Fleet Management. Wat is het?

Wat is een fleet management systeem precies?

| januari 2023 |

Fleet Management of wagenparkbeheer is een brede term die de vele acties en processen omvat die moeten plaatsvinden om een wagenpark van vijf of meer voertuigen op tijd, binnen budget en met maximale efficiëntie te laten rijden. Miljoenen voertuigen over de hele wereld worden beheerd met behulp van een digitaal, gecentraliseerd softwareplatform. 75% van de wagenparkbeheerders vertrouwt op deze fleet managementsoftware of voertuigtelematica om hun dagelijkse activiteiten te ondersteunen.

Elke organisatie die bedrijfsvoertuigen nodig heeft om te functioneren, houdt zich bezig met een of andere vorm van wagenparkbeheer en wagenparkbeheer. Het doel van wagenparkbeheer is om toezicht te houden op alle wagenparkprestaties en het wagenparkonderhoud om de productiviteit te verhogen en een bedrijf zo soepel mogelijk te laten draaien: voertuigonderhoud, toezicht op brandstofverbruik en brandstofkosten, chauffeursbeheer, gebruik van activa, routeplanning en de implementatie van programma's die de productiviteit van het bedrijf verhogen, de customer service verbeteren en gevallen van verspilling verminderen.

Vlootbeheer vereist:

Mensen: een wagenparkbeheerder of een wagenparkbeheerbedrijf

Technologie: wagenparkbeheersoftware, dashboardcamera's voor voertuigen, voertuigsensoren, telematica en GPS

Gegevens: informatie verzameld door de hardware en doorgestuurd naar de online wagenparksoftware, zoals motordiagnose en rijgedrag

Waarom vinden bedrijven fleet management software onmisbaar?

Wanneer je een voertuig koopt of leaset, moet je ook rekening houden met de vele kosten die gepaard gaan met eigendom. Dit omvat opslag, verzekering, gasprijzen, registratie, titel en onderhoud. Stel je nu voor dat je verantwoordelijk bent voor al die componenten voor een heel wagenpark. Met een wagenparkbeheeroplossing kunnen bedrijven gegevens over al deze uitgaven in één app bekijken, wat het beheer van voertuigen veel kopzorgen kan besparen.

Moderne wagenparkbeheersoftware gaat verder dan het volgen van locaties door inzicht te bieden in de prestaties en efficiëntie van voertuigen en gegevens te presenteren op een manier die bedrijven gemakkelijk kunnen begrijpen.

Fleet managementsoftware kan je helpen objectieve informatie over de veiligheid van chauffeurs te verkrijgen, gevaarlijke praktijken zoals te hard rijden of hard remmen onder de aandacht te brengen en chauffeurs te identificeren die meer coaching nodig hebben. Het is ook een integraal onderdeel om ervoor te zorgen dat je wagenpark blijft voldoen aan de federale en staatswetten.

De technologie kan ook helpen bij het ondersteunen van proactieve onderhoudsinspanningen, waardoor wagenparkbeheerders het meeste uit hun bedrijfsmiddelen kunnen halen door preventieve onderhoudsschema's te implementeren. Veel bedrijven gebruiken ook mobiele apps die directe gegevensoverdracht en toegankelijkheid mogelijk maken, waardoor ze snel problemen kunnen identificeren die mogelijk onontdekt zijn gebleven of tot grotere problemen zijn uitgegroeid.

We geven je hier de top 5 KPI's voor wagenparkbeheerders en hoe wagenparkbeheersoftware kan helpen om deze te volgen. Zie de resultaten hieronder.

TOP KPI voor fleet managers

Wat zijn de voordelen van fleet management?

Het beheren van een wagenpark kan een uitdaging zijn, ongeacht de omvang van het vloot. Dat is de reden waarom meer dan 75% van de wagenparkbeheerders vertrouwt op wagenparkbeheersoftware of voertuigtelmatica om de dagelijkse activiteiten in ten minste enkele van hun voertuigen te ondersteunen.

Omdat consumenten vaak onmiddellijke bevrediging en levering de volgende dag verwachten, is het implementeren van wagenparkbeheer absoluut essentieel voor bedrijven om hun middelen te maximaliseren en groei te bevorderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van wagenparkbeheer:

• Lagere arbeids- en gaskosten

• Blijf in overeenstemming met staats- en federale regelgeving

• Lokaliseer en volg vlootvoertuigen

• Beheer voertuigonderhoud

• Verbeter de veiligheid van wagenparken en chauffeurs

• Optimaliseer kostenbesparingen

Wagenparkbeheersoftware kan wagenparkbeheerders helpen realtime inzicht te krijgen in hun activiteiten, terwijl de tevredenheid van de chauffeur wordt vergroot en het brandstofverbruik wordt verlaagd door middel van voorspellende analyses en nauwkeurige rapportage. Lees hierover meer in onze blog 'Uitdagingen voor Fleet Managers'.

Hoe werkt een fleet managementsoftware?

Wagenparkbeheersoftware is een essentiële centrale database die wagenparkbeheerders helpt bij het controleren, organiseren en coördineren van voertuigen. Het geeft managers ook een volledig beeld van hun wagenpark en de activiteiten ervan.

De software kan worden geïntegreerd met tools van derden, zoals onderhoudsproviders, tankkaarten, boekhouding en meer. Indien verbonden met sensoren, GPS-tracking en telematica-apparatuur, houdt de software informatie bij met betrekking tot voertuigdiagnostiek, rijgedrag, onderhoudsbehoeften, brandstofuitgaven en meer. Hieronder enkele mogelijkheden van fleet managementsoftware:

Boekhouding: bewaken en verifiëren van uitgaven om fraude te identificeren en budgetten te beheren

Brandstofverbruik: voertuigsensoren kunnen buitensporig stationair draaien detecteren om buitensporig brandstofverbruik te verminderen

Onderhoud: de software kan de onderhoudsgeschiedenis bijhouden en herinneringen voor service verzenden

Realtime waarschuwingen: chauffeurs kunnen op de hoogte worden gebracht van onveilig rijgedrag via waarschuwingen in de cabine

Urenregistratie: Chauffeurs kunnen zich houden aan de diensturen met ingebouwde elektronische registratieapparaten (ELD's)

Beveiliging: managers kunnen detecteren waar voertuigen zich bevinden en of ze buiten kantooruren zijn gereden

Wat is de taak van een fleet manager?

Bedrijven schakelen fleet managers in om toezicht te houden op de levenscyclus van bedrijfsvoertuigen. Wagenparkbeheer kan een interne rol zijn, als het wagenpark groot genoeg is om die positie te rechtvaardigen, of het kan worden uitbesteed aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van deze service.

Hoe dan ook, een fleet manager wordt aangesteld om de dagelijkse operaties te organiseren en uit te voeren, en om de kosten te beheersen. Taken omvatten het toezicht houden op de aanschaf en het onderhoud van voertuigen, het beheer van chauffeurs, routeplanning en veiligheid. Een wagenparkbeheerder is dus verantwoordelijk voor alle fleet services, met volgende takenpakket:

1. De veiligheid van de bestuurder waarborgen

Dé grote uitdaging voor bedrijven met een wagenpark is ervoor te zorgen dat de chauffeurs veilig (kunnen) rijden. Zorgen voor veilig rijgedrag kan moeilijk zijn, vooral omdat de fleet coördinators honderden kilometers verwijderd zijn van de rijdende voertuigen. Daarom zijn er handige tools die wagenparkbeheerders kunnen gebruiken, zoals dashcams of voertuigvolgsystemen, die real-time inzicht geven in een verder afgelegen voertuig en bewijs of materiaal leveren om chauffeurstraining te implementeren.

2. Retentie van chauffeurs

• Chauffeurstekorten zijn een groeiend probleem in de transportsector. Het stabiliseren en vergroten van het behoud van chauffeurs is iets waar wagenparkbeheerders altijd naar moeten streven. Door mentorprogramma's op te zetten, de omstandigheden op de werkplek te verbeteren of simpelweg een sterker vertrouwen tussen chauffeur en fleet manager op te bouwen, kunnen vlootbeheerders ervoor te zorgen dat chauffeurs met plezier aan het werk blijven.

3. De vloot volgen, analyseren en een overzicht behouden

• Om de veiligheid van de bestuurder te waarborgen, moeten wagenparkbeheerders precies weten waar individuele voertuigen zich op een bepaald moment bevinden. Hoewel dit misschien eenvoudig genoeg lijkt, kan het volgen van de voertuiglocatie een hele uitdaging zijn, of een wagenpark nu uit 5 of 5.000 voertuigen bestaat. Wagenparkbeheerders vertrouwen dan op GPS-technologie en andere GPS-volgsystemen om te weten waar hun voertuigen zich bevinden, én om de zichtbaarheid van hun vlootactiviteiten en voertuigveiligheid te vergroten.

• De wagenparkbeheersoftware helpt om belangrijke statistieken te bewaken en te analyseren voor optimale prestaties.

4. Totale kostenreductie

Of het nu gaat om brandstofbeheer of het verlagen van de bedrijfskosten, van auto fleet managers wordt verwacht dat ze onnodige uitgaven identificeren en elimineren om te helpen kostenvriendelijkere en efficiëntere vlootoperaties te creëren. Operationele, brandstof- en onderhoudskosten kunnen snel oplopen. Of het nu gaat om het opzetten van brandstofefficiëntieprogramma's (ongeacht of de brandstofprijzen hoog of laag zijn) of het volgen van bedrijfsmiddelen, het is de verantwoordelijkheid van de fleet coördinator om kostenbesparende oplossingen te bepalen en een bedrijf te helpen de productiviteit te verhogen.

5. Voertuigonderhoud- en acquisitie

Een fleet manager zorgt ervoor dat alle voertuigen volledig operationeel zijn, coördineert routineonderhoud en organiseert reparatieservices. Om een wagenpark optimaal te beheren, moet een wagenparkbeheerder kunnen voorspellen hoeveel en welk type voertuigen een wagenpark nodig heeft om efficiënt te werken. Het lijkt misschien eenvoudig om nieuwe voertuigen aan te schaffen wanneer dat nodig is, maar het correct begrijpen en voorspellen van het wagenparkgebruik is van het grootste belang bij het correct bepalen van een aankoopstrategie. De geschiktheid van een werknemer voor een voertuigklasse, de levenscyclus van een voertuig en zelfs markttiming zijn allemaal belangrijke factoren die bijdragen aan een degelijke strategie voor het verwerven van voertuigen.

De meest gestelde vragen over Fleet Managementsoftware

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over fleet management in onze blog 'FAQ fleet Managementsoftware'.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.