3 manieren om telematica te gebruiken om je loonberekening te vergemakkelijken

| augustus 2023 |

1. Digitale tachografen – werkuren

De meeste transport- en logistieke bedrijven in Europa gebruiken dagelijks digitale tachografen. Dit komt voornamelijk door EU-wetten over rij- en rusttijden en een zeer strikt boetebeleid voor degenen die zich niet aan deze regels houden. Digitale tachografen zijn daarom standaard gemaakt om gegevens over tijden, datums en reisperiodes voor elke rit nauwkeurig te registreren, wat allemaal nuttig kan zijn bij het berekenen van lonen.

Met DDD archief rapport kan je alle bestanden in één keer downloaden of bestanden downloaden die betrekking hebben op een langere periode. Bedrijven gebruiken het zelden voor dagelijkse operaties, maar het is erg handig als je data aan de autoriteiten moet verstrekken in het geval van een bedrijfscontrole.

Analyse-tools zoals Tachogram kunnen helpen bij het ordenen en gemakkelijk begrijpen van alle verzamelde gegevens van de digitale tachograaf. Bovendien biedt Tachogram een rapport met een samenvatting van de werkuren van elke chauffeur, ontworpen om accuraat weer te geven wanneer ze zijn begonnen met werken, hoe lang ze onderweg waren, de effectieve rijtijd, en de genomen pauzes!

Rapport voertuigactiviteiten

Werktijd-rapport in Tachogram

Afhankelijk van het loonbeleid van een bedrijf kan de automatisch vergaarde informatie gebruikt worden om het exacte loon van elke chauffeur op elk moment te berekenen. Selecteer gewoon de benodigde tijdsperiode en je ziet direct wat je nodig hebt!

Bovendien kan je automatische e-mails instellen voor de boekhouding om deze informatie direct naar hun mailbox te verzenden of, als je nog een stap verder wil gaan, biedt Tachogram de mogelijkheid van een API-integratie voor een snelle informatiestroom naar je boekhoudsysteem. Op deze manier wordt alle informatie met één druk op de knop overgedragen, waardoor de maandelijkse uitbetaling aanzienlijk sneller en gemakkelijker wordt!

Lees hier onze blog over Tachogram

2. Digitale tachografen en GPS data – uitbetaling van minimumloon

Een recent rapport van de Europese Commissie laat een loonkloof van 179% zien tussen West- en Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Dit verklaart waarom bepaalde westerse landen, zoals Noorwegen en Denemarken, minimumloon limieten hebben ingesteld voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die in hun land werken.

Zowel digitale tachograafdata als reisgegevens die door telematica-apparatuur worden geregistreerd, worden door de autoriteiten in Europa over het algemeen als zeer betrouwbaar beschouwd. En dat geldt niet alleen voor occasionele controles door de nationale wegpolitie, maar ook voor de lokale belastingdienst. Aangezien de bovengenoemde regels inzake minimumloon limieten strikt worden nageleefd, kan het zeer nuttig zijn dat je nauwkeurige gegevens kan voorleggen over hoe lang je chauffeur in een land heeft doorgebracht, en info over het toegepaste loontarief en de opeenvolgende uitbetalingen.  

Het bedrijf VILKS SIA (voorheen Multilog SIA) heeft de handhaving van deze regels aan den lijve ondervonden. Omdat ze regelmatig naar Duitsland reisden, begonnen de lokale autoriteiten om een bewijs van lokaal vastgestelde minimumloon betalingen voor hun chauffeurs te vragen.

Door de  geregistreerde voertuigritgegevens te combineren met de individuele tachograafdata van de werkuren van een chauffeur op Tachogram, kon VILKS SIA nauwkeurige gegevens aan de Duitse autoriteiten verstrekken, waarmee aangetoond werd dat ze de lokale regels volgen.

3. Voertuigrittenrapport

Voor bedrijven buiten de transportsector die geen digitale tachograaf moeten gebruiken, zijn er andere telematica oplossingen die kunnen helpen bij het berekenen van lonen.

Via GPS-tracking is het mogelijk om de afstand die elk voertuig heeft afgelegd, te bepalen. Als jouw team afstand gebruikt in plaats van werkuren als basis voor loonberekeningen, is er een rapport beschikbaar waarin samenvat is welke werknemer een bepaalde afstand heeft afgelegd met een specifiek voertuig. Dus dit is dan misschien net wat je nodig hebt!

Als je mobiele teams inzet die dagelijks een verplaatsing naar een bouwwerf of andere werklocatie doen, dan kan je onze tool voor bestuurdersidentificatie gebruiken om de aankomsttijd en de eindtijd van de shiften te registeren, waarbij zowel de chauffeur als de passagiers zich identificeren bij het instappen van het bedrijfsvoertuig.

Bestuurders identificeren zich via met een Dallas-sleutel in het voertuig

Beloon gemotiveerde werknemers

Telematica-oplossingen bieden je ook de mogelijkheid om correct en eerlijk bonussen uit te delen voor de kwaliteit van het werk van je medewerkers. Dankzij onze rijgedraganalyse-module voor chauffeurs krijgen alle chauffeurs een prestatie-beoordeling (volgens jouw ingestelde parameters) en kunnen dan gemakkelijk in een dashboard onderling vergeleken worden. Door de ‘goede leerlingen in de klas’ de juiste stimulans te geven en je managers de nodige tools, kan je de veiligheid van je wagenpark aanzienlijk verbeteren en zo ongevalsgerelateerde kosten verlagen. Als je ervoor kiest om een bonusprogramma in je bedrijf te hebben, is onze rijgedraganalysetool alvast een stevige hulp!

Alle data die verzameld wordt door telematica oplossingen die in deze blog worden genoemd, zijn beschikbaar in onze beheersapplicatie. Er zijn meer dan 50 verschillende rapporten met gegevens die je kunnen helpen jouw wagenpark effectiever te maken en, natuurlijk, de maandelijkse loonberekeningen nauwkeuriger en gemakkelijker te maken! Als je denkt dat jouw team baat zou kunnen hebben bij het verbeteren van interne bedrijfsprocessen, neem dan contact met ons op en onze klantadviseurs helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossingen voor jouw bedrijf.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog en wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Deel deze All-Connects blog:

Lees onze andere blogs over Fleet Management:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.