Trailer tracking met BLE ID sensors

Trailer tracking - de uitdaging

Ervaren wagenparkbeheerders van elke omvang zijn zich ervan bewust dat het juiste beheer van trailers en tankwagens een essentieel onderdeel is van de logistieke bedrijfsvoering - nationaal of internationaal. Als je dit niet doet, zal dit uiteindelijk leiden tot ontregeling van de activa van het wagenpark, diefstal of ongeoorloofd gebruik, vertragingen, klachten van klanten, een verzwakte reputatie en concurrentievermogen, minder bestellingen, lagere winsten en ROI. Het is geen ‘nice to have’ optie meer, het is een zakelijke noodzaak om een logistiek bedrijf te helpen het hoofd boven water te houden.

Dispatchers, wagenparkbeheerders en bedrijfsleiders moeten de status van een trailer in realtime weten: locatie, kilometerstand, welke chauffeur gebruikt de trailer, heeft hij hem afgezet of een lading opgehaald, hoeveel stops heeft hij gemaakt op een bepaalde dag of route, wat is de trailerparkeerplaats, welke chauffeur staat het dichtst bij die trailer enzovoort?

Bovendien moeten managers die de leiding hebben de productiviteit van elk bedrijfsmiddel kennen: hoeveel uur hebben ze de specifieke trailer gebruikt in een bepaalde ploeg, week, maand of kwartaal? In de meeste bedrijven is het een wijdverbreide praktijk om bedrijfsassets en werknemers verantwoordelijk te houden door hun werklast op de een of andere manier vast te leggen, te volgen en te analyseren.

Dankzij de draadloze Bluetooth-technologie van All-Connects kan je deze uitdagingen probleemloos en met maximale resultaten overwinnen.

Bluetooth BLE tracking - de oplossing

Onze GPS trackers voor voertuigen ondersteunen draadloze Bluetooth LE(low energy)-connectiviteit, zodat ze nauwkeurig kunnen communiceren met draadloze Bluetooth-apparaten zoals bakens (ook wel gateways genoemd) en sensoren. De lichtgewicht en kleine BLE sensoren (ook wel tags genoemd) kunnen aan elk type oplegger worden bevestigd om te worden gevolgd en gecontroleerd: diepladers, chassis- en gesloten opleggers, droge bestelwagenopleggers, koelopleggers, intermodale chassis en/of containers, koelopleggers, reddingstransport aanhangwagens, frac-tanks, enz.

Hoe werkt bluetooth tracking?

Elke BLE-sensor heeft een uniek ID-nummer dat via de ether wordt uitgezonden als een radiosignaal met configureerbare intervallen. De GPS trackers die in de vrachtwagens gemonteerd zijn, lezen, identificeren en verzenden deze gegevens (samen met de GNSS-locatiegegevens) naar een server voor analyse en rapporten. Speciale software toont de locatie van alle BLE sensoren (gemonteerd op een bedrijfsasset), op basis van de nabijheid van de dichtstbijzijnde GPS tracker (gemonteerd op een voertuig of vaste locatie), en helpt bij het beheer van de procedure voor het toewijzen van BLE-sensors.

Sterker nog, elke trailer met een BLE sensor erop gemonteerd, kan in realtime worden gevolgd via elk smart device met een internetverbinding: telefoon, tablet, laptop of desktop-pc. Hierdoor weten wagenparkbeheerders precies wat er speelt en kunnen ze hun verdere acties tijdig en efficiënt plannen. Geen ouderwetse 'pen en papier'-methoden of giswerk meer, waarvan bekend is dat ze onpraktisch en foutgevoelig zijn.

Het BLE model heeft twee opvallende kenmerken - 'Proximity Event' en 'Detection By Filters'. Dankzij deze functies en de geavanceerde configuratiefunctionaliteit van de GPS tracker, biedt deze oplossing een keuze uit verschillende instellingen en scenario's om te voldoen aan de behoeften van het logistieke wagenpark.

Bluetooth tracking van trailers en containers

'Proximity event’ of de Nabijheidsgebeurtenis

Een voertuigtracker kan bijvoorbeeld nabijheidsgebeurtenissen van bedrijfsassets genereren, afhankelijk van de Bluetooth-signaalsterkte. Op deze manier worden trailers met een bepaalde afstand tot een vrachtwagen gevolgd, maar andere buiten dat bereik worden genegeerd. Hier kunnen twee onderscheidende gebeurtenissen worden ingesteld - een vrachtwagen komt in de buurt van de oplegger en rijdt de volgzone binnen - gebeurtenis #1; een vrachtwagen rijdt weg van de oplegger en verlaat de volgzone - gebeurtenis #2. Het maakt het ook mogelijk om elk bewegend baken (dus de trailer van belang) te bepalen, gegroepeerd in 'Dichtbij', 'Afwezig' zones.

'Detection By Filters' of herkenning door filters

De aangepaste filterfunctie maakt het mogelijk om je bedrijfsassets te groeperen op een specifiek attribuut of eigenschap dat van belang is voor de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld op verschillende typen trailers) of om alleen eigen geregistreerde wagenpark-ID-bakens te volgen en die van andere bedrijven te negeren als er deze in de buurt zijn. Deze handige gebeurtenisscenario's helpen bij het bewaken, beheren en optimaliseren van het gebruik van de bedrijfsmiddelen van het wagenpark met maximale efficiëntie, waardoor kostbare fouten worden vermeden, het wagenpark goed georganiseerd blijft en tijd en bedrijfsmiddelen worden bespaard.

Bluetooth-connectiviteit heeft lage kosten, hoge energie-efficiëntie, nauwkeurigheid en is zeer betaalbaar. Deze BLE sensors kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd, ingezet en vervangen als ze kapot gaan. BLE technologie met configureerbare signaalsterkte en intervallen voor datatransmissie kan snel worden geïntegreerd in vrijwel elke vloot. Al met al kan dit op zijn minst de bedrijfsreputatie, de winstgevendheid en het concurrentievermogen aanzienlijk verbeteren.

Trailer tracking via BLE - de voordelen

  • Nauwkeurige asset-tracking, altijd en overal - bedrijfsleiders, wagenparkbeheerders en dispatchers kunnen elke trailerstatus in realtime over de hele wereld volgen. 100% verantwoordelijkheid voor alles wat belangrijk is voor de logistiek en vlootefficiëntie.
  • Moeiteloze integratie van All-Connects BLE bakens – het eenvoudig en snel toevoegen van tracking- en monitoringfunctionaliteiten voor de huidige gebruikers van voertuigtelematica-oplossingen.
  • De 'Proximity Event' en 'Detection By Filters' praktische gebeurtenisscenario's - helpen om het gebruik van trailers met uiterste efficiëntie te volgen, te bewaken, te beheren en te optimaliseren.
  • Draadloos en betaalbaar - Bluetooth-connectiviteit zorgt voor snelle installatie en configuratie, lage interferentie, stroomverbruik en is niet duur. Bij beschadiging, verlies of diefstal kan de BLE sensor snel worden vervangen.
  • Verbeterde bedrijfsreputatie, concurrentievermogen en winstgevendheid - tijdige leveringen, aanzienlijke kostenbesparingen door het verminderen van waardevolle activa en kosten voor verlies van goederen, antidiefstalbeveiliging om de winst te vergroten, verbeterde cashflow en uitbreidingsmogelijkheden.
Opvolging van je BLE geconnecteerde bedrijfsassets op het online beheerplatform CHECK.connects

Meer info over trailer en asset tracking via BLE?

Zijn met deze blog jouw vragen beantwoord over BLE trailer tracking, en wil je meer weten over de kostprijs of met ons sparren over de juiste toepassing voor jouw bedrijf? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier om meer info te vragen of een adviesgesprek in te boeken.

Deel deze All-Connects blog:

Lees ook onze andere blogs over het tracken en opvolgen van bedrijfsassets:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.