Het verschil tussen passieve en actieve IoT-tags

Wanneer we het over ‘tags’ hebben, verwijzen we hier afhankelijk van de situatie waarin ze gebruikt worden naar een ander soort IoT-tag. Er zijn heel veel soorten IoT-tags. Denk zo maar aan barcodes en QR-codes, maar ook RFID en NFC. Maar dan vragen wij ons enkele dingen af: welke tags zijn nu actief en welke passief, wat is het verschil, wat zijn de kenmerken en waar zit het prijsverschil?

 

Volgens sommigen zijn we op weg naar een tijdperk waarin alles geautomatiseerd is. Als je het even realistisch bekijkt zijn we op volle kracht voorwaarts naar dat tijdperk onderweg. Tegenwoordig kunnen we al communiceren met onze koelkast wanneer het pakje kaas op is en besturen we de verlichting binnen onze woning met één enkel systeem. De IoT-tags zijn dus gewoon een logisch onderdeel van deze technologische vooruitgang.

Om het simpel te houden splitsen we het begrip IoT-tags op in twee grote categorieën: passieve en actieve. IoT-tags kan je bekijken als een communicatiemedium. Er komen prikkels binnen, de tag vangt de prikkels op en zal als reactie hierop een bepaalde handeling (bv. gegevens opslaan, documenten openen, …) uitvoeren.


PASSIEF

Passieve tags beschikken zelf niet over een stroombron, wat wil zeggen dat ze pas beginnen te communiceren zodra ze een signaal ontvangen van een RFID-antenne of -lezer. Zonder deze prikkel van een antenne of lezer zal een passieve IoT-tag zelf dus niets doen.

Dat is dan ook meteen de reden waarom een passieve IoT-tag niet geschikt is voor alle doeleinden, hij is namelijk een heel stuk beperkter in zijn kunnen in vergelijking met een actieve IoT-tag. Daardoor zijn ze wel opmerkelijk goedkoper. De meest bekende voorbeelden van passieve tags zijn barcodes en QR-codes.


ACTIEF

In tegenstelling tot passieve tags, hebben actieve IoT-tags wel een eigeningebouwde voeding of batterij. Dat wil zeggen dat een actieve IoT-tag volledig zelf in staat is om een signaal te versturen, en dus niet enkel werkt wanneer het een prikkel van een RFID-antenne of -lezer ontvangt.

Aangezien er een batterij/voeding aanwezig is in de tag, zal je rekening moeten houden met de levensduur van de batterij. Die is sterk afhankelijk van hetaantal signalen dat de tag per dag ontvangt en verstuurt. Bij een handjevol signalen per dag zal de batterij uiteraard veel langer meegaan dan wanneer de tag elke minuut een melding stuurt.

Actieve tags zijn tot veel meer in staat dan passieve. Daardoor vormen ze meteen een betrouwbare keuze wanneer je wil gaan traceren in moeilijker bereikbare gebieden, op voorwaarde dat ze niet omgeven zijn door een grote hoeveelheid metaal aangezien dit het signaal verstoort.

 

De keuze tussen passief en actief

Alvorens je een keuze maakt tussen een passieve of actieve IoT-tag, is het belangrijk dat je eerst bepaalt welke informatie je precies te weten wil komen. Een actieve tag is in staat om meer gecompliceerde informatie te verzamelen en door te sluizen dan een passieve IoT-tag.

Wanneer je mensen via je folder wil doorlinken naar je website, is het al voldoende om een QR-code te gebruiken. Zoek je een manier om bijvoorbeeld dure goederen te tracken dan is een actieve tag een veel betere optie.

TIP: Om het signaal van je IoT-tags zo optimaal mogelijk te houden, zorg je er best voor dat ze niet omgeven zijn door een grote hoeveelheid metaal aangezien dit het signaal verstoort. In de wagen leg je de tag best op het dashboard en leg er zeker geen metalen schrijfplankjes bovenop.


Connect met ons

Wil je graag meer te weten komen over wat passieve en actieve tags in jouw bedrijf?
Neem volledig vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek en we bekijken samen met jou de mogelijkheden!

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.