Onderhoudsintervallen vlootbeheer

Wat is een onderhoudsinterval?

| oktober 2022  |

Het onderhoudsinterval van een voertuig of machine is de door de leverancier voorgeschreven periode tussen twee opeenvolgende onderhoudsbeurten of onderhoudshandelingen. Normaal gezien wordt een onderhoudsinterval vermeld in het bijhorende service- en garantieboekje.

Gevolgen van het niet correct uitvoeren van een onderhoudsinterval

In het algemeen komt de garantie van de auto in gevaar, als de onderhoudsintervallen niet worden nagevolgd. Een onderhoudsintervalsensor hoort te worden gereset na het uitvoeren van een onderhoudsbeurt. Daarna begint de sensor opnieuw af te tellen. Dan wordt door een controlelicht op het dashboard aangegeven, wanneer de volgende onderhoudsbeurt eraan komt. Als de sensor niet is gereset, dan is het voor de bestuurder niet duidelijk wanneer de auto aan een volgende onderhoudsbeurt toe is.

Hoeveel tijd zit er tussen onderhoudsintervallen?

Het ritme van de onderhoudsbeurten verschilt van constructeur tot constructeur. Bij de Japanse merken is het vaak jaarlijks en/of elke 15.000 km (wat het eerste overschreden wordt), terwijl bepaalde Duitse constructeurs maar om de twee jaar en/of 30.000 km hanteren. Soms is het zelfs meer (tot 50.000 km). Waarom? Dat hangt allemaal af van de gebruikte olie en het concept van de motor.

Zin om een interval over te slaan?

Te lang wachten met een servicebeurt of een intervalservice overslaan houdt hogere risico’s in, vooral voor de smering. De olie verliest haar viscositeit waardoor bewegende onderdelen sneller verslijten of vastlopen. Hetzelfde geldt voor turboladers, die tegenwoordig veel worden gebruikt en nogal kwetsbaar zijn. De onderhoudsintervallen negeren, betekent dus dat je (soms grote) risico’s neemt. Je riskeert ook dat, in geval van een panne, de constructeur niet wil tussenkomen, zelfs al valt het voertuig nog onder de fabrieksgarantie. Bepaalde dealers vragen buitensporige prijzen, maar dat is een minderheid. Zowel voor jouw veiligheid als voor jouw bankrekening, want een kapot voertuig of machine brengt veel kosten met zich mee.

Voordelen van onderhoudsintervallen

De voordelen van een preventie onderhoud dat volgens een onderhoudsinterval consequent wordt uitgevoerd zijn:

• Minder uitval van apparatuur

• Minder onderbrekingen in de werktijd van de werknemer

• Langere levensduur

• Verhoogde efficiëntie

• Verhoogde veiligheid

• Gemoedsrust

• Behoud van het recht op garantie

• Behoud van de doorverkoopwaarde

Software voor intervalservices

Om een gedegen preventief onderhoudsplan samen te stellen is het van belang om te bepalen wat uw meest belangrijke apparaten, machines of objecten zijn. Bovendien moet je een goed inzicht hebben in het gehele proces; wat heeft echt baat bij een preventief onderhoudsplan? Een Internet of Things oplossing kan je hierbij goed van dienst zijn. Dankzij IoT-tracking kan je je wagen- en machinepark laten monitoren, alarmen instellen, en meldingen ontvangen. De verzamelde gegevens zijn beschikbaar voor opvolging in de beheersapplicatie.

Efficiënte voertuiginspecties

Bestuurders en gebruikers kunnen een automatische herinnering op hun smartphone krijgen voor een onderhouds- of keuringsafspraak, of gevraagd worden een visuele inspectie uit te voeren via de mobiele app. Zo houd je constant in de gaten wat de actuele operationele status is van je bedrijfsmiddelen, en wordt het gemakkelijker om te weten wanneer je apparatuur moet worden vervangen of wanneer versleten apparatuur moet worden gerepareerd voordat ze leiden tot systeemstoringen en verspilling van middelen.

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog, of wil je meer weten over wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Lees ook onze andere blogs over GPS tracking:

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.