FAQ fleet management

| januari 2023 |

Werkvoertuigen maken een groot deel uit van de economie en worden in bijna elke branche gebruikt. Bedrijven met wagenparken zijn onder meer vervoerders, koeriers, verkoop-, reparatie- en dienstverlenende bedrijven, nutsbedrijven, openbaar vervoer, olie- en gaslevering en hulpdiensten. Naast auto's en vrachtwagens wordt vlootbeheertechnologie ook gebruikt voor zeeschepen.

Naarmate organisaties zijn opgeschaald, hebben ze de voordelen gezien van het proberen hun wagenpark te coördineren en bij te houden. We beantwoorden in deze blog een aantal veelgestelde vragen over fleet management, en vlootbeheersoftware.

Wat is Fleet Managementtechnologie?

Vlootbeheertechnologie is een set tools die het toezicht en de monitoring van het wagenpark stroomlijnen. Het verbindt bedrijven met hun bedrijfsvoertuigen op de weg. Geïntegreerd met softwareprogramma's voor wagenparkbeheer, geeft het je volledig, real-time inzicht in het wagenpark en vergemakkelijkt het tweerichtingscommunicatie met de chauffeurs. Het stelt je ook in staat om strategieën te meten en vast te stellen om rijgedrag, kostenbeheersing, middelenbeheer en andere aspecten te verbeteren. Vlootbeheertechnologie omvat ook GPS-tracking, dashcams, tools voor brandstofbewaking, enz.

Meer weten over de basisprincipes van fleet management? Lees onze blog 'Fleet Management. Wat is het?'

Wat zijn de componenten van fleet management?

Wagenparkbeheer bestaat uit aanschaf van voertuigen, onderhoud, veiligheid, budgettering en monitoring.

Hoeveel kost een fleet managementsoftware?

Het bedrag dat je betaalt voor wagenparkbeheersoftware is afhankelijk van de grootte van uw wagenpark en het aantal activa dat gevolgd moet worden. De meeste telematicaproviders, waaronder All-Connects werken met een Software-as-a-Service (SaaS)-model, wat betekent dat je een maandelijks abonnementsgeld betaalt per getraceerd voertuig.

Hoe werkt wagenparkbeheersoftware?

Wagenparkbeheersoftware maakt gebruik van GPS-technologie om constante, real-time updates te geven over de exacte locatie van vlootactiva. Een GPS-volgapparaat, camera's en andere sensoren die in het voertuig zijn geïnstalleerd, registreren en verzenden gegevens via een mobiel netwerk. Een cloudgebaseerd softwareprogramma analyseert en presenteert de gegevens vervolgens op duidelijke, gemakkelijk te begrijpen dashboards en andere rapporten.

Welke KPI's moet ik volgen om de prestaties van wagenparkbeheer te meten?

KPI's met betrekking tot kostenbeheersing en naleving van het budget zijn altijd belangrijk om bij te houden, inclusief de totale kosten per kilometer en de totale brandstofkosten. Ook KPI's op het gebied van veiligheid en rijgedrag zijn essentieel. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je voertuigen, je chauffeurs en anderen op de weg te allen tijde zo veilig mogelijk zijn.

Welke ondersteuning krijg ik bij het implementeren van wagenparkbeheersoftware?

Dit is afhankelijk van de partner waarmee je wilt werken. Bij All-Connects krijg je een volledige ondersteuning tijdens de aankoopfase tot en met de implementatie. Onze customer service is legendarisch, en onze toegewijde teamleden zijn altijd beschikbaar om op al je vragen te antwoorden.

Kan ik de onderhoudskosten van mijn wagenpark volgen?

Ja, je kunt fleet managementbeheersoftware gebruiken om de onderhoudskosten van je wagenpark bij te houden. Door zaken te meten, zoals de omloopsnelheid van reparaties, kan je je aan het preventieve onderhoudsschema houden en onverwachte uitvaltijd voorkomen. Het kan je ook helpen bij het identificeren van het optimale venster voor voertuigonderhoud en -vervanging.

Hoe worden de onderhoudsbehoeften van voertuigen bijgehouden?

Je kan wagenparkbeheersoftware gebruiken om voertuigbehoeften te volgen en onderhoudsintervallen te baseren op real-time kilometerstanden. Je kunt ook digitale voertuigkeuringsformulieren en QR meldingen implementeren waarmee je problemen snel kunt identificeren en oplossen.

Wat is een fleet management dashboard?

Een wagenparkbeheerdashboard is hét primaire commandocentrum voor een fleet manager, en geeft de KPI's voor wagenparkbeheer en alle gerelateerde informatie binnen gespecificeerde perioden weer.

Een wagenparkbeheerdashboard biedt ook volledig inzicht in zaken als prestaties, brandstof- en onderhoudskosten, live updates van wagenparkactiviteiten, kritieke waarschuwingen en meer. Het dashboard kan zelfs een overzicht geven van de historische en huidige prestatiegegevens van uw wagenpark voor snelle vergelijkingen en analyses.

Het fleet management dashboard is een cruciaal punt voor gegevenstoegang. Zorg er bij het kiezen van de juiste wagenparkbeheersoftware voor dat het dashboard intuïtief, aanpasbaar en georganiseerd is. Het moet alle informatie weergeven die je nodig hebt in een gemakkelijk te begrijpen layout.

Wat zijn de fleet management trends?

Trends in wagenparkbeheer zijn belangrijke gebeurtenissen op de markt voor wagenparkbeheer die de prestaties van een bedrijf en de vraag naar producten negatief of positief kunnen veranderen.

Hier zijn enkele voorbeelden van trends die zijn waargenomen of waarvan wordt voorspeld dat ze zullen ontstaan in de fleet management-industrie:

Elektrisch wagenpark. Wereldwijd worden wetten uitgevaardigd die eisen dat alle nieuwe auto's en vrachtwagens tegen een bepaald jaartal emissievrij moeten zijn. Bereid je als wagenparkbeheerder hierop voor door kosten voor brandstof, opladen, aanschaf van elektrische auto's te projecteren en te vergelijken, enz.

Meer wagenparkbeheer op afstand. De COVID-19-pandemie heeft industrieën gedwongen om op afstand te werken en fysiek contact te beperken. Zelfs in het post-pandemie , zullen wagenparkbeheerders waarschijnlijk wagenparkbeheer op afstand blijven uitvoeren. Dit dwingt wagenparkbeheerders om effectievere strategieën voor wagenparkbeheer op afstand vast te stellen. Maximaliseer het gebruik van wagenparkbeheertechnologieën om real-time operationeel inzicht in meerdere vestigingen te garanderen.

Wat is een fleet management workflow?

Een workflow voor wagenparkbeheer is een herhaalbare en meetbare reeks stappen of taken die in de juiste volgorde zijn georganiseerd om gestelde doelen te bereiken.

Workflows moeten worden gedocumenteerd, zodat de verantwoordelijke partijen de voortgang kunnen volgen. Veel workflows worden gevisualiseerd met behulp van stroomschema's en checklists of zijn geschreven en weergegeven in gemakkelijk toegankelijke gebieden of platforms.

Typische workflows van bedrijven met een wagenpark zijn:

• Stuurprogramma-workflow

• Voertuig onderhoud

• Voertuig verzending

• Inkooporders

• Vracht levering

• Chauffeurs opleiding

• Voertuiginspectie

Wat wordt bedoeld met fleet management operations?

Fleet Management Operations zijn de dagelijkse activiteiten die ervoor zorgen dat je wagenpark soepel draait. Deze activiteiten hebben betrekking op processen en workflows die verband houden met verschillende aspecten van wagenparkbeheer, zoals:

• Aanschaf van voertuigen, uitrusting en activa; vervanging; en opslag

• Beheer van de levenscyclus en het gebruik van voertuigen en activa

• Chauffeurs en licentiecontroles

• Onderhoud en reparatie van voertuigen

• Brandstof en emissies

• Coaching, training en beloningsprogramma's voor chauffeurs

• Voertuig verzending en planning

• Voertuiginspectie, audits en rapportage van defecten

• Inventaris voertuigen en onderdelen

• Regelgevende en wettelijke naleving

• Budget, kostenbeheersing en omzetprognoses

• Beheer van verzekeringen

• Ongevallen- en risicomanagement

• HR en andere backoffice taken

Hoe kan je je fleet management verbeteren?

Een zorgvuldig uitgedacht vlootbeheerproces leidt tot efficiënte en winstgevende vlootoperaties. Enkele van de beste manieren om wagenparkbeheer te optimaliseren zijn:

Gebruik wagenparkbeheersoftware.

Door wagenparkbeheersoftware in je wagenparkactiviteiten te integreren, worden handmatige, op papier gebaseerde processen geëlimineerd (of verminderd). Dit zorgt voor efficiënte samenwerking, naadloze workflows en verbeterde productiviteit.

Centraliseer wagenparkgegevens.

Door je wagenparkinformatie op één locatie te plaatsen, wordt het gemakkelijker en sneller om je gegevens te openen, op te slaan, te organiseren en te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld wagenparkbeheersoftware gebruiken die naadloos integreert met je andere wagenparkoplossingen. Dit geeft je een uitgebreid overzicht van je wagenparkdata zonder handmatig informatie uit elke bron te halen.

Stroomlijn preventief onderhoud.

Het proactief opstellen van regelmatige preventieve onderhoudsschema's verlengt de levensduur van uw wagenpark. Zo ben je er zeker van dat je voertuigen te allen tijde in optimale conditie verkeren.

Wat is een strategie voor duurzaam fleet management?

Een strategie voor duurzaam wagenparkbeheer is gericht op het verminderen van de milieueffecten door middel van verschillende ‘best practices’, zoals:

Juiste maatvoering van je vloot

Het bepalen van de juiste vlootomvang houdt in dat je rekening houdt met de activiteiten, behoeften en mobiliteit van je vloot met je operationele doelen. Identificeer en elimineer eerst inefficiënte voertuigen om je vloot op te schalen. Vervang ze vervolgens, indien nodig, door exemplaren die productiever zijn en minder brandstof verbruiken. Door je wagenpark op de juiste maat te houden, kan je kansen identificeren om te besparen op het onderhoud en de verplaatsingen van je voertuigen gedurende hun hele levenscyclus. Je kan ook de aanschaf van voertuigen minimaliseren en het brandstofverbruik en andere bedrijfskosten optimaliseren.

Minder wegverkeer

Door het aantal afgelegde kilometers te verminderen, kunnen je voertuigen onnodige ritten vermijden en bijdragen aan de CO2-uitstoot. Dit voorkomt overmatig brandstofverbruik en voertuigslijtage. Om het aantal afgelegde kilometers te verlagen, de noodzaak van de rit te beoordelen, routes te consolideren en de bezorgtijd en -afstanden te optimaliseren met wagenparkbeheersoftware.

Het verhogen van de brandstofefficiëntie van je wagenpark zorgt ook voor groene wagenparken

Doe dat door:

o Aanschaf van voertuigen met een laag verbruik, zoals hybride elektrische voertuigen (HEV's); voer geschiktheidsbeoordelingen uit om te zien of elektrisch wagenparkbeheer haalbaar is voor jouw bedrijf

o Je chauffeurs uit te rusten met trainingsstrategieën voor brandstofefficiëntie

o Uitvoeren van een functioneel wagenparkonderhoudsprogramma en aandacht besteden aan de pneumatische druk van je voertuigen om ze in optimale staat te huden

o Stationair draaien van het voertuig vermijden

o Alternatieve brandstoffen gebruiken, zoals biodiesel, hernieuwbare dieselmengsels en elektriciteit

Wat zijn geïntegreerde fleet managementoplossingen?

Vlootbeheeroplossingen zijn een combinatie van verschillende geharmoniseerde componenten die end-to-end ondersteuning bieden bij het toezicht op je voertuigen, chauffeurs en middelen.

Deze oplossingen bestaan doorgaans uit softwareprogramma's voor wagenparkbeheer, hardware en telematica die zijn geïntegreerd met bewakingssystemen voor brandstof, gebruik van bedrijfsmiddelen, onderhoud, chauffeursprestaties, werkorders, enz. Ze kunnen ook het bijhouden van de tijd en aanwezigheid van werknemers omvatten.

Bovendien consolideren wagenparkbeheeroplossingen functies voor het vastleggen, bewaken en rapporteren van gegevens.

Door gebruik te maken van fleetmanagementoplossingen kunt je je activiteiten stroomlijnen en uw middelen beter optimaliseren. Je kunt ook risico's en incidenten vermijden en uitstekende, waardevolle diensten leveren aan jouw klanten.

Wat is wagenparkbeheer vanop afstand?

Wagenparkbeheer op afstand omvat het gebruik van innovatieve technologieën om de activa van het wagenpark op afstand te bewaken en in contact te blijven met chauffeurs en ander belangrijk personeel.

Fleet management op afstand biedt deze voordelen:

Realtime ontvangst van relevante informatie. Met verbonden technologieën ontvang je direct meldingen, informatie, foutcodes enz.

Verhoogde zichtbaarheid van vlootoperaties. Wagenparkbeheer op afstand geeft je uitgebreide overzichten op het hoogste niveau van je wagenpark, wat vooral handig is bij het beheer van meerdere filialen. Je hoeft niet fysiek naar elk kantoor te gaan om te weten hoe het ervoor staat. Vanaf je dashboard kan je geconsolideerde rapporten of samenvattingen van de wagenparkprestaties van alle filialen bekijken, zodat je ondanks de afstand nauwkeurig toezicht kunt houden.

Gemakkelijke coördinatie met meerdere vestigingen. Met wagenparkbeheer op afstand kunt je op elk moment communiceren met je personeel en taken, werkorders en andere taken delegeren. Met gps-trackingsystemen die in je oplossing voor wagenparkbeheer op afstand zijn geïntegreerd, kunt je ook contact opnemen met interessante plaatsen in de buurt (bijv. tankstations, servicewinkels, andere voertuigen, enz.) wanneer dat nodig is.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.