6 manieren waarop lokale overheden en gemeenten GPS tracking en IoT kunnen inzetten

6 digitale tools om je gemeentelijke wagen- en machinepark op te volgen

| maart 2023 |

1. Beheer en monitor activiteiten en rijgedrag bestuurders

GPS-volgsystemen voor gemeenten stellen de dispatch in staat gemeentevoertuigen om grote files heen te leiden, zodat een gevraagde interventie of taak kunnen uitvoeren. Een GPS-wagenparkbeheersysteem biedt ook meer inzicht in de verschillende voertuigen en het gedrag van chauffeurs. Zo weten gemeentelijke wagenparkbeheerders niet alleen waar voertuigen zich op een bepaald moment bevinden, maar ook of hun chauffeurs veilig zijn, op schema rijden en bekwaam rijden. Een juiste analyse van de beschikbare data, en een goede begeleiding naar een meer verantwoord rijgedrag leidt tot veiligere en efficiëntere wagenparken.

Vergelijk de efficiëntiescores voor brandstofverbruik, bruusk remmen, hard accelereren, te hard rijden, scherp bochtenwerk (banden slijten harder), ...


GPS-trackingtechnologie kan steden en gemeenten een eenvoudige manier bieden om hun werknemers effectiever te beheren. Met gegevens uit deze systemen kunnen lokale overheden ervoor zorgen dat werknemers de tussenstops maken die ze moeten maken. Traceergegevens kunnen ook worden gebruikt om te bevestigen dat werknemers efficiënt van stop naar stop gaan en geen tijd verspillen met nietsdoen. Naast het volgen van voertuiggebruik tijdens werkuren, kunnen GPS-dataloggers ook helpen om ongeoorloofd gebruik van openbare voertuigen buiten kantooruren te voorkomen.

Bovendien kan gps de efficiëntie helpen verbeteren door te voorkomen dat gemeentepersoneel wagenparkvoertuigen gebruikt voor niet-werkgerelateerde taken op het werk. Als je bijvoorbeeld geofencing gebruikt, kunt je een servicegebied definiëren voor wagenparkvoertuigen en een waarschuwing ontvangen als een voertuig zich buiten dit gebied begeeft. Hierdoor kan je snel contact opnemen en verifiëren waarom de chauffeur het toegewezen gemeentelijke servicegebied heeft verlaten.

Krijg een automatische melding als een voertuig een afgebakende zone in- of uitrijdt

2. Optimaliseer de dispatch van onderhoudsvoertuigen

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de openbare infrastructuur is belangrijk. Wanneer er noodoproepen zijn voor het afhandelen van situaties zoals wegonderhoud, moet je snel een voertuig ter plaatse hebben om te kunnen reageren. Om zowel tijd als middelen te besparen, zou dit (idealiter) betekenen dat het dichtstbijzijnde beschikbare voertuig naar het servicegebied wordt gestuurd.

Bij gebruik van conventionele, niet-GPS-trackingmethoden, zou het voor deze taak vaak nodig zijn om contact op te nemen met verschillende chauffeurs om hun locatie te achterhalen en te ontdekken wie het dichtst bij de locatie is. Een GPS-oplossing voor het volgen van wagenparken voor onderhoudsvoertuigen maakt dit nu mogelijk zonder het gedoe en de tijd die wordt besteed aan discussies tussen respondenten over wie dichterbij is.

Voor andere wagenparkvoertuigen die niet-nooddiensten uitvoeren, zoals sneeuwruimen, sanitaire voorzieningen en straatvegen, kan een vlootbeheersysteem super nuttig zijn om informatie te bekijken zoals:

1) Welke straten zijn onderhouden: bekijk de routehistoriek van elk voertuig voor een geselecteerde periode
2) Wie bediende elk specifiek gebied: via bestuurdersidentificatie kan je een chauffeur linken aan een bepaald voertuig
3) Wanneer moet een voertuig op keuring/onderhoud: automatische meldingen en voertuiginspectierapporten via smartphone zorgen ervoor dat je servicevoertuigen volledig operationeel zijn wanneer je ze nodig hebt

Bekijk de routehistoriek per voertuig | chauffeur | periode

3. Monitor de prestaties van voertuigen vanop afstand

Het bijhouden van de kilometerstand en onderhoudsdata van wagenparkvoertuigen en materieel is een behoorlijke uitdaging voor wagenparkbeheerders van gemeenten. Het kan zijn dat ze, met een beperkt budget, een verantwoordelijkheid hebben voor een wagenpark van honderden voertuigen die de ontberingen van het dagelijks gebruik door verschillende gebruikers moeten doorstaan.

Dit is waar GPS-wagenparkbeheersoftware het proces vereenvoudigt en beter beheersbaar maakt. GPS-wagenparktracking voor gemeenten maakt mogelijk:

• Om de totale kilometerstand van elk voertuig te weten

• De belangrijkste prestatiestatistieken te bekijken/analyseren

• De operationele uren te bekijken/vergelijken

Sommige GPS-apparaten hebben de mogelijkheid om te communiceren met het boorddiagnosesysteem van een voertuig om een diagnose vanop afstand te bieden. Met deze informatie is het veel gemakkelijker om te bepalen welke voertuigen het meest behoefte hebben aan preventief onderhoud.

Dit helpt niet alleen de kosten te verlagen door kleinere, goedkopere reparaties mogelijk te maken, het helpt ook om storingen onderweg te voorkomen die de bedrijfsvoering (en het verkeer) verstoren. Door te bepalen welke voertuigen eerst onderhoud nodig hebben, kan je voertuigpech voorkomen die anders zou leiden tot hoge reparatiekosten en voertuigstilstand.

4. Maximaliseer de kans op recuperatie van verloren/gestolen gemeentelijke voertuigen

Een zoekgeraakte of gestolen bedrijfswagen kan een flinke hap uit de begroting van een lokale overheid betekenen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat gemeentelijke voertuigen verloren gaan of worden gestolen. Zonder GPS is het terugvinden van een gestolen voertuig een kwestie van geluk.

Met GPS kan je laatst bekende GPS-coördinaten van een verloren of gestolen voertuig doorsturen naar je collega’s van de politie, waardoor de kans dat je het voertuig intact terugvindt aanzienlijk toeneemt, zodat je niet opnieuw moet investeren om het voertuig te vervangen.

5. Verlaag je vloot- en overheadkosten

De verschillende toepassingen voor GPS-tracking helpen je organisatie— én de belastingbetaler — geld te besparen op zowel de korte als de lange termijn:

• Bewaken en aanpakken van risicovol rijgedrag dat onnodige slijtage aan voertuigen veroorzaakt en het risico op boetes, ongevallen en mogelijke rechtszaken vergroot.

• Verspillende opdrachten of route-overlapping verminderen.

• De behoefte aan dure reparaties verminderen door regelmatig wagenparkonderhoud.

• Afnemend gasverbruik met geoptimaliseerde routes.

Brandstofkosten vormen een aanzienlijke uitgave voor lokale overheden met een omvangrijke vloot. Een GPS-trackingsysteem kan helpen snelheidsovertredingen en onnodig stationair draaien, die tot brandstofverspilling leiden, te beteugelen. Dit ogenschijnlijk onschuldige rijgedrag kan een groot verschil maken in de brandstofkosten; in feite kan het rijden van zelfs maar een paar kilometer boven een aangegeven snelheidslimiet een duidelijke invloed hebben op het brandstofverbruik. Bovendien kunnen GPS-trackinggegevens steden helpen bij het ontwikkelen van efficiëntere sneeuwruimings- en afvalbeheerroutes om nog meer brandstof te besparen.

Door verstandiger om te gaan met brandstof besparen deze lokale overheden niet alleen geld; het verkleint ook de ecologische voetafdruk van een gemeentelijk wagenpark. Aangezien een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van voertuigen, kan het verminderen van inefficiënties zoals stationair draaien en slecht geplande routes een groot verschil maken in de uitstoot van een wagenpark.

Gemiddeld brandstofverbruik | maandoverzicht
Brandstofverbruik | vergelijking voertuigen in wagenpark

6. Lever onweerlegbaar bewijs bij discussie

Gemeentelijke wagenparken raken af en toe betrokken bij rechtszaken; GPS-trackinggegevens kunnen helpen bij het weerleggen van onjuiste beweringen over deze voertuigen. Met informatie van GPS-trackingsoftware kunnen de exacte locatie en snelheid van een voertuig op een bepaald moment worden achterhaald, wat waardevol bewijs levert tijdens rechtszaken.

Het is duidelijk dat steden en andere lokale overheden goed gebruik maken van GPS-voertuigtracking voor hun gemeentelijke wagenparken. Met de toenemende integratie van chauffeurs- en voertuiggegevens ziet de toekomst er rooskleurig uit voor volgapparatuur: deze realtime volgsystemen zullen gemeenten in de toekomst nog meer voordelen kunnen bieden. De echte waarde van een GPS-volgsysteem ligt in de manier waarop gegevens worden gebruikt, en lokale overheden maken veel gebruik van deze informatie.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

ps. Deze blogs zijn wellicht ook interessant voor jou:

* QR code meldingen helpen lokale overheden bij het beheer van de openbare ruimten
FAQ fleet Managementsoftware


Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.