Verkeersboetes: betaalt de werkgever bij onduidelijkheid?

Mogelijk betalen bedrijven binnenkort de verkeersboete als het niet duidelijk is welke werknemer met de beboete bedrijfswagen reed. Dankzij de bestuurdersidentificatie oplossing van All-Connects weet je daarentegen altijd wie van je personeel op welk moment aan het stuur zat.

Wat zegt de wetgeving precies?

Bij wagens van rechtspersonen  – bedrijfswagens dus – is het soms moeilijk om vast te stellen wie precies de verantwoordelijkheid draagt voor een verkeersovertreding. Vaak komt de werknemer die de overtreding beging niet uit voor zijn of haar fout.

Om ervoor te zorgen dat verkeersboetes altijd betaald worden, voerde Minister van Mobiliteit François Bellot een nieuw wetsvoorstel in. Bij onduidelijkheid over de identiteit van de overtreder, wordt de factuur aan het bedrijf gepresenteerd.

Deze maatregel is er dan ook speciaal gekomen in situaties waar bedrijfswagens vaak door verschillende werknemers worden gebruikt.  Denk maar aan bestelwagens, vrachtwagens, enzovoort. Voor firmawagens met een vaste chauffeur is deze maatregel immers al enkele jaren van kracht.

Toch krijgt het wetsvoorstel ook tegenwind. Zo zijn bepaalde werkgeversorganisaties van mening dat het logischer is om bestuurdersidentificatie verplicht te maken.  Zo weet je te allen tijde welke werknemer precies met een bepaalde bedrijfswagen reed. En daar biedt All-Connects dé oplossing.

 

Hoe werkt de bestuurdersidentificatie-oplossing van All-Connects?

All-Connects voorziet je bedrijfswagens van een systeem om bestuurder (en mogelijk ook de passagiers) te identificeren. Hiervoor moet de werknemer gebruikmaken van een persoonlijke badge. Zo wordt de identiteit van de werknemer automatisch geregistreerd door het systeem.

En daar stopt het niet. De werkgever kan op ieder moment de geregistreerde data in realtime  bekijken via een applicatie op zijn smartphone of tablet. De app registreert zelfs het exacte tijdstip waarop de werknemers de wagens ont- of vergrendelen.

Het bestuurdersidentificatiesysteem zorgt er dus voor dat er geen discussie meer  kan zijn over wie de verantwoordelijkheid draagt bij een verkeersovertreding.

Analyse van het rijgedrag

Het systeem gaat zelfs nog een stapje verder. De werknemer kan niet langer met excuses afkomen over de oorzaak van de verkeersboete. Beweert de chauffeur dat hij normaal niet zo hard rijdt? En dat het een eenmalige fout is?

Wel, dan kan de werkgever voortaan makkelijk het rijgedrag  van deze chauffeur analyseren. De app registreert namelijk of de hij/zij te hard rijdt, te hevig versnelt of te scherpe bochten neemt. Iedere actie van de werknemer wordt door het systeem geregistreerd.

Het is bovendien mogelijk dat het systeem de chauffeur tijdens het rijden wijst op risicovol rijgedrag. Als de werknemer een bepaalde parameter overschrijdt, krijgt de hij/zij in realtime  een alert. Het krijgen van deze kleine waarschuwingen op het moment zelf verkleint de kans op verkeersovertredingen en ongevallen.

Connect met ons

Heb je interesse in een bestuurdersidentificatiesysteem voor jouw bedrijf? All-Connects werkt steeds op maat van de klant. Daarom overlopen we graag met jou al je noden en wensen in een gratis en vrijblijvende brainstormsessie.  Je kan hier makkelijk met ons contact opnemen.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.