Tachograaf-symbolen. Een overzicht

Wat zijn tachograafsymbolen?

| oktober 2022  |

Het kennen van de betekenis van de verschillende tachosymbolen is een essentieel onderdeel van het werk van een wagenparkbeheerder. Het doel van de tachograaf is ervoor te zorgen dat bestuurders hun gereguleerde werkuren niet overschrijden. Het begrijpen van de symbolen en het gebruik van tachograafanalyse helpt ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

Tachograaf betekenis

Een tachograaf is een apparaat dat op voertuigen is geïnstalleerd om de rijsnelheid, afstand en tijd te registreren. Dit is om ervoor te zorgen dat werkgevers en hun werknemers zich houden aan de wetten met betrekking tot rijtijden, met name die met betrekking tot de rustperiode en rijtijden van chauffeurs. De informatie wordt automatisch geregistreerd en opgeslagen in het geheugen van het voertuig via de kaartlezer van de vrachtwagenchauffeur en zijn persoonlijke ID-kaart.

Er zijn twee soorten tachografen:

  • De digitale tachograaf: houdt een digitale registratie bij van rijstatussen
  • De analoge tachograaf: gegevens worden vastgelegd op een stylus die in een met was gecoate analoge kaart snijdt

Het is volgens de EU-wetgeving een vereiste om een tachograaf te hebben op alle professionele voertuigen die vanaf 1 mei 2006 in gebruik zijn genomen. Dit maakt tachografen een essentieel onderdeel van wagenparkbeheer.

Wat zijn de belangrijkste symbolen op een tachograaf?

Digitale tachografen gebruiken rijsymbolen om de verschillende chauffeursstatussen tijdens werkuren weer te geven. Dit is om ervoor te zorgen dat de chauffeurs de wetten rond hun rij- en rusttijden niet overtreden.

Hoe gebruik je de tachograafsymbolen?

Er zijn vier wettelijk erkende sleutelsymbolen voor tachograafapparaten:

4 tachograafsymbolen die de Fleet Manager snel de nodige info geven over werkstatus chauffeurs

DRIVE | RIJDEN

Dit symbool duidt de tijd aan dat een bestuurder een voertuig gebruikt en de motor draait, ook wanneer deze geparkeerd staat.

REST-BREAK | RUSTEN

Dit symbool geeft de momenten weer waarop de chauffeur een rustpauze neemt, zowel tijdens werkuren als wanneer hij geen dienst heeft.

OTHER WORK | ANDER WERK

Dit symbool duidt de tijd aan waarop een chauffeur nog aan het werk is, maar andere werkzaamheden dan rijden doet (de motor staat uit), zoals het verplaatsen van goederen uit een stilstaand voertuig.

AVAILABLE | BESCHIKBAAR

Dit symbool geeft de tijd weer dat de motor van een voertuig uit staat, maar de bestuurder wel beschikbaar moet zijn om het rijden te hervatten of oproepen te beantwoorden. Dit dekt perioden zoals bijvoorbeeld wanneer een internationale chauffeur op een veerboot zit op doorreis tussen bestemmingen.

Waarom tachograaf-symbolen?

Het doel van deze symbolen is om het voor wagenparkbeheerders, bedrijfseigenaren en chauffeurs gemakkelijker te maken om de tachograafgegevens te begrijpen.

Alle nieuwe vrachtwagens die vanaf 25 juni 2019 in België worden verkocht, moeten een digitale tachograaf hebben. Dit komt zowel handhavingsinstanties als chauffeurs ten goede, omdat het betekent dat voertuigen kunnen worden beoordeeld op naleving zonder dat ze hoeven te worden gestopt en fysiek gecontroleerd. Sommige landbouwers gebruiken ook tachografen om te profiteren van de informatie die ze verzamelen.

Verzamelde tachograafdata vanop afstand downloaden

Digitale tachograaf gebruiksaanwijzing

Een digitale tachograaf registreert de informatie van een chauffeur via een smart ID-kaart. Op deze bestuurderskaarten staat belangrijke informatie over de bestuurder, waaronder een foto van hem, zijn geboortedatum en vervaldatum, net zoals zijn rijbewijs.

De smartcard wordt geautoriseerd voordat de chauffeurs aan hun dienst beginnen. Zodra ze zijn goedgekeurd om te beginnen met werken, plaatsen de chauffeurs hun kaarten in de tachograafkaartlezer in het voertuig, en vanaf dat moment wordt de informatie met betrekking tot rij- en rusttijden, wachttijden en andere tijdsbesteding automatisch geregistreerd.

Door de in 2019 ingevoerde vrachtwagenwetgeving en de nauwkeurigheid en eenvoud van digitale tachografen zijn analoge tachoschijven grotendeels vervangen door digitale apparaten. Een digitale tachograaf kan vanop afstand uitgelezen en op de server bewaard worden, zodat de chauffeurs niet hiervoor terug naar het depot moeten komen. Een up-to-date printout van de digitale tachograaf van elk voertuig in het wagenpark kan dan eenvoudig op vraag van de controleur voorgelegd worden.

Welke tachograafverantwoordelijkheden hebben wagenparkbeheerders?

Het is wettelijk verplicht om tachografen in professionele voertuigen te monteren. Wagenparkbeheerders en eigenaren van transportbedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat dit ook het geval is voor hun voertuigen. Als gevolg hiervan hebben wagenparkbeheerders en operators verschillende verantwoordelijkheden, waaronder:

  • Informatie downloaden en opslaan van voertuigunits en bestuurderschipkaarten
  • Het beheren van de afdrukken en gegevens van elke chauffeur onder hun dienstverband
  • Melden van afwijkingen of gevallen van niet-naleving van rijtijden
  • Chauffeurs opleiden om hun tachograafapparatuur te bedienen in overeenstemming met de Britse wetgeving
  • Ervoor zorgen dat elke tachograaf in hun voertuigen in goede staat wordt gehouden

Digitale tachograaf als onderdeel van een vlootbeheersysteem

Het monitoren van je chauffeurs is niet enkel een wettelijke vereiste voor je bedrijf, het is ook een belangrijke manier om hun prestaties te beoordelen en verbeterpunten te vinden. Met een digitaal vlootbeheersysteem worden automatisch interessante gegevens, zoals brandstofverbruik met gemiddelde snelheid, stationaire motortijden en voertuiglocatie, geregistreerd. Je vlootmanager kan deze verzamelde informatie in een beheersapplicatie bekijken en analyseren om ervoor te zorgen dat je bestuurders de hun toegewezen voertuigen efficiënt gebruiken.

De vinger aan de pols houden van je wagenpark brengt op!

Voor meer informatie over hoe deze oplossingen specifiek ontwikkeld voor de transportsector jouw bedrijf kunnen helpen, klik hier.

All-Connects oplossingen geven je te allen tijde een overzicht van je wagenpark in vogelvlucht, waardoor je snel en eenvoudig al je voertuige, machines en medewerkers kunt beheren.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog over rij- en rusttijden, of wil je meer weten over wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier.

Lees ook onze andere blogs over GPS tracking:

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.