie over de wetgeving rond track & trace.

Ben ik verplicht mijn medewerker in te lichten als ik track & trace in de wagen voorzie?

Hoewel er geen sluitende wetgeving hierrond bestaat, wordt wel verondersteld dat je als werkgever je werknemers op de hoogte brengt van de aanwezigheid van een track & trace systeem. Dit doe je best door een geopolicy op te maken, waarin je toelicht hoe het systeem precies gebruikt wordt en welke maatregelen je personeel hiervoor moet toepassen.

Hoe weet ik wie wanneer één van de poolwagens heeft gebruikt?

Veel bedrijven vinden het handig om enkele poolwagens ter beschikking te hebben voor het personeel. Met bestuurdersidentificatie kan elke medewerker zich aan de hand van een badgesysteem identificeren als ze met de wagen vertrekken. Zo weet de werkgever op elk moment wie zich met welke wagen waar bevindt, én dankzij de rittenhistoriek gekoppeld aan de bestuurdersidentificatie kan hij terug in het verleden gaan opzoeken wie verantwoordelijk is voor een eventuele boete of onverantwoord rijgedrag.

Na gebruik gebruikt men terug een badge om zich ook weer ‘uit het systeem’ van de wagen te halen.Bij het terugbrengen van de wagen, gebruikt de bestuurder terug de badge om zichzelf ‘uit te checken’. Zo is de poolwagen weer klaar voor gebruik door een andere medewerker.

Benieuwd wat bestuurdersidentificatie voor jouw bedrijf kan betekenen? Ontdek hier meer!

Connect met ons!

Ben je zelf op zoek naar een trackingsysteem voor je bedrijfswagens, met of zonder privéknop? Twijfel dan zeker niet om ons vrijblijvend via deze link te contacteren. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, om samen de mogelijkheden te bespreken.

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.