Hoe helpt een trackingsysteem bij het naleven van de wetgeving inzake rij- en rusttijden?

De situatie waarin het transportbedrijf zich bevond, omschreef de KMO zaakvoerder als volgt: hij dreigde zijn vergunning te verliezen omwille van meerdere overtredingen op de wetgeving met betrekking tot het gebruiken van de tachograaf. Naast deze kopzorgen was hij vooral op zoek naar de juiste manier om dit in de toekomst te vermijden dankzij een efficiënte, betrouwbare oplossing, en hij hoopte dat deze te vinden was in de vorm van een track & tracesysteem. We konden hem alvast bevestigen dat de introductie van een telematica-oplossing voor het beheer van het wagenpark zeker het antwoord kon zijn.

Wat zegt de Europese wetgeving over verplicht tachograafgebruik?

Binnen de Europese Gemeenschap, en ook op nationaal niveau zijn er een aantal wettelijke bepalingen met betrekking tot het bewijzen van rij- en rusttijden. De belangrijkste zijn de Verordening (EG) nr. 561/2006 en het Mobiliteitspakket. Ervoor zorgen dat je ten allen tijde in regel blijft voor je hele wagenpark, bezorgt je als zaakvoerder ongetwijfeld kopzorgen. In deze blog laten we je kennismaken met onze FLEET.connects oplossing die je helpt de tachograafgegevens van je vrachtwagens vanop afstand te downloaden en te bewaren als bewijs in geval van inspectie.

Geautomatiseerde uitlezing van tachogegevens vanop het kantoor

De belangrijkste regel is de verplichte download van de tachograafdata van het voertuig om de 90 dagen, en van de bestuurderskaart om de 28 dagen. Blijkt dat dit niet altijd zo eenvoudig is en dat het voordelen heeft om het vaker te doen. Met FLEET.connects is het vanop afstand uitlezen van uw digitale tachograaf kinderspel, en kan je een automatische download instellen van zowel bestuurders- als voertuigdata. Vanaf het moment de bestuurder zijn kaart in de tachograaf steekt, monitort ons systeem de rit, en start de tacho-download automatisch volgens de vooraf ingestelde periodiciteit. Je chauffeurs moeten dus niet terugkeren naar het bedrijf, om daar tijd te verliezen met het wachten tot de download van de tachograafgegevens uitgevoerd is. In het FLEET.connects dashboard kan je de tachograafgegevens per voertuig en bestuurder in real time bekijken zodat je een duidelijk zicht hebt op rij- en rusttijden.

Live de tachograafstatus per voertuig en bestuurder bekijken op het FLEET.connects platform

Bewaar alle DDT tachograafbestanden op 1 centrale plek binnen handbereik

Voor de overheid is het noodzakelijk dat je aan de hand van de tachograaf bewijzen kan voorleggen van gereden ritten. In de FLEET.connects applicatie kan je zelf programmeren om periodiek de tachograafrapporten te downloaden en te bewaren op een beveiligde FTP server. Zo moet je bij een onverwachte inspectie niet meer gaan zoeken of data gaan uitpluizen.

Meldingen ontvangen voor een geplande rustpauze

Tracking-toestellen kunnen de verplaatsingen van je vrachtwagens in real time volgen. Om menselijke fouten te voorkomen, biedt zelf instelbare meldingen aan die jou en de chauffeur op de hoogte stellen van een aankomende rusttijd, zodat hij deze niet kan missen of negeren. Wanneer je deze alerts combineert met onze oplossing voor routeplanning (binnen de applicatie van FLEET.connects), dan kan je met de vooraf geplande routes rusttijden integreren en zelfs de meest logische locatie kiezen voor de rustplaats.

Stel automatische alerts in voor de verplichte rustpauzes

Volg alles op in 1 centrale applicatie

De meldingen, de positiebepalingen, de tachodownloads: je volgt alles op in een heel gebruiksvriendelijke app op je smartphone, tablet of pc. Je krijgt een duidelijk overzicht van je voertuigen en chauffeurs, en ziet in real time meteen waar ze zich bevinden. Ook de instellingen van je geo tracking, en het opstellen van een ideale routeplanning zijn heel makkelijk in te voeren en aan te passen.

Enkele toepassingen van geo tracking in detail

Krijg vrijblijvend advies

De zaakvoerder waarmee we deze blog begonnen, werkt ondertussen met FLEET.connects voor het beheer van zijn wagenpark. Wil je weten hoe je onze hardware en software in je bedrijfsprocessen kan integreren of wil je graag een vrijblijvende offerte? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon (03 289 55 35) of via onderstaand formulier. We komen graag bij je langs om het systeem uit te leggen en een voorstel op maat voor je uit te werken.

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.