Slimme tachograaf V2: naleving gemakkelijk gemaakt

| juni 2024 |

Om betere werkomstandigheden voor chauffeurs te waarborgen en de verkeersveiligheid te vergroten, heeft de Europese Unie (EU) regelgeving ingevoerd die het gebruik van de Smart Tachograph versie 2 verplicht stelt. Deze regelgeving is cruciaal voor logistieke en transportbedrijven die internationaal binnen de EU opereren. Welke type voertuigen moeten voldoen, wanneer en hoe AllConnects kan helpen - lees hieronder alle details.

De Verplichting en Vervaldatums

De nieuwe tachografen registreren automatisch grensoverschrijdingen en houden rij- en rusttijden nauwkeuriger bij. Deze slimme apparaten moeten worden geïnstalleerd in alle voertuigen van meer dan 3,5 ton die internationaal binnen de EU rijden, met verschillende deadlines:

* Nieuw geregistreerde voertuigen: vóór 21 augustus 2023

* Voertuigen met een analoge of digitale tachograaf: vóór 31 december 2024

* Voertuigen met een Smart Tachograph versie 1: vóór 19 augustus 2025

Bestelwagens in Zicht

Vanaf 1 juli 2026 moeten ook lichte bedrijfsvoertuigen van meer dan 2,5 ton, die betrokken zijn bij internationaal vervoer of cabotage binnen de EU, zijn uitgerust met de Smart Tachograph versie 2. Deze maatregel vergemakkelijkt de naleving, verbetert de verkeersveiligheid en vermindert de administratieve lasten aanzienlijk. Dankzij de integratie van GPS bieden de nieuwe tachografen nauwkeurige locatiegegevens en stroomlijnen ze de handhaving van de EU-wetgeving.

Tijd om te Handelen

We moedigen bedrijven aan om vroeg te beginnen met de voorbereidingen voor de integratie van de Smart Tachograph v2, vooral als ze actief zijn in logistiek, openbaar vervoer of langeafstandstransport. Vroegtijdige actie voorkomt storingen en nalevingsproblemen op het laatste moment. Bovendien kan een proactieve aanpak nieuwe zakelijke kansen creëren. Door marktniches te analyseren, kunnen integrators potentiële klanten identificeren die hun vloot moeten upgraden en met hen in contact komen. AllConnects staat klaar om deze upgrades te ondersteunen door de nodige technologie en expertise te leveren.

AllConnects Staat Klaar om te Helpen

Om de overgang soepel te laten verlopen, biedt AllConnects hardware die volledig compatibel is met de vereisten van Smart Tachograph v2. Deze professionele trackers zijn ontworpen voor naadloze integratie in vrachtwagens, bestelwagens van categorie B en andere voertuigen waarop de voorschriften van toepassing zijn, zodat onze klanten ruim voor de deadlines klaar zijn. Naast voortdurende naleving van de EU-normen zullen wagenparkbeheerders profiteren van verbeterde operationele efficiëntie en verhoogde veiligheid.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Lees onze andere blogs over Fleet Management:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.