3 manieren om stijgende brandstofprijzen te beheren

Hoewel brandstofprijzen altijd een gevoelig onderwerp zijn geweest, is het vanwege de recente gebeurtenissen met de Russische invasie van Oekraïne voor velen een pijnpunt geworden. De prijzen zijn sindsdien sterk gestegen, waardoor iedereen zich afvraagt of, wanneer en met hoeveel deze prijzen weer zullen dalen. En hoewel frustratie en ontkenning een deel van de weg naar acceptatie kunnen zijn, geloven we in focus op de oplossing: slim brandstofbeheer.

| september 2022  |

1. Wat is brandstofbeheer?

Dus allereerst: wat is brandstofbeheer? Simpel gezegd, het is een telematica oplossing die je kan helpen het brandstofverbruik van je wagenpark te volgen, te verbeteren en de operationele kosten te verlagen. Het brandstofverbruik wordt gemonitord door verschillende tools, waaronder CAN-bus metingen en verschillende sensoren die de informatie lezen en doorsturen naar een fleet management platform, waar het wordt geanalyseerd. Nu we weten hoe de informatie wordt verzameld, gaan we kijken hoe dit kan helpen.

2. Beheren van brandstofverbruik

Zeer nauwkeurige brandstofsensoren voor lange afstandvrachtwagens leveren nauwkeurige informatie die voor jou wordt doorgestuurd en weergegeven in een softwareapplicatie. Je zal zien hoe de brandstof wordt verbruikt tijdens de rit van elk voertuig dat is uitgerust met sensoren. Houd er rekening mee dat het gebruik nooit een constante stroom zal zijn, wat betekent dat je onderweg verschillende pieken en dalen zal zien. Dit is absoluut normaal, aangezien voertuigen mogelijk meer brandstof nodig hebben om een heuvel op te rijden en minder wanneer ze stabiel rijden op een snelweg. Het uitproberen van verschillende routes en het optimaliseren van ritten kan hiervoor een effectieve remedie zijn. Pieken kunnen ook een direct effect zijn van het rijgedrag van je chauffeurs, aangezien hard accelereren en remmen en overmatig stationair draaien het brandstofverbruik onnodig kan verhogen.

Wat het rijgedrag betreft, is ecorijden de ultieme weg naar brandstofbesparing. De wiskunde erachter suggereert dat een vrachtwagen die 90 km/u rijdt, 10% meer brandstof verbruikt dan een vrachtwagen die 80 km/u rijdt. Dit klinkt misschien een beetje contra-intuïtief, omdat het de indruk wekt dat je meer tijd nodig hebt om dezelfde afstand af te leggen. Blijkbaar is het is niet zo eenvoudig.

Elk voertuig heeft zijn optimale snelheid, die is gebaseerd op zijn RPM (omwentelingen per minuut). Door de optimale snelheid te combineren met verantwoord en attent rijgedrag, kan je je vermogen zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Dit betekent dat je bij 90 km/u 31 liter per 100 km kan verbruiken, terwijl je bij 80 km/u ongeveer 28 liter per 100 km verbruikt. Aangezien de EU-regelgeving voor rij- en rusttijden een gemiddelde rijtijd van 9 uur per dag toestaat, met een rijsnelheid van 80 km/u voor een totaal van 720 km, kan je ongeveer 20 liter per dag en ongeveer 600 liter per 30 dagen besparen. Dat zou een serieuze besparing zijn aan 2 EUR/liter.

3. Oplossingen voor rijgedraganalyse

Het rijgedrag analyseren biedt meerdere voordelen. Aan de ene kant zijn de prestaties van de bestuurder een belangrijke factor die verantwoordelijk is voor hoe effectief brandstof wordt verbruikt, aan de andere kant is de evaluatie ervan geprogrammeerd volgens de beste rijpraktijken. Dit betekent dat je team door efficiënt te rijden ook veiliger en verantwoorder gaat rijden.

De beschikbare data tonen hoe elke bestuurder rijdt en geeft je de mogelijkheid om hen te verbeteren met training- of motivatieprogramma’s. Zo heeft Bertschi AG – de Europese marktleider in intermodaal chemisch transport – een jaarlijkse training als een beloningssysteem binnen het bedrijf geïntroduceerd, waarmee zij de chauffeurs die de beste resultaten behalen, belonen. Bij chemisch transport wordt het voor hun chauffeurs steeds belangrijker om zich op hun best te gedragen in het verkeer.

4. Tankbeurten vooraf inplannen

Brandstofbeheersystemen kunnen ook helpen om realtime brandstofniveaus bij te houden. Waarom is dit belangrijk? Alle informatie die voor jou beschikbaar is, wordt meestal achteraf weergegeven, wat goed is voor een algemeen overzicht, maar situaties kan belemmeren die een snelle reactie vereisen.

Voor een efficiënte workflow heb je chauffeurs op de weg en managers op kantoor nodig die toezicht houden op hun werk. Hoewel ze beiden op de hoogte zijn van het geschatte brandstofniveau in de brandstoftank, heeft de manager het voordeel om bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde tankstations voor vrachtvoertuigen of een werkplaats op te zoeken als er iets mis is met het voertuig.

Gezien de onzekerheden in de brandstofvoorziening en de daaruit voortvloeiende veranderingen in hun prijzen, kan het nuttig zijn voor managers om chauffeurs op dit moment naar de beste tankstations te begeleiden. Hoewel Polen aan het begin van het jaar brandstoftoerisme aanwakkerde dankzij belastingverlagingen, zullen degenen die vandaag door Polen reizen, je vertellen dat sommige tankstations gewoon geen brandstof meer hebben vanwege de grote vraag in de buurt van de belangrijkste snelwegen, terwijl andere limieten hebben gesteld aan de hoeveel je kan tanken.

Met dit in gedachten zijn de gebruikelijke tankstops van de chauffeurs feitelijk of vanwege de prijs misschien niet langer een optie en dit is waar de manager kan helpen.

5. Elimineer diefstal

Hoewel veel verschillende cijfers en indicatoren je op de hoogte houden van de algehele situatie, geeft niets een beter beeld dan een werkelijk voorbeeld. Grijp de kans om het brandstofverbruik van je wagenpark te overzien door middel van grafieken, die een duidelijk en overzichtelijk beeld geven van of het verbruik op een geleidelijk niveau is of dat er merkbare pieken of dalen zijn. Dit kan een aantal dingen signaleren. Meestal – tankbeurten. Er kunnen echter gevallen zijn met brandstof-drops, wat een snel brandstofverlies betekent. Dit kan duiden op een probleem met de tank (als het voertuig nog rijdt) of iemand die de tank leegt (als het voertuig stil heeft gestaan en weer is gaan rijden met een bijna lege tank).

Brandstofdiefstal is een verhaal dat zo oud is als de tijd. Wat bedoelen wij hiermee? Het gebeurt al zo lang dat mensen er steeds nieuwe manieren omheen vinden. Als het om chauffeurs zelf gaat, halen ze zelden de brandstof uit de tank. In plaats daarvan tanken ze nu alleen maar jerrycans, terwijl ze hun vrachtwagens voltanken. Dit is waar verschillende integraties met telematica platforms jekunnen helpen. Door tankkaartgegevens te combineren met de gegeven telemetrie data, kan je zien of de hoeveelheid brandstof die is betaald hetzelfde is als in de hoeveelheid die in de vrachtwagen is getankt.

Maar houd er rekening mee dat brandstof tegenwoordig ook door derden wordt gestolen. Meestal tijdens rustperiodes van chauffeurs. In dit geval, om je werknemers veilig te houden en proactief te zijn bij het beveiligen van jouw tank, kan je proberen brandstofdop sensoren te introduceren, die een alarm geven wanneer ze illegaal worden geopend. Ondanks dit alles vraag je je zich misschien nog steeds af of deze oplossing past bij je zakelijke behoeften. Misschien zit je niet per se in de transportsector. Misschien zijn je verplaatsingen beperkt tot een lokaal gebied – een stad of een kleine regio. Of misschien gebruik je alleen lichte voertuigen voor je bedrijf. Goed nieuws! De brandstofbeheersoftware kan een doeltreffende assistent zijn, ongeacht de sector of het aantal ritten.

Dus als je het brandstofverbruik wilt verminderen en je team wil inspireren hetzelfde te doen, is dit misschien precies wat je zoekt. All-Connects biedt vele oplossingen, van GPS-tracking en brandstofcontrole tot routeplanning en rijgedraganalyse. Op zichzelf of samen, elk van deze oplossingen kan helpen om een beter inzicht te krijgen in het brandstofverbruik in je wagenpark, en te helpen bij het efficiënte beheer ervan. Neem contact op met ons team voor meer informatie en begin vandaag nog met het nemen van op feiten gebaseerde beslissingen voor je vloot!

Vraag deskundige hulp

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog over de kostprijs van gps trackers auto of wagenpark, of wil je meer weten over wat werkt voor jouw specifieke bedrijfssiutatie? Contacteer ons dan direct via telefoon 03 289 55 35 of klik hier voor meer informatie.

Lees ook onze andere blogs over GPS tracking:

Deel deze All-Connects blog:

Stel ons je vraag

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar welke tracking en digitale oplossingen All-Connects aanbiedt? Stel ons je vraag en we beantwoorden je zo snel mogelijk.

eBook
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.