Bouwsector - traag maar zeker op weg naar digitalisatie

Recent werd er onderzoek gevoerd naar de digitalisatie in bouwbedrijven. Uit de cijfers valt af te leiden dat de bouwsector één van de minst gedigitaliseerde sectoren is. We gaan in deze blog dieper in op enkele oorzaken van deze ‘achterstand’, maar ook de redenen waarom die digitalisatie nog niet zo’n slecht idee is. 

De betrokken partijen

Uiteraard liggen er meerdere oorzaken aan de basis van deze achterstand. Denk bijvoorbeeld even na over alle partijen die bij een bouwproject betrokken zijn – bouwmanagers, projectontwikkelaars, beleggers, … en afhankelijk van het soort bouwproject soms ook gemeenten of steden – kan je je vast ook inbeelden dat het niet altijd makkelijk is om met al die partijen tot eenvast besluitte komen. Want hoe groter het aantal betrokken partijen, hoe meer meningen waarmee je rekening moet houden. En die meningen kunnen uiteraard al wel eens flink verschillen.

De bouwsector staat daarnaast ook gekend om de vele familiebedrijven die van generatie op generatie blijven voortbestaan. Hoewel er wel een heel aantal zaken moderniseert, blijven er ook even veel bedrijven vasthouden aan wat ze kennen en wat werkt. Dat heeft als resultaat dat er énorm veel opportuniteiten blijven liggen omdat processen - en systemen - niet met hun tijd meegroeien.

Ondanks de trage opkomst van de digitalisatie in de bouwsector, is een opmerkelijke 90% van de Belgische bouwbedrijven er wel van overtuigd dat de digitalisatie de toekomst is.

Digitaliseren is een goed idee, maar waarom? 

Hoewel 90% volop achter digitalisatie staat, is er ook nog zo’n 10% die zich de vraag stelt ‘Alles loopt op rolletjes, waarom zouden we dingen veranderen?’. Ondanks iets goed loopt, wil dat niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor verbetering. Zo kunnen meerdere processen bijvoorbeeld geïntegreerd worden in één systeem, waardoor je veel efficiënter te werk kan gaan.


Concrete voordelen van digitaliseren:

  • Lagere operationele kosten
  • Structureel competitief voordeel
  • Meer kans om aanbestedingen te winnen
  • Aantrekken van meer getalenteerde werknemers


Neem zo ook het BIM-model (Building Information Modeling) waar je steeds meer over hoort vallen in de sector. Steeds meer partijen worden aangemoedigd – of zelfs bij sommige projecten verplicht – om ermee aan de slag te gaan, aangezien BIM als algemene ‘taal’ beschouwd kan worden binnen een bouwproject. Doordat iedereen op dezelfde manier communiceert, verloopt alles veel efficiënteren is alles voor elke betrokken partij begrijpelijk.

Ondanks dat de eerste stappen richting BIM initieel twijfelachtig waren, zien we een opvallende stijgingin het aantal bedrijven en onderaannemers die overschakelen op BIM. Ook overheidsinstanties gaan steeds meer uit van een digitale denkwijze. Denk zo bijvoorbeeld maar aan het Checkinatwork-portaal dat gebruikt wordt voor de aanwezigheidsregistratie op werven.

Welke eerste stappen naar digitalisering kan ik als bedrijf nemen?

Rome werd niet in één dag werd gebouwd, en dus is het logisch dat een bedrijf ook onmogelijk van de ene dag op de andere kan digitaliseren. Kleine maar sterke stappen nemen is de boodschap dus!

1. Installeer een VPN

Alles en iedereen is tegenwoordig verbonden via The Cloud. Voor sommige bedrijven zijn cloudgebaseerde tools het meest efficiënt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het delen van om zaken en om in te loggen op bepaalde bedrijfstoepassingen. De reden waarom hier vaak niet voor geopteerd wordt, is omdat er dan gebruik moet gemaakt worden van het publieke internet om toegang te krijgen tot die cloud.

Een oplossing daarvoor is gebruikmaken van een veilige VPN (virtual private network). Een VPN zorgt voor een veilige verbinding tussen jou en het internet. Alles wat je via dit virtual private network verstuurt, wordt door een versleutelde virtuele tunnelgestuurd. Concreet wordt hierbij je IP-adres en locatie verborgen, waardoor je anoniemer surft en veiliger bent voor hackers en cybercriminelen.

2. Voorzie een wifihotspot op je werven

Een verbinding op je werf is belangrijk. Voorzie daarom een wifihotspot op je werf. Medewerkers hebben zo een vlotte verbinding om gebruik te maken van toepassing tijdens de uren, maar zullen er ongetwijfeld ook gretig gebruik van maken tijdens hun middagpauze.

Een vaste internetverbinding is natuurlijk nóg beter. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze aanleggen is namelijk niet altijd even makkelijk – of is in vele gevallen niet eens toegestaan. Een routerdie verbinding maakt met een 3G, 4G of 4G+ mobiel netwerk vormt een goed alternatief. Zo’n router is heel snel om te installeren én je kan de kosten hiervan heel makkelijk beperken door de vaste maandelijkse kost.

3. 5G netwerk on the way!

Je kon het eerder al in onze blog lezen dat er heel wat gaande was rond de komst van het 5G netwerk. Maar met 2020 in de startblokken, ziet het er naar uit dat we eindelijk gaan kunnen overschakelen op het 5G netwerk. De implementatie van dit netwerk zal de lijn tussen collega’s op kantoor, op de baan en op werven nog dunner maken, wat zorgt voor een efficiëntere werking.

Connect met ons!

Heb je vragen over checkin@work, aanwezigheidsregistratie of één van onze andere oplossingen? Wil je samen bekijken welke eerste stappen naar digitalisatie de juiste zijn voor jouw bedrijf? Twijfel dan zeker niet om ons vrijblijvend via deze link te contacteren. We nemen zo snel mogelijk contact met je op, om samen de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze blog:

 

Deze blog en de verwerkte informatie is gebaseerd op de whitepaper

‘Naar een digitale toekomst voor uw bouwbedrijf’ van Orange.

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.