Hoe kan je besparen op het onderhoud van je machines

| augustus 2023 |

3 Tips die je helpen te besparen op het onderhoud van machines zonder in te boeten aan operationele werking

Tegenwoordig zijn hoogtecnologische machines en andere bouwtools niet meer weg te denken uit de Belgische bouwwerven. Alles om nóg sneller, productiever en wendbaarder te worden in deze moderne samenleving. Zelfs bouwvakkers die vastgeroest zijn aan oude gewoontes moeten er aan geloven. Heeft je bedrijf niet voldoende wendbaarheid, dan is het moeilijk overleven in deze sterk concurrentiële sector.

Daarom wordt er vandaag de dag enorm veel geld in bouwmachines geïnvesteerd. Machines maken dan ook een groot onderdeel uit van het arbeidskapitaal. En daarom is het juist zo belangrijk dat deze niet alleen goed onderhouden worden, maar ook om de machines 100% operationeel en winstgevend te houden. Hoe doe je dit? We geven in deze blog enkele nuttige tips.

Registreer je machine-draaiuren

Dit is iets wat regelmatig vergeten wordt bij de vele bouwmachines die op verschillende werven ingezet worden. Maar het kan wel van essentieel belang zijn als de veiligheid op de werven in het geding komt. Bij een ongeluk met een machine zal de werkgever op de eerste plaats verantwoordelijk worden gesteld. Het is voor werkgevers verplicht om de veiligheid te waarborgen. Dit betekent ook dat machines goed onderhouden worden en dat er een onderhoudslogboek aanwezig moet zijn. Hierbij geef je aan wanneer en welk onderhoud is gepleegd. Zelfs bij relatief kleine dingen zoals het vervangen van de hydraulische olie is dit belangrijk. Zo heb je altijd bewijs als er zich een noodlottig ongeval voordoet. Dit kan jouw bedrijf duizenden euro’s besparen!

Bovendien heb je de reëele draaiuren nodig om te weten wanneer een machine aan een onderhoud/vervanging toe is. Bij de aanschaf van een bouwmachine zal de fabrikant aangeven bij hoeveel draaiuren deze aan vervanging toe zal zijn en wanneer er een servicebeurt nodig is. Wordt deze tijd overschreden? Dan riskeer je het recht op garantie te verliezen.

Via de track & trace-oplossing van All-Connects is het opnemen van de machine-draaiuren kinderspel. Geen manuele notities meer nodig; de draaiuren-data wordt door onze tracker op de machine geregistreerd en doorgestuurd naar de online beheersapplicatie. De verantwoordelijke ziet hier dus in real-time de actuele prestaties van alle gelinkte bouwmachines. Een bijkomend voordeel - naast de cruciale info nodig voor het onderhoudsbeheer - is dat de verzamelde gegevens ook gebruikt kunnen worden voor een nacalculatie en correcte facturatie aan de klant.

Lees onze blog 'Een efficiënter en goedkoper machinepark dankzij de urenregistratie app'

Preventief onderhoud zorgt voor een flinke kostenbesparing

Er zijn nogal wat medewerkers in de bouwsector die nog steeds uitgaan van het principe: “Zolang de machine werkt, is er geen probleem. We lossen pas dingen op als er daadwerkelijk iets aan de hand is.” Hoewel dit op korte termijn wellicht een besparing betekent omdat je niet met stilstand van de machines moet rekenen, zal dit op de langere termijn een heel ander verhaal zijn.

Vergelijk het maar eens met het onderhoud van je auto. Als je bezuinigt op de aanschaf van motorolie zal je portemonnee je in eerste instantie dankbaar zijn. Echter, als te lang wacht en je motorpeil ‘droog’ komt te staan, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor je benzine- of dieselmotor. In de meest ernstige gevallen dient zelfs de hele motor vervangen te worden. Een heel duur grapje.

Dit geldt natuurlijk ook voor het onderhoud van bouwmachines. Als je te lang wacht en niet anticipeert op mogelijke operationele problemen in de toekomst, loop je het risico dat de kosten uiteindelijk torenhoog zullen worden. En grote reparaties of – in het ergste geval – zelfs het vervangen van machines is niet iets wat financieel aantrekkelijk zal zijn. Je werfverantwoordelijke moet op zoek naar een vervangingstoestel, en in de tussentijd ligt het geplande werk stil.

Lees onze blog 'Digitaliseer planning onderhoud en keuring gereedschap'

Doe zoveel mogelijk machine-onderhoud zelf

Schakel niet bij ieder klein onderhouddirect een monteur in. De meeste onderhoudswerkzaamheden kun je gewoon zelf doen. Probeer ook de benodigde onderhoudsmiddelen zelf aan te schaffen; dat zal altijd goedkoper zijn dan de factuur van de monteur. Door deze kleine tips bespaar je op de lange termijn veel geld.

Let op: blijf natuurlijk wel realistisch! Sommige reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten wel door een erkende monteur worden uitgevoerd. Probeer in dat geval wel de arbeidskosten zoveel mogelijk te vergelijken. Zo weet je zeker dat je voor de voordeligste optie kiest.

Lees de use case van Degraueuwe renting

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.