Alles wat je moet weten over het volgen van je bedrijfsmiddelen met BLE - Bluetooth Low Energy

Bluetooth-tracking met BLE-bakens en BLE tags

| mei 2023 |

BLE is een draadloze oplossing die locatienauwkeurigheid, effectief batterijgebruik en kostenoptimalisering combineert. BLE-toestellen worden doorgaans gebruikt voor gegevensoverdracht over korte afstanden en zijn ideaal voor het lokaliseren en het opvolgen van bedrijfsmiddelen.

BLE-apparaten, d.w.z. bakens (ook wel gateways of beacons genoemd) en tags (sensoren), hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele op GPS gebaseerde asset-trackers, zolang je weet hoe je ze kan inzetten voor het belang van je bedrijf.

Hoewel ze qua functionaliteit vergelijkbaar zijn en daarom vaak als één en dezelfde worden aangeduid, doet je er dus goed aan te weten dat de BLE-bakens en BLE-tags verschillende toepassingen hebben, vooral als je het idee koestert om ze in je bedrijf te introduceren.

Simpel gezegd: BLE-gateways zijn ideaal voor stationaire activa en zijn uitstekend geschikt voor indoor tracking, terwijl BLE-sensoren de beste oplossing zijn voor het volgen van kleinere verplaatsbare bedrijfsassets waarvoor geen constante locatiebepaling vereist is.

Voorbeelden van toepassingen voor BLE bakens en BLE tags

Praktijkvoorbeelden voor BLE-bakens en BLE-tags

ℹ️ Als je niet helemaal zeker weet hoe de technologie werkt, neem dan zeker een kijkje in de FAQ-sectie op onze website!

1 | BLE-bakens zijn voor stationaire activa

BLE-technologie werkt door een via een BLE toestel een uitgaande signaal uit te zenden dat vervolgens door een ander toestel dat als baken fungeert, wordt ontvangen. Dit kan een mobiele telefoon zijn met een app, een telemetrie-apparaat of een BLE-baken dat als ontvanger is gebouwd. Je zou BLE technologie kunnen vergelijken met vuurtorens, die matrozen een signaal geven dat ze in de buurt van de kust zijn.

Hoe werken bakens?

Bakens zijn zowel figuurlijk als letterlijk passief. Ze zijn gemaakt om permanent op een specifiek geplaatst stationair oppervlak te worden gemonteerd. Ze zenden geen informatie uit, maar geven wel hun ID prijs, en daarom worden ze het meest gebruikt voor navigatie binnenshuis.

Iedereen weet dat een GPS-signaal zwakker wordt als je een gebouw binnengaat. En hoe groter het gebouw, hoe meer beton gebruikt werd, of hoe dieper je in de kelder gaat, hoe minder of geen signaal voor je beschikbaar is. De realiteit is dat locatiebewaking tegenwoordig ook binnenshuis nodig is, omdat het grotere magazijnen, operationele centra en zelfs luchthavens helpt efficiënter te functioneren. Dat is waar BLE-bakens voor gebruikt kunnen worden.

Voor het best mogelijke resultaat plaats je meerdere bakens in een ruimte op een manier die de meeste dekking van die ruimte biedt. In de praktijk werken deze bakens goed naast elkaar en elk signaal dat wordt geregistreerd, laat de realtime indoor positie zien.

BLE indoor lokalisatie van bedrijfsassets met gebruik van BLE bakens

Omdat bakens bedoeld zijn om op stationair (immobiel) te worden geplaatst, zijn ze over het algemeen gebouwd om minder duurzaam te zijn dan tags. En ze hebben een onopvallend design, omdat je niet per se wilt dat ze de aandacht trekken.

Casusvoorbeelden voor het gebruik van BLE-bakens

* Realtime volgen van bewakers terwijl ze checkpoints in een gebouw voltooien.

* Monitoring van schoonmakers en sanitair personeel in grote en drukbezochte faciliteiten zoals luchthavens of winkelcentra.

* Geautomatiseerde check-ins van voertuigen die na een dag onderweg terugkeren naar de basisstandplaats.

* Verkoopautomaten. Verhuurde automaten blijven waarschijnlijk een tijdje op een specifieke bestemming. Houd bij hoelang het item al op locatie is, of het er nog is en of de onderhoudsploeg langs is geweest.

2 | BLE-tags voor het volgen van roerende goederen

Net als bakens zijn BLE-tags toestellen die continu unieke signalen uitzenden die kunnen worden opgepikt door Bluetooth-apparaten. Maar om daar informatie van te krijgen, heb je steeds een ander toestel nodig om deze data te ontvangen en te registreren: een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, of een platformverbinding van een telemetrie-toestel dat het signaal kan interpreteren. Een actieve internetverbinding is hier een must!

Hoe werken BLE-tags?

Tags worden gebruikt voor actieve of roerende bedrijfsmiddelen. Daarom zijn ze gebouwd om duurzamer en opvallender te zijn, kunnen ze temperatuur en vochtigheid detecteren en bevatten ze meestal meer informatie, zoals een naam of kenmerken van een bedrijfsasset.

En hoewel ze qua functionaliteit vergelijkbaar zijn met bakens, bieden tags een andere toepasbaarheid. De informatie die verzameld wordt, is niet dat een persoon een bepaald bereik is binnengegaan, maar wel dat het BLE-apparaat zich binnen het bereik van een ontvangend BLE apparaat bevindt. Bijgevolg is het belangrijkste verschil hier de conclusie: het identificeren van de locatie van een bedrijfsasset, in plaats van die van de persoon.

Onthoud dat een ontvanger elk apparaat binnen het netwerk kan zijn, en niet enkel jij die de parkeerplaats afzoekt met je telefoon op zoek naar je sleutels.

Praktijkvoorbeelden voor BLE-tags
Bouwuitrusting.

Bouwprojecten kosten tijd en veel gereedschappen hopen zich tijdens het proces op de bouwplaats op. Soms zijn er meerdere projecten op verschillende locaties bezig, en moeten tools van de ene plaats naar de andere worden overgebracht. BLE-tags kunnen helpen deze gereedschappen naar hun locatie te traceren en ervoor te zorgen dat er niets verloren gaat, én dat je een overzicht behoudt van de actuele gebruiksstatus.

Landbouw.

Akkers hebben zorg en aandacht nodig. Tegenwoordig zijn er veel gereedschappen, machines en aanbouwdelen die helpen bij het graven, cultiveren, spuiten, snijden, bewerken of, met andere woorden, het verzorgen van de velden. Het is dan niet altijd eenvoudig om het bos door de bomen te zien wat betreft de locatie van al deze worktools. BLE-tags bieden een snelle oplossing, omdat ze je informeren over de laatste gebruiker en locatie.

Hulpdiensten.

Van defibrillatoren en brancards tot bijlen, brandslangen, trappen en meer.  Paramedici en brandweerploegen hebben veel gereedschappen en uitrusting die ze dagelijks gebruiken en die in alle haast om iemands leven te redden, kunnen worden achtergelaten. Aan het einde van de dag kan elk item echter eenvoudig worden getraceerd met tags die een lange batterijduur hebben en weinig of geen onderhoud vergen.

De energiezuinige Bluetooth-tags zijn, in vergelijking met traditionele GPS-volgeenheden, veel kleiner en zeer gebruiksvriendelijk. In de meeste gevallen hoef je ze simpelweg maar op een asset te kleven, ervoor te zorgen dat je bent uitgerust met een ontvanger en klaar is kees. Geen specifieke vaardigheden of gekwalificeerde technici nodig!

BLE-activa volgen met All-Connects

De FLEET.connect bedrijfsapplicatie voor wagen, materieel- en machineparkbeheer van All-Connects biedt verschillende soorten oplossingen voor het volgen van bedrijfsmiddelen, waaronder BLE. De signalen van een BLE-apparaat kunnen worden opgepikt door een nabijgelegen telemetrie-apparaat en de informatie naar de online gebruikersapplicatie verstuurd. Daarnaast kunnen managers ook meldingen ontvangen en gedetailleerde BLE-apparaatinformatie bekijken via de FLEET.connect mobiele app.

De nauwkeurigheid van de locatie van de BLE-tag, zoals weergegeven in de beheersapplicatie, hangt voornamelijk af van de frequentie, gevoeligheid en bereik. Zodra een telemetrie-apparaat binnen het bereik van de respectieve BLE-tag komt, wordt een locatie bepaald.

De oplossing biedt een gemakkelijke, ongecompliceerde installatie, gebruiksvriendelijk overzicht en beheermogelijkheden, evenals een rapport dat alle meest essentiële informatie gedurende de geselecteerde periode zal samenvatten.

Een rapport gegenereerd via BLE-bakens op het FLEET.connect beheerplatform
Optimaal locatiebeheer van gereedschap op verschillende joblocaties dankzij BLE technologie

Vraag deskundige hulp

En voilà! Dat is in het kort de BLE technologie van de BLE gateways en BLE tags uitgelegd. Als je meer wilt weten over BLE-oplossingen en mogelijkheden voor materiaal-tracking, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met onze experts! Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.