Zuinig rijden: 7 tips voor je chauffeurs

Bedrijven met een groot aantal bedrijfsvoertuigen betalen zich vaak blauw aan brandstof. Je moet je chauffeurs dus zuinig laten rijden. Met onderstaande technieken kan je het brandstofverbruik al aanzienlijk laten dalen. Ook biedt de ECO-drive van All-Connects een oplossing.

Let op de snelheid

Laat je werknemers niet te snel rijden. Een chauffeur met een zware voet, kost je immers meer. Het is een simpele regel:  hoe sneller hij rijdt, hoe meer brandstof hij verbruikt. Zo verspilt een wagen gemiddeld 25 procent meer bij een snelheid van 130 km/u dan wanneer de chauffeur 100 km/u aanhoudt. En niet onbelangrijk: je spaart snelheidsboetes uit. 

Vermijd hoge toeren en schakel regelmatig

Vaak schakelen chauffeurs in stappen van 20 km/u, omdat ze het zo hebben geleerd op de rijschool. Je schakelt bijvoorbeeld bij een snelheid van 40 km/u naar de derde versnelling. Rijd je 60 km/u, dan ga je naar de vierde versnelling. Enzovoort.

Toch is deze manier van schakelen niet de meest economische. Idealiter vraag je je chauffeurs bij 1500 toeren schakelen. Ze trekken dan wel trager op, maar dat mag in de meeste situaties geen enkel probleem vormen.

Laat het voertuig uitbollen

Je chauffeurs moeten anticiperen door het gaspedaal en de koppeling even te lossen bij het naderen van een rood licht of kruispunt. Alle wagens zijn namelijk uitgerust met een systeem dat de brandstoftoevoer afsnijdt tijdens het uitbollen. Zo kan je remmen op de motor en verbruik je op dat moment niets.

Leg de motor stil in files of bij wachtpunten

Wanneer een voertuig niet rijdt, is er geen enkele reden waarom de motor moet draaien. Staan je chauffeurs voor een rood licht? Of moeten ze wachten op een trein? Vraag ze dan om de motor stil te leggen. Tenzij het voertuig beschikt over een start-stopsysteem, want dan gebeurt dat immers automatisch. 

Let op de bandenspanning

Een band die niet volledig is opgepompt, biedt meer weerstand tijdens het rijden. Volgens sommige studies zorgt een foutieve bandenspanning zelfs voor een stijging van het brandstofverbruik met 2 tot 3 procent. Zorg dus voor een regelmatige controle van de bandenspanning.

Onderhoud je voertuigen regelmatig

Wist je dat een defect koelsysteem of een verstopte luchtfilter het brandstofverbruik van je wagens mogelijk laten stijgen met 5 procent? Laat je voertuigen dus regelmatig controleren op mankementen.

Ontdek de Eco-drive van All-Connects

Wil je graag  inzicht in de rijstijl van je chauffeurs? Wil je nagaan of ze zuinig rijden? De Eco-drive-oplossing van All-Connects maakt het voor jou technisch mogelijk om hun rijgedrag tijdig bij te sturen. Hoe? Door een tracker in je voertuigen  te plaatsen.

Deze tracker geeft in realtime gedetailleerde informatie door over de prestaties van je voertuigen en chauffeurs. Fleet managers kunnen deze data bekijken in een applicatie op hun smartphone, tablet of computer.

Het Eco-drive-systeem biedt jou de mogelijkheid om de rijstijl van je chauffeurs nauwkeurig te controleren. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan of je chauffeurs  de maximumsnelheid hebben overschreden. Ook het schakelgedrag kan je analyseren. Je ziet perfect wie van je chauffeurs het minst zuinig rijdt.

Kortom: je kan alle gebeurtenissen nagaan die zich voordoen tijdens een rit met een van je wagens. Het Eco-drive-systeem kan de data over de rijstijl van je werknemers zelfs omzetten in veiligheidsscores.

Connect met ons

Heb je interesse in een Eco-drive-oplossing voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een gratis en vrijblijvende brainstormsessie. Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.