Gereedschapsbeheer. Wat is het?

| oktober 2022 |

Het opvolgen van gereedschap en bedrijfsmiddelen kan moeilijk zijn. Het is echter wel een belangrijke sleutelfactor voor elke onderneming. Zeker in de sectoren zoals de facilities- en verhuursector. Of in de bouw, waar tientallen zo niet honderden machines en gereedschappen in gebruik zijn. Een duidelijk, snel raadpleegbaar overzicht hebben over de actuele status van de bedrijfsmiddelen die op verschillende joblocaties ingezet worden, is onmisbaar voor een vlotte bedrijfsvoering. Hier leggen we uit wat gereedschapsbeheer is en waarom het van cruciaal belang is voor je bedrijf.

Wat is gereedschapsbeheer-software?

Excel of andere basisspreadsheets volstaan gewoon niet meer voor een moderne bedrijfsvoering. Voor het (op)volgen van bedrijfsmiddelen zoals voertuigen, gereedschap en machines, is een digitaal beheer de enige juiste keuze als je concurrentieel wil blijven werken. Software voor gereedschapsonderhoud verwijst naar een beheersapplicatie waarin je op desktop, laptop, tablet of smartphone je bedrijfsmiddelen kan opvolgen.

Een geautomatiseerd onderhoudsbeheersysteem optimaliseert een aantal taken die voordien manueel dienden opgevolgd te worden, zoals:

• het dagelijks beheer van gereedschap op joblocaties

• de beveiliging tegen diefstal

• het lokaliseren op joblocaties

• het identificeren van de gebruiker

• het monitoren van operationele werkuren

• het gereedschapsonderhoud, met automatische herinneringen en statusinspectie van de gereedschappen

Het slim beheer van het onderhoud met een snel zicht op de performantiestatus van gereedschappen zorgt voor een efficiënt aankoopbeleid, en een hogere ROI.  Een goed werkend gereedschapsbeheersysteem kan een groot verschil maken door ervoor te zorgen dat preventieve taken op tijd worden uitgevoerd, werkorders efficiënt worden afgehandeld, onderhoudskosten laag worden gehouden en dat bedrijven weten waar hun bedrijfsmiddelen zijn en of ze worden gebruikt. De software kan ook helpen bij het ondersteunen van strategische zakelijke beslissingen.

Waarom is gereedschapsbeheer belangrijk?

De beste software voor gereedschapsbeheer helpt je bij het beheren van je inventaris van gereedschaps en machines omdat je essentiële factoren kan opvolgen: de locatie van bedrijfsmiddelen op verschillende jobsites, onderhoudsgegevens, gereedschapskosten, gebruikersrechten, tijdsregistratie en uitcheck- en inleverdata. Hoogwaardige oplossingen voor gereedschapsbeheer zoals CHECK.connects van All-Connects worden ook geleverd met analyse- en rapportagefuncties die je helpen solide beslissingen te nemen over de behoefte aan bedrijfsmiddelen en toekomstige gereedschapsaankopen, plus beveiligingsfuncties die gereedschapsverlies helpen voorkomen.

Houd daarom het overzicht over je materieel en houd het onderhoud van het gereedschap bij met moderne software. Weet waar het zich bevindt en wie het momenteel gebruikt. Gecentraliseerde oplossingen voor gereedschapsbeheer optimaliseren het gebruik, waardoor bedrijven hun bedrijfsmiddelen kunnen inzetten waar en wanneer ze nodig zijn, en werktools snel opnieuw kunnen toewijzen waar nodig. Nu is het jouw beurt om de beste software voor gereedschapsonderhoud voor jouw bedrijf te kiezen.

Wat zijn de belangrijkste functies van een systeem voor gereedschapbeheer?

Registreren en lokaliseren van gereedschap

Je kan gereedschap gemakkelijk registeren in de beheersapplicatie en toewijzen aan gebruikers. Je kan joblocaties aanmaken en via de app gereedschap koppelen aan specifieke locaties. Wil je het gebruik voor iedereen nog eenvoudiger maken? Plak dan een QR-code sticker op het gereedschap zodat iedereen (volgens gebruikersrechten) handleidingen en certificaten kan opvragen, en meldingen doorgeven over een defect.

Het uitlenen en doorgeven van gereedschap

Hoe vaak komt het niet voor dat gereedschap onbedoeld kwijt- of uit het zicht raakt omdat het op een jobsite wordt doorgegeven aan een andere medewerker zonder de gereedschapsbeheerder hiervan te verwittigen? Via de CHECK.connects app kan de arbeider die het gereedschap uitgeleend heeft, terug inchecken waarna de colleage hetzelfde gereedschap kan uitschecken. De collega in kwestie kan de verplaatsing digitaal tekenen waardoor het gereedschap vervolgens direct op zijn naam komt te staan.

Visuele inspecties

Als je wil dat het gereedschap altijd in goede operationele staat blijft, is het nuttig om over actuele statusinformatie te kunnen beschikken. Via de CHECK.connects app krijgen medewerkers een verzoek om een visuele inspectie uit te voeren aan de hand van een checklist. Voor de visuele inspecties heeft Centix veel standaard checklisten beschikbaar. Gemakkelijk en snel kunnen de vragen afgevinkt worden. Alvorens te verzenden, kan de gebruiker een notitie toevoegen en/of een foto ter visuele check nemen.

Keuringsdocumenten en certificaten

Bepaalde gereedschappen en machines zijn onderhevig aan een keuringsplicht. Voor de gereedschapsmanager een arbeidsintensieve taak om een overzicht te bewaren zodat er geen deadlines gemist worden. Daarom voorziet CHECK.connects de mogelijkheid om per gereedschap automatisch een waarschuwing in te geven, en kunnen nieuwe keuringsdocumenten en certificaten opgeladen worden zodat ze altijd snel raadpleegbaar zijn.

Samengevat, de voordelen van een digitaal gereedschapsbeheer

• Precies weten hoe en door wie je gereedschap gebruikt wordt

• Exact weten welke bedrijfsmiddelen operationeel zijn, en op welke locatie ze ingezet zijn

• Nauwkeurig materieelbeheer en onderhoudsplanning

• Voorkom storingen of problemen met gereedschap

• Neem datagestuurde beslissingen over aankopen gereedschap

• Laat je bedrijf groeien dankzij geoptimaliseerde operationele werking

Hoe werkt gereedschap-tracking?

Bedrijfsassets met IoT sensors opvolgen via IoT technologie

Gereedschap tracken verwijst naar de methode voor het volgen van fysieke bedrijfsmiddelen (ook wel assets genoemd), hetzij door het scannen van labels (barcode, QR-NFC) die aan de asset zijn bevestigd, of door tags te gebruiken met behulp van GPS, BLE, LoRa of RFID die hun locatie uitzenden. Deze locatie wordt opgepikt door ontvangers (gateways). Er zijn twee types ontvangers:

1) Gateways die indoor en outdoor geplaatst worden op een fysieke locatie (magazijnen, parkings, werfketen, kranen, ...).

2) Track & traceunits ingebouwd in bedrijfsvoertuigen en ander rollend materieel die fungeren als ontvanger

Bedrijfsassets opvolgen 24/7 via gateway-ontvangers

Asset Tracking versus voorraadtracering

Asset tracking omvat het proces van het bewaken van de waarde van fysieke werkmiddelen die eigendom zijn van een bedrijf, met cruciale details over elke asset, zoals de locatie, eigenaar/gebruiker, onderhoudsschema, keuringen, etc. Voorraadtracering daarentegen wordt geassocieerd met het nauwkeurig bijhouden van artikelen die in voorraad worden gehouden voor verkoop aan klanten.

We leggen de gebruikte technologie en werking verder uit in onze basisgids voor het beheer van je materialen, machines en infrastructuur. Klik hier om het eBook te downloaden.

Wie zou zeker een gereedschapsbeheerapplicatie moeten gebruiken?

CHECK.connects is ideaal voor elk bedrijf die de inventaris van gereedschap en apparatuur moeten volgen terwijl deze heen en weer beweegt tussen externe gebruikers op joblocaties zoals bouwondernemingen, verhuurbedrijven, servicebedrijven in de facilitysector, tuinaannemers, ... Wil je meer weten over de toepassingen in jouw sector? Neem een kijkje op onze productsite mijnmateriaaltracken.be/nl/casestudies.

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord over gereedschapsbeheer, en wil je meer weten over de kostprijs of met ons sparren over de juiste toepassing voor jou bedrijf? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier om meer info te vragen of een adviesgesprek in te boeken.

Deel deze All-Connects blog:

Lees ook onze andere blogs over gereedschaps- en materiaalbeheer:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.