Track & trace-systeem: vermijd vertragingen door winterellende

Met de winter voor de deur, mogen we ons binnenkort ook weer verwachten aan een flinke portie mist, ijzel en sneeuw. Effect? Vertragingen op de baan! Een Track & Trace systeem helpt je om slim om te gaan met files en onvoorziene verkeerssituaties. Benieuwd? Ontdek het allemaal in deze blog!


Waarom veroorzaken de winterse omstandigheden zoveel ellende?

Sneeuwval en ijzel op de baan maakt het werk van velen een pak moeilijker. Zo heeft een vrachtwagenchauffeur beduidend meer moeite om met zijn zwaar geladen vrachtwagen een brug op te rijden. Een bezorger raakt dan weer moeilijk door de sneeuwsmurrie gereden die zich op de baan heeft opgestapelt. Zulke situaties heb je helemaal niet in de hand, en eisen vooral enorm veel kostbare tijd op.


In de meeste gevallen volgen chauffeurs een planning. Daarop kunnen ze raadplegen welke locaties - en op welk tijdstip - ze die dag moeten bezoeken. Vertragingen met welke oorzaak dan ook hebben een gevolg op de planning. Arriveert je chauffeur te laat op de ene locatie, dan zal hij vermoedelijk ook te laat zal zijn op de locaties die volgen. Aan die leveringen hangen ook andere processen en planningen vast, die daardoor ook vertraging kunnen oplopen.


In eender welke situatie ook waar vertragingen worden opgelopen, is het belangrijk dat de managers op de hoogte worden gebracht. Hoewel het moeilijk is om in zulke situaties een inschatting te maken van de nieuwe aankomsttijd van je chauffeur, is het wel aangewezen om eventuele andere betrokken partijen ook op de hoogte te stellen van de vertragingen, zodat ook zij wijzigingen kunnen maken aan hun planning.


Hoe biedt een track & trace-systeem de oplossing?

Te vaak te laat komen geeft je bedrijf een slechte naam. Je hebt het immers zelf toch ook liever dat je afspraken op tijd arriveren? Daarom kies je best voor een oplossing waar je vervelende situaties zoals te laat komen gewoonweg mee kan vermijden. Met een track & trace systeem weet je altijd precies waar je voertuigen zich bevinden. Met behulp van een app – die je zowel via pc, laptop, tablet of smartphone kan raadplegen – worden de gegevens op een overzichtelijke manier verzameld. Je kan ze meteen in realtime of nadien bekijken.


Zijn er wel eens discussies over leveringen die al dan niet te laat arriveren op hun eindbestemming? Aan de hand van de verzamelde gegevens maak je een accurate bepaling van de aankomsttijd en vermijd je dergelijke discussies in de toekomst. 


Hoe werkt het systeem precies?

We plaatsen een Track & Trace toestel in het voertuig. Dit toestel staat rechtstreeks in contact met de applicatie, die de gegevens registreert. De manager heeft via de applicatie - vanop smartphone, tablet, laptop of pc - toegang tot deze gegevens en kan daardoor in realtime volgen waar het voertuig zich precies bevindt. Staat het voertuig stil? Ook dit zal de manager kunnen zien, zodat hij op zijn beurt een seintje kan geven aan de eindbestemming over de latere aankomsttijd


Met het systeem speel je in op dergelijke onvoorziene situaties en schakel je bijvoorbeeld een ander voertuig in om de levering uit te voeren. Zo ondervinden je klanten geen hinder van de gewijzigde planning.


Een voorbeeld uit de praktijk

Een grote drankleverancier die veel festivals en evenementen van drank voorziet, stuurt dagelijks zijn vijf voertuigen de baan op om leveringen uit te voeren. Voertuig X staat al snel vast in het verkeer. De manager merkt al snel het stilstaande voertuig op via de applicatie en kan na contact met de chauffeur besluiten dat deze zijn bestemming niet op tijd zal bereiken.


Via de Track & Trace kan hij zien dat een ander voertuig zich wel op een haalbare afstand van deze klant bevindt. Hierdoor kan hij snel contact opnemen met de chauffeur, en dit voertuig inschakelen om deze levering over te nemen. De klant ondervindt op die manier minimale  waardoor de klant geen hinder zal ondervinden van de vertragingen van voertuig X. De klant zal op die manier zelfs niet weten dat er een wijziging gebeurde in de planning.


Hoe kan een track & trace-systeem helpen misverstanden te vermijden?

Een Track & Trace systeem is niet enkel handig wanneer de weersituatie het transport bemoeilijkt. Het kan ook een grote hulp zijn om te bepalen of een te late levering te wijten is aan het te laat vertrek van je chauffeur, of het drukke verkeer op de baan.


Het systeem werkt namelijk met een GPS, die GPS-broodkruimels achterlaat. Aan de hand daarvan kan de manager achteraf ook nog bekijken waar en op welke tijdstippen het voertuig zich precies ergens bevond. Is je chauffeur te laat vertrokken? Dan kan je dit achteraf snel achterhalen om op die manier misverstanden te vermijden.


Connect met ons!

Ben je overtuigd van de voordelen van een track & trace-systeem van All-Connects? Het kan zelfs naast de standaardfunctionaliteiten nog verder worden gepersonaliseerd op maat van jouw noden. Neem volledig vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!

Deel deze blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.