Waarin verschillen GPS trackers? Een eenvoudige gids.

Basisprincipes van GPS-tracking

| augustus 2022 |

Allerlei toestellen worden verkocht als GPS-trackers, van hondenhalsbanden en trackerarmbanden voor personen met dementie, tot zwarte dozen die in vrachtwagens zijn aangesloten. Als een sleutelhanger-hanger ter grootte van een 2 eurocent echt GPS gebruikt, waarom zijn andere apparaten dan zo groot als een brooddoos? Waarom moeten sommige worden aangesloten op auto's, terwijl andere maanden lang op batterijen kunnen werken?

GPS maakt gebruik van een netwerk van satellieten die in een baan om de aarde draaien om de positie te bepalen. In principe zendt elk van deze satellieten een signaal uit. Speciale ontvangers gebruiken de signalen die ze ontvangen om hun positie ten opzichte van de satellieten te trianguleren. Als een apparaat de positie vindt via het satellietnetwerk, is het een GPS-apparaat. Als het een andere manier gebruikt, zoals het trianguleren van zijn positie ten opzichte van zendmasten, is het geen GPS-apparaat.

Veel mensen gebruiken GPS echter als een algemene term voor alles wat de positie aangeeft, en dit leidt tot enige verwarring. Sommige mensen zijn ook in de war omdat GPS voor veel verschillende dingen kan worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt om richtingen te berekenen (dit wordt GPS-navigatie genoemd). GPS-tracking is wanneer het toestel zijn locatie deelt met externe ontvangers. (Lees hier meer over het verschil tussen GPS-navigatie en tracking.) GPS wordt zelfs door computernetwerken gebruikt om een gemeenschappelijke klok tussen veel verschillende toestellen tot stand te brengen. Het maakt niet uit hoe de informatie wordt gebruikt, als een apparaat zijn gegevens van het satellietnetwerk krijgt, is het een GPS-apparaat; als dat niet het geval is, is het geen GPS.

GPS voertuigtracking via satellieten

Persoonlijke of draagbare GPS-trackers

Veel GPS-trackers zijn vrij ultraklein. Een categorie GPS-trackers zijn de zogenaamde ‘wearables’. Dit zijn apparaten die bedoeld zijn om te worden gedragen. Sommige trackers zijn zo klein als een polshorloge. Deze kunnen door wandelaars, senioren en jagers worden gebruikt om hun locatie te delen in geval van nood. Sommige van deze trackers hebben zelfs een knop die een verzoek om hulp kan uitzenden, samen met hun positie, meestal via de mobiele netwerken.

Andere GPS toestellen zijn iets groter – formaat van een smartphone - en zijn dus niet draagbaar. Ze bevatten echter een scherm zodat ze zowel als GPS-navigatiesysteem als tracker kunnen fungeren. Veel wearables noemen zichzelf GPS-eenheden, maar dat zijn ze niet. Hangers om bijvoorbeeld je sleutels te vinden, gebruiken meestal een Bluetooth-verbinding.

Het is belangrijk om precies te weten hoe een volgapparaat zijn locatie-informatie krijgt. Sommige halsbanden voor huisdieren kunnen bijvoorbeeld GPS gebruiken en andere een Bluetooth-verbinding. Als het Bluetooth gebruikt, moet je binnen een straal van 250 meter zijn, vaak minder, om de trackinginformatie te ontvangen. Andere toestellen gebruiken zendmasten om hun positionering te bepalen. Hoewel dit een nauwkeurig systeem kan zijn, is het geen GPS!

Er zijn echter veel voordelen aan niet-GPS-systemen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een wearable licht van gewicht is. Ze beschikken ook over een betere technologie voor het volgen van kleine items. GPS-trackers rapporteren de positie in vergelijking met satellieten op een nauwkeurig adresniveau. Dat is prima voor een auto, maar je wil waarschijnlijk wel weten waar exact je sleutels in huis liggen, en niet dat ze ergens in huis liggen!

GPS-trackers voor voertuigen en uitrusting

De meeste GPS-trackers zijn bedoeld voor auto's en grotere zaken zoals boten of trailers. Ze kunnen nog steeds vrij klein zijn. Velen halen stroom uit de auto, dus hebben ze geen grote batterijen nodig om te werken (hoewel een back-upbatterij een goed idee is). Er zijn in principe drie typen beschikbaar: plug-in, bedraad en op batterijen. Meestal nemen deze volgtoestellen de informatie die ze verzamelen en gebruiken ze een mobiele verbinding om deze te delen. Externe gebruikers hebben vervolgens toegang tot de GPS-trackinggegevens via een mobiele telefoon-app of via een beveiligde online beheersapplicatie.

Typische plug-in GPS-trackers

Er bestaan GPS-trackers die letterlijk aangesloten worden op een poort van een auto. Sinds het midden van de jaren negentig moeten alle auto's een verbinding hebben die de OBD II-poort wordt genoemd. Dit is waar monteurs hun computer aansluiten om informatie van de sensoren van de auto te krijgen. Deze poort kan ook stroom en gegevens leveren aan een GPS-tracker. Plug-in trackers zijn klein, zeer eenvoudig te installeren en kunnen zien of een auto aan of uit staat. Dit geeft hen de mogelijkheid om te kiezen tussen actieve en slaapmodus (die minder vaak gegevens rapporteren om te voorkomen dat de auto-accu leegloopt). Het stelt hen ook in staat om een waarschuwing te sturen wanneer een voertuig wordt in- of uitgeschakeld. Plug-in-modellen zijn een goede keuze voor zowel persoonlijke als zakelijke gebruikers.

All-Connects AC.PLUG tracker met dual USB oplaadpoort via sigarettenaansteker

Vast bedrade GPS-trackers

Vast bedrade GPS toestellen zijn rechtstreeks aangesloten op een voertuig. Dit kan worden gedaan omdat een auto geen OBD II-poort heeft. Oudere auto's hebben bijvoorbeeld geen OBD-poort en dieselvrachtwagens gebruiken een andere OBD-standaard die mogelijk niet compatibel is. Vast bedrade GPS-trackers kunnen ook worden verborgen. Omdat ze niet aan de OBD-poort worden bevestigd, kunnen ze overal onder het dashboard worden geplaatst. Als ze echter correct zijn geïnstalleerd, hebben ze nog steeds alle voordelen van de plug-in-stijl. In sommige gevallen kan een bedrade unit gebruikers meer flexibiliteit bieden dan een plug-in-model. Vast bedrade GPS-trackers worden meestal gebruikt door bedrijfseigenaren om werkvrachtwagens te volgen, maar niet altijd. Een gezin dat hun dieselvrachtwagen of hybride auto wil volgen, zal misschien ook merken dat een bedrade eenheid hun beste optie is.

performante bedrade AC.PRO GPS voertuigtracker

Tracking-toestellen op batterijen

Op batterijen werkende GPS-trackers zijn onafhankelijk van het voedingssysteem van een voertuig. Ze zullen hun eigen batterij met een lange levensduur als stroombron hebben. Net als elk ander volgtoestel zenden ze hun locatie uit naar externe ontvangers. Om de levensduur van de batterij te sparen, melden ze zich misschien niet zo vaak. Doorgaans rapporteren op een voertuig gemonteerde bedrade toestellen eenmaal per minuut wanneer het voertuig rijdt, en eenmaal per uur wanneer dit niet het geval is. GPS-trackers op batterijen melden zich vaak eens in de 15 minuten nadat ze beweging hebben waargenomen en eens in de vier uur wanneer ze in rust zijn.

Deze batterijtrackers worden vaak gebruikt op trailers, laadbakken, afvalcontainers of zelfs bouwmachines die vaak onbeheerd ergens geplaast zijn of geparkeerd worden. De batterijen zijn vaak erg krachtig en kunnen maanden (of langer) werken zonder op te laden. Ze zijn groter dan plug-in units en zijn vaak ontworpen om op hun plaats te worden vastgeschroefd.

AC.BATTERY met grote batterij en extreem laag stroomverbruik

Connect met ons!

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog over de kostprijs van gps trackers auto of wagenpark, of wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Lees ook onze andere blogs over GPS tracking:

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.